De Coast-to-Coast Walk rijgt de 3 mooiste Engelse nationale parken aaneen

door

De Coast-to-Coast walk (C2C) is een langeafstandspad van ruim 300km door Noord-Engeland. Zoals de naam al aangeeft, loopt de route van de ene kust naar de andere. De route vertrekt aan de westkust bij de Ierse zee en steekt dwars door Engeland over naar de Noordzee in het oosten. De route verbindt drie nationale parken: het Lake district, de Yorkshire Dales en de North York Moors. Een aanrader voor iedere natuurliefhebber. (Die tegen een spatje regen kan.)

Het zal misschien niet direct bij je opkomen om Engeland uit te kiezen voor een hiking vakantie, maar ik was ontzettend verrast door het prachtige landschap. In Engeland geldt de public rights of way (recht van overpad). Dat betekent dat je steeds dwars door natuur en weilanden loopt. Landeigenaren zijn verplicht om wandelaars vrije en veilige doorgang te verlenen. Dus je zult geen prikkeldraad, overgroeide paden, afgesloten hekken en poorten of gevaarlijke stieren op je pad vinden.

Coast-to-coast walk

Coast-to-Coast walk

De Coast-to-Coast walk is geen officiële National Trail en niet overal gemarkeerd. Er zijn talloze verhalen van verdwaalde hikers die het gebied en het terrein onderschatten. Ook ik heb ervaren dat navigatie echt heel moeilijk is als je in de mist, zonder duidelijk pad, door zompige velden en heuvels trekt. Mijn tip: natuurlijk neem je een kaart en routeboekje mee, maar zorg dat je altijd, ten alle tijden, immer, GPS achter de hand hebt.

Coast-to-coast walk

Lake district

Het Lake district is ruig en bergachtig. Het heeft wat weg van de Schotse highlands maar is minder verlaten. Je begint hier meteen met het zwaarste deel van de route, met de meeste hoogtemeters. Kidsty Pike is het hoogste punt (780m) van de hele route. Helaas dichte mist toen ik er was, dus ik kan je niet vertellen hoe het uitzicht was.

Yorkshire Dales

De Yorkshire Dales bestaan uit heuvels en dalen met overal stapelmuurtjes en ontelbaar veel schapen. Heerlijk door het gras struinen. Kabbelende riviertjes. Kleine schattige dorpjes, allemaal met op z’n minst een tea room of pub.

North York Moors

In de North York Moors vind je uitgestrekte, verlaten, zompige heidevelden. Prachtig paars in de late zomer. Mistiek bij regen en mist. En als je na ongeveer twee weken wandelen opeens in de verte een glimp van de zee opvangt, voel je opwinding dat het je gelukt is, maar ook iets van weemoed dat het avontuur eindigt.

En het weer hoort er gewoon bij

Een avontuur van 300km is niet samen te vatten in één blog. Ik kan niet anders zeggen dan dat de Coast-to-Coast walk een geweldige, uitdagende, verrassende, avontuurlijke, afwisselende tocht was. Genieten en afzien tegelijkertijd. Mocht je de uitdaging aan willen gaan, dan zijn er talloze websites waar je info kunt vinden. (Wild)kamperen kan prima. Ook zijn er bedrijfjes die overnachtingen voor je kunnen boeken, en bagagevervoer verzorgen. Ik koos voor die luxe, want wat je in ieder geval niet kunt regelen op deze trektocht is het weer. Regenen zal het zeker, en als je geluk hebt niet elke dag (ik had pech dus…). Het is niet voor niks dat het Engelse landschap zo mooi groen is. Het Lake district is zelfs het meest natte gebied van heel Engeland.

Bereid je dus voor op stromende regen, fluitende wind om je oren en veen waar je tot aan je kuiten in zakt. Maar als je dan steeds aan het einde van de dag wordt ontvangen met tea&scones, je je schoenen in de drying room kunt zetten, en in de lokale pub een pint drinkt en een praatje maakt met mede-C2C’ers, dan ga je voldaan je bed in en kun je de volgende dag, na een stevig Engels ontbijt, weer de hele wereld aan.

Coast-to-coast walk

EuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlToplijstenVerenigd KoninkrijkWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Ha Julie! Leuke blog zeg, ik kwam deze tegen via facebook. Zelf heb ik veel in Ierland gewandeld, daar zijn de landschappen ook prachtig en groen. Ik ga de C2C zeker op mijn lijstje zetten 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.