Klauter je weg naar het hoogste punt van Curaçao

door

Regen, storm en dalende temperaturen, we worden er niet vrolijk van. Toch kun je ervoor kiezen om er nog even tussenuit te gaan en te genieten van het altijd zonnige Curaçao. (Mits het reisadvies dat toelaat natuurlijk.) Met een gemiddelde temperatuur van rond de 30 graden en genoeg stranden, waar je heerlijk kunt ontspannen na een wandeling, is het de ideale plek om er even tussenuit te gaan. Zoek het avontuur op in Curaçao en plan vroeg in de ochtend een stevige wandeling naar de top van de Christoffelberg. Badkleding onder de sportbroek aan, want na deze hike wil je niets liever dan heerlijk afkoelen in het water van de nabij gelegen strandjes op Westpunt Curaçao.

Christoffelberg Curaçao

Boven op de Christoffelberg in Curaçao

Naast prachtige stranden met azuurblauw water, kent Curaçao ook ruigere landschappen met onder andere cactussen, zoutpannen en een beroemde berg. Deze Christoffelberg mag zich met 372 meter het hoogste punt van Curaçao noemen en wil je zeker gezien hebben tijdens je reis. Je kunt volledig tot de top klimmen. Deze wandeling duurt ongeveer een uur (iets langer als je onderweg af en toe stopt om van het uitzicht te genieten). Wel wordt het sterk aangeraden om vroeg te beginnen. Er geldt zelfs een regel dat je niet later dan 10:00 uur aan de klim mag beginnen, in verband met de brandende zon. Je betaalt bij de ingang een entree van ongeveer €12,50 en rijdt vervolgens naar het beginpunt van de wandeling.

Zelf stond ik om 06:30 klaar voor de start, na een autorit van ongeveer 45 minuten. En als je net zoals ik niet zo snel aan een nieuwe timezone went, is dit prima te doen. Neem voldoende water en een eventuele snack mee, er is tijdens de wandeling geen plek meer om eten of drinken te kopen. Ook raad ik je aan om een insectenwerend middel mee te nemen, er zijn veel kleine vliegjes en muggen, voornamelijk boven op de berg.

Christoffelpark
Christoffelberg Curaçao
Christoffelberg

Inspannen en ontspannen

De hike op de Christoffelberg in Curaçao start relatief rustig, maar verwacht geen relaxte wandeling. Er zal onderweg ook aardig wat geklommen moeten worden. Dit is dan ook geen wandeling die je op slippers kan maken, zorg dus dat je goede loop- of bergschoenen aan hebt. Zeker als het de dag ervoor heeft geregend kan het glad zijn.

Na de eerste 15 minuten merk je dat het pad geleidelijk steiler wordt en zie je het landschap van een bewandelbaar pad veranderen in keien en losliggende stenen. Klimmen wordt intensiever en schaduw om even af te koelen is ver te zoeken. Onderweg geniet je echter van de prachtige natuur onder de opgaande zon en kom je verschillende kleine leguanen, hagedissen en kleurrijke vogelsoorten tegen. Midden in de natuur, met bijna geen mensen om je heen, is dat toch ook wel echt een geluksmomentje.

Hagedis in Westpunt Curaçao

Klimmen en klauteren

Het uitzicht op de top is adembenemend maar vergt wel een klim waarbij je zowel je handen als voeten zult moeten gebruiken – niet aan te raden voor beginners. Wel is er ook een heel mooi uitkijkpunt net voor deze laatste klim, waar ik verschillende wandelaars spreek die het daarbij laten. Uit angst voor FOMO, trek ik mijn schoenen wat steviger aan en kies ik ervoor om toch de klim maar aan te gaan. Eenmaal boven merk ik gelijk dat het die laatste inspanning meer dan waard was, het uitzicht is werkelijk adembenemend. Vanaf de top heb je zicht op het Christoffelpark, verschillende dorpjes in de omgeving en de azuurblauwe zee.

Even diep ademhalen en dan gaan we weer naar beneden. De daling gaat een stuk sneller dan de heenweg en ook ben ik inmiddels iets meer gewend aan de rotsen en keien van de Christoffelberg, waardoor ik mijn passen met meer zelfvertrouwen neem. De zon, die inmiddels een stuk hoger staat, begint te branden op mijn huid en dit maakt mij extra blij dat ik inmiddels al op de terugweg ben. Wandelaars die nu nog naar boven gaan, geef ik een aanmoedigend knikje.

Christoffelberg Curaçao
De weg naar boven
Christoffelberg Curaçao
De top van de Christoffelberg

Shete Boka

Wie na de wandeltocht op de Christoffelberg in Curaçao nog energie over heeft, kan ook nog even langs het nationale park Shete Boka rijden. Een prachtig park met grillige rotskusten en ruig water. Dit ligt op ongeveer 5-10 minuten rijden van het Christoffelpark en opent om 9:00 uur. Entree kost ongeveer 8 euro en geeft toegang tot vier uitkijkpunten op twee wandelpaden die je ofwel lopend of per auto kunt bereiken. Zelf heb ik de helft gelopen, die wandeling duurde een klein uurtje, en de andere helft per verkoelde auto bekeken.

Door de kracht van het wilde, zoute water zijn er in dit nationale park verschillende mondingen ontstaan, waaronder Boca Pistol. Hier spat het water zo hard tegen de kust aan, dat het bijna lijkt alsof er een pistool afgaat. Het water spat metershoog op – een spectaculair gezicht dat je écht niet wilt missen!

Boka Wandomi met de natuurlijke brug van Curaçao
Boka Pistol

Stranden op Westpunt Curaçao

Wie liever wil ontspannen na een inspannende hike, kan er ook voor kiezen om door te rijden naar een van de prachtige stranden op Westpunt Curaçao, waaronder de Grote en Kleine Knip. Hier geniet je van ontspannende witzandstranden en verkoelend water. Breng ook zeker een bezoek aan Playa Grandi, waar je goed kunt snorkelen en veel kans hebt op het spotten van zeeschildpadden.

Grote Knip
Zeeschildpad bij Playa Grandi

Heerlijk bijkomen in het Curaçao Marriott Beach Resort

Na een dag vol avontuur, kom je heerlijk bij in het Curaçao Marriott Beach Resort, gelegen in de baai van Piscadera. Ideaal voor vakantiegangers die zowel volledig willen bijkomen op het strand als iets actiefs willen ondernemen. Hier vind je het beste van twee werelden; een gezellig hotel maar wel met hoge internationale standaard. Vanaf de baai ben je ook zo in de hoofdstad, Willemstad, waar je winkels, de beroemde Koningin Julianabrug en de wijken Punda en Otrabanda vindt. Bij restaurant en bar Zala Gastro Bar proef je ’s avonds gerechten bereid met ingrediënten uit de omgeving en met lokale, Caribische invloeden, waaronder Ceviche, Tuna Poke Nachos en verse sushi. Tijdens de zonsondergang is dit ook de plek waar je een heerlijke cocktail bestelt en geniet van een prachtig uitzicht.

Curaçao Marriott Beach Resort
Ceviche en Tuna Poke Nachos bij Zala Gastro Bar

BergenMidden- en Zuid-AmerikaTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.