Caminito del Rey; de (on)gevaarlijkste hike ter wereld

door

Caminito del Rey was ooit een van de gevaarlijkste hikes ter wereld. Tegenwoordig is het een super veilige, toeristische trail die je alleen kunt doen als je daar weken van tevoren al een kaartje voor hebt gekocht. Het is nu dus een stuk minder spannend, maar nog steeds erg mooi. Bovendien is de oorspronkelijke trail in takt gebleven en alleen al een blik op die dunne paadjes doet je beseffen dat een halve meter extra en een reling een gigantisch verschil maken. Een verschil van leven of dood. Een verschil van toen en nu.

Een koninklijke trail

Caminito del Rey betekent letterlijk ‘Het pad van de Koning’. Niet omdat de koning het pad zo vaak heeft afgelegd, maar omdat hij de nabijgelegen elektriciteitscentrale een keer heeft bezocht. Die elektriciteitscentrale was overigens ook de reden van het ontstaan van de trail. De centrale en de bijbehorende dam werden gebouwd bij de rivier Guadalhorce, die daar stroomt. Dat was een aardig afgelegen plek. Dat maakte het niet makkelijk om er te komen. Iedere dag moesten de werknemers via de smalle paden, langs metershoge afgronden, naar hun werk toe en ook weer naar huis. Tijdens het bezoek van de Koning heeft hij ook een deel van de route afgelegd. Halverwege werd hij zo bang, dat hij via een brug is overgestoken naar het nabij gelegen spoor, waar hij is opgepikt door een trein.

Te gevaarlijk

Lang nadat de elektriciteitscentrale werd gesloten, bleef de Caminito del Rey een aantrekkingskracht hebben op allerlei mensen. Voornamelijk thrillseekers en andere outdoor avonturiers die de rivier gebruikten voor allerlei activiteiten. Lange tijd ging dat (redelijk) goed, totdat in 2000 vier mannen via een oude kabel over de rivier heen wilden tokkelen. De kabel knapte en drie van de mannen overleefden het niet. Toen werd besloten om het gebied af te sluiten. Toch bleef de drang naar Caminito del Rey bestaan, dus werd besloten om de trail van begin tot einde op te knappen. Na 15 jaar gesloten te zijn geweest is de trail sinds 2015 weer open voor publiek. Maar dan dus wel de nieuwe versie, waar je ver vooraf een kaartje voor koopt. Lekker druk dus, maar wel veilig.

Caminito del Rey

El Capitan van Europa

Voor de thrillseekers onder ons is Caminito del Rey zelf dus niet echt spectaculair meer. Maar bij Caminito del Rey vind je wel een andere toffe uitdaging. Eentje voor de fanatieke klimmers onder ons. In het gebied Garganta El Chorro vind je een wand die ook wel het El Capitan van Europa wordt genoemd. El Capitan, in Yosemite National Park in Amerika, is dé berg in de wereld voor klimmers. Bij Caminito del Rey kijkt je zo op de Europese variant ervan. Kijkt dus goed omhoog als je erlangs loopt tijdens je wandeling over de nieuwe paden. Grote kans dat je ergens op de wand langzaamaan een paar stipjes omhoog ziet gaan.

(tekst gaat door onder foto.)

Caminito del rey

Tegenwoordig is Caminito del Rey goed te doen voor iedereen die kan hiken (en niet al te veel hoogtevrees heeft). De trail zelf is ongeveer 7km lang, maar je moet ook nog een stukje voor en na meerekenen. Dan kom je uit op ongeveer 9-10km in totaal. Om binnen te komen, heb je een ticket nodig. Deze kun je kopen via de website. Zorg dat je dat op tijd doet, want het is meestal al weken van tevoren uitverkocht. Ondanks dat er per dag een beperkt aantal mensen op de trail wordt toegelaten, is het er nog steeds vrij druk. Iedereen loopt de trail van noord naar zuid, zodat je geen tegenliggers hebt. Ondanks dat de paden aardig verbreedt zijn in vergelijking met de oorspronkelijke trail, het is er nog steeds niet ruim. Houd dus rekening met file lopen, terwijl je van het uitzicht geniet.

Caminito del rey
EuropaLangeafstandswandelingSpanjeTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.