Credits: Turismo de Tenerife

Top 10 beste trails voor hiking op Tenerife

door

Hiken op Tenerife is net hiken op een andere planeet. Je hike kan beginnen in fel groene natuur, langs een verfrissende zee en uiteindelijk langs kille kliffen gaan. En dat allemaal op één dag. Dit eiland vol contrasten zal je blijven verbazen. Net als de vele opties als het om wandelen gaat. Hiking op Tenerife is namelijk hiken over meer dan 1500 kilometer aan goedgekeurde of nog goed te keuren trails. Wij hebben in dit artikel alvast 10 ‘must do hikes‘ in Tenerife voor je op een rij gezet. Ook leggen we je precies uit wat je moet weten als jij een van deze fantastische outdoor avonturen aan wilt gaan.

hiking Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

Voor we gaan hiken op Tenerife

Voor we effectief aan deze mooie hikes kunnen beginnen, moeten we weten waar we zijn. Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Tenerife heeft een heldhaftig verleden. In 1494 kwam de conquistador Alonso Fernández de Lugo aan in Añaza. De Catalaanse Kroon had al elk Canarisch Eiland in zijn macht, buiten Tenerife. Alonso had dus het bevel gekregen om de oorspronkelijke bevolking, de Guanchen, te laten buigen voor hen. Dat bericht was blijkbaar niet deftig doorgegeven. De Guanchen gaven zich niet zomaar gewonnen. Na vele doden was Alonso Fernández de Lugo genoodzaakt terug te trekken met zijn troepen naar Spanje. Een jaar later is hij teruggekeerd, en is hij wel gewonnen. Wat een heldhaftige oorsprong. De geschiedenis van Tenerife is enorm interessant, dus duik gerust in de boeken.

Hiking op Tenerife doe je met deze trials

Goed, nu kunnen we beginnen wandelen. Hiking is één van de belangrijkste activiteiten op het eiland Tenerife. Niet voor niets is het eiland in het bezit van meer dan 1000 kilometer aan goedgekeurde wandelpaden. Bereid je voor op een enorme mix van landschappen. In het noorden is het landschap bijvoorbeeld erg groen, terwijl je ook gebieden hebt waar je zwarte stranden vindt en de vulkaan de Teide kunt aanschouwen. Aangezien de keuze reuze is en je daardoor wellicht de bomen door het bos niet meer ziet, vind je hieronder een lijstje van 10 trails die jou absoluut niet zullen teleurstellen.

Trails in Tenerife – credits: Turismo de Tenerife

Forest Belt

Deze twee trails in de Forest Belt brengen jou langs prachtige landschappen en natuur.

PR-TF-72 Vilaflor – Paisaje Lunar – Vilaflor | Dit is een officiële trail, waarbij je zowel begint als eindigt in Vilaflor. Onderweg kom je door prachtig bebost gebied, passeer je een kloof, klim je naar een top en geniet je van een geweldig uitzicht. Het is een circulaire route met een duur van 5 uur. Je legt in zijn geheel 12,9 kilometer af, wat de trail een moeilijkheidsgraad van gemiddeld/hoog geeft. De trail brengt je ook langs het uitkijkpunt van Paisaje Lunar, wat je zeker niet mag missen.

Credits: Turismo de Tenerife

PR-TF-35 Mamio – Pinolere | Deze trail biedt je drie goedgekeurde opties (PR-TF-35, PR-TF-35.1 en PR-TF-35.2), die je door unieke laurierbossen brengen. De route start in Mamio en eindigt in Pinolere. Je loopt grotendeels over een brede, licht stijgende bosweg. Al loopt een deel van de route ook langs een ravijn. Onderweg passeer je boerderijen en tuinderijen. Het is een lineaire route die je 6,5 uur kost. Met een afstand van 13,2 kilometer is het een lastige route. De moeilijkheidsgraad is dan ook hoog. Het is dus van belang dat je je goed voorbereidt.

hiken in Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

Kustwandelingen

Tenerife is een eiland, wat betekent dat het in bezit is van prachtige kustgebieden. Deze delen van het eiland brengen uiteraard mooie trails met zich mee. Onderstaande optie is er één die je niet teleur kan stellen.

Malpaís De Güímar – Malpaís De Güímar is een natuurreservaat dat een belangrijke ecologische waarde kent en daarom een beschermde status heeft. We hebben het hier over een uniek stukje vulkaanlandschap dat zich helemaal uitstrekt vanaf Montaña Grande tot aan de kust. Terwijl je over wederom een officieel goedgekeurde trail loopt, passeer je prachtige boom- en plantensoorten. Maar het meest bijzonder zijn de vele lavatunnels en grotten die je in het landschap tegenkomt. Het is een circulaire route met het begin- en eindpunt in Puertito de Güímar. Je doet 2 uur en 30 minuten over de route, wat het een relatief makkelijke route maakt. De 6,86 kilometer lange route brengt je langs prachtige landschappen en uitzichten waar je u tegen zegt.

Hiking Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

Teno Rural Park

De hikes in dit park ademen vulkanische aspecten. Check bijvoorbeeld deze twee eens:

PR-TF-55 Los Silos – Talavera – El Palmar | Deze officieel goedgekeurde route met een gemiddelde moeilijkheidsgraad brengt je van Los Silos naar El palmar. De bergkam waar je grotendeels overheen loopt voert je langzaam omhoog langs de westelijke helling van een ravijn. Maar uiteindelijk ben je toch meer hoogtemeters aan het dalen dan dat je bent gestegen. Het is een lineaire route die je ook langs Talavera brengt. De route duurt 2,5 uur en heeft een afstand van 5,03 kilometer.

PR-TF-43 Garachico – Montaña Chinyero | Loop over de Chinyero vulkaan. Je passeert stromen van lavasteen, maar wordt ook omringd door eeuwenoude pijnbomen. Ook tijdens deze hike geniet je weer van de mooiste vergezichten. Als het weer het toelaat kun je zelfs de Teide en Pico Viejo zien. De route duurt 7 uur en bedraagt 17,7 kilometer. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld/hoog, dus zorg ervoor dat je weet waar je aan begint. Je kunt overigens ook voor een van de varianten kiezen: PR-TF-43.1, 43.2 of 43.3.

Credits: Turismo de Tenerife

Anaga Rural Park

PR-TF-8 Afur – Taganana | Deze route voert van een gezellig dorpje tot bijna aan de kust. Daarna loop je al stijgend naar een volgende dorpje om vervolgens via unieke laurierbossen, Na 7 uur en 15,3 kilometer, weer in Afur uit te komen. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld, waardoor een minder ervaren hiker het avontuur absoluut aan kan gaan.

PR-TF-10 Cruz Del Carmen – Punta Del Hidalgo | Deze route brengt je ook weer langs unieke laurierbossen. Laat je daarnaast verrassen door indrukwekkende landschappen en ruige kliffen. Het beginpunt ligt in Cruz del Carmen en het eindpunt in Punta Del Hidalgo. De lineaire route duurt 4 uur en geeft je 10,4 kilometer aan prachtige wandelpaden. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld, wat het een perfect gebalanceerde uitdaging maakt.

Credits: Turismo de Tenerife

El Teide National Park

Last but not least: El Teide National Park. Dit is hét Nationaal Park van Tenerife en is gelegen naast de vulkaan de Teide. Als we het hebben over hiking op Tenerife, dan mag je dit natuurgebied absoluut niet overslaan. Er zijn prachtige trails met diverse moeilijkheidsgraden:

Credits: Turismo de Tenerife

Montaña Blanca – Teide Summit | De Montaña Blanca is ongetwijfeld de meest populaire route van El Teide National Park. Toch heb je er een flinke conditie voor nodig. Het is een officieel goedgekeurde trail met het startpunt op de weg TF-21. Je eindigt in Rambleta-Mirador de La Fortaleza. De trail heeft een lineaire route die ongeveer 5,5 uur duurt. Wanneer je de route helemaal aflegt hike je in totaal 8,3 kilometer. De route brengt steile hellingen en een hoge moeilijkheidsgraad met zich mee, waarbij ervaring met hiken een groot voordeel is.

Roques De García | De Roques De García is een trail die je langs indrukwekkende lavasteenformaties voert, met het start- en eindpunt bij El Portillo Visitor’s Center. Het is een circulaire route die je 2 uur kost. De afstand bedraagt 3,5 kilometer, wat de route een gemiddelde moeilijkheidsgraad geeft. Het feit dat het geen makkelijke route is komt door de steile helling die de route bevat. De route brengt dus ook een uitdaging met zich mee.

hiken in Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

GR-131.1 Parador De Turismo – Degollada De Guajara – Vilaflor | Deze route is een aftakking van de GR-131 Anaga Chasna. Je begint bij het Teide National Park en eindigt in Vilaflor. De prachtige lineaire route duurt maar liefst vijf uur en brengt een afstand van 11,3 kilometer met zich mee. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld tot hoog, wat achteraf gegarandeerd zorgt voor een voldaan gevoel.

Bonus trail tip: Ga voor de wandeling over het ‘koninginnenpad’ in El Teide National Park. Het bevat een beklimming naar de top van de Teide (3.718m) én een overnachting in de Refugio (3.250m). Op die manier kun je al vroeg in de ochtend genieten van de zonsopgang en je verbazen over de schoonheid van Tenerife.

Check vooraf altijd of de Refugio open is en of er plek is. In tijden van Covid-19 is de Refugio bijvoorbeeld gesloten. Door vooraf te checken of zelfs te reserveren weet je zeker dat je nooit onverwachts voor een dichte deur komt te staan terwijl je hebt gerekend op een overnachting of het aanvullen van je voedsel-/watervoorraad.
hiking Tenerife
Credits: Turismo de Tenerife

Hoe zit dat dan met die vergunningen?

Op enkele plekken op het eiland heb je een vergunning nodig om te mogen hiken. Bijvoorbeeld als je door beschermd natuurgebied loopt. Zo heb je een vergunning nodig om naar de top van de vulkaan de Teide te hiken. Die kun je zelf aanvragen. Zorg er wel voor dat je dat op tijd doet, want de vergunning moet je 2 tot 3 maanden van tevoren aanvragen.

Meer weten over de vergunning en waar je ze wel/niet nodig hebt? Check het bij de lokale VVV.

Credits: Turismo de Tenerife

Wat heb je nodig voor hiking op Tenerife?

Hiking op Tenerife is altijd een goed idee, maar je moet wel goed voorbereid op pad gaan. Het is belangrijk dat je in goede conditie en gezondheid bent. Je gaat namelijk langs trails met steile hellingen en je krijgt te maken met grote hoogtes. Niet alleen een goede conditie en gezondheid, maar ook een goede uitrusting is van belang. Denk hierbij aan goede schoenen, een stevige rugzak, water en natuurlijk eten. Kijk hierbij naar de duur van de hike, zodat je je goed kunt voorbereiden.

Check vooraf ook altijd goed het weerbericht. Wanneer het regent, kan gaan regenen of zelfs onweren moet je extra voorzichtig zijn. De grond kan dan namelijk erg glad worden en er zijn maar weinig plekken waar je goed kan schuilen. Zorg er ook voor dat je een regenjas in je rugzak hebt zitten, zodat je jezelf kunt beschermen tegen de regen en dat je weet wat je moet doen bij onweer.

Iets anders waar je rekening mee moet houden zijn de verschillende temperaturen in verband met de hoogteverschillen. Kleed je daarom aan in laagjes. Op die manier kun je makkelijk iets uittrekken als het warm is en iets extra’s aantrekken als de temperatuur afneemt. Het meenemen van een mobiele telefoon is ook aan te raden. Ook al heb je op bepaalde plekken geen bereik, een mobiele telefoon kan soms goed van pas komen.

Extra tip: Heb je zin om al het mooie van het hiken te vieren? Check dan het ‘Tenerife Walking Festival‘ eens. Dit festival staat volledig in het teken van de leukste wandelmogelijkheden van Tenerife. 

Credits: Turismo de Tenerife
Om jullie van zo goed en accuraat mogelijke informatie te voorzien, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met en gecheckt op juistheid door Turismo de Tenerife
.

DagtochtEuropaSpanjeTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • van eenennaam
  12 oktober 2021 15:07

  would like to make a 2 or 3 day hike and walk to the top of the volcano once or twice and stay overnight at a lodge on the mountain.
  Can you make me an offer?
  hans van eenennaam MBA

  Beantwoorden
  • Hi Hans,
   Sorry for our late reply. The Hike doesn’t offer tours, we just provide inspiration and information. We hope you can find the desired information somehwere else and wish you a great hike at the Teide vulcano.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.