Het schluchten spektakel van Alpe Adria Trail ST07

door


Wist je dat je helemaal van het hoogste punt in Oostenrijk tot aan de Italiaanse kust kunt lopen en dat, terwijl je dat doet, je ook nog Slovenië meepikt? Deze langeafstandswandeling heet de Alpe Adria Trail. Eerder deden wij al Alpe Adria Trail ST01 en Alpe Adria Trail ST02. Omdat we helaas geen tijd hebben om alle 43 etappes deze zomer te doen, kiezen we er een aantal toppertjes uit om te hiken. Een van die toppertjes is Alpe Adria Trail ST07. Dat is de route van Mallnitz naar Obervellach, met als hoogtepunt de ‘Schluchten’.

De cirkel rond maken

Alpe Adria Trail ST07 start officieel in het mooie dorpje Mallnitz en eindigt een ruime 18 km later in het historische dorpje Obervellach. Omdat het geen round trip is, is het handig om de busroute in de gaten te houden. Wij reden met de auto naar Mallnitz-Obervellach Bahnhof, zodat we vanuit Obervellach een goede connectie (lees: 1x per uur) terug hadden naar de auto. Dat maakt de route zo’n 1,5km langer maar op die afstand maakt dat niet echt uit. Tijdens het lopen kwamen we er overigens achter dat stage 07 wel een round trip in zich heeft. Je loopt namelijk eerst vanuit Mallnitz naar het noorden. Daar breng je een bezoek aan de Stappitzersee im Seebachtal, om vervolgens via een lus terug te komen in Mallnitz om vanaf daar aan de trip naar Obervellach te beginnen.

Volle kracht vooruit

Het hoogtepunt van de route vind je in het tweede gedeelte van de Alpe Adria Trail ST07. Kort nadat je Mallnitz voor een tweede keer hebt verlaten, kom je aan bij de eerste schlucht; de Rabischschlucht. Het smeltwater uit de bergen dendert op volle kracht door de kloof heen. De trail volgt het water in de flank van de kloof, met regelmatig een uitstappunt om de watervallen van dichterbij te bekijken. Na de Rabischschlucht loopt je eventjes weer over de ‘normale’ weg, voordat je bij de volgende schlucht arriveert; de Groppensteinschlucht. Hier vind je de spectaculaire Zechnerfall en de Große Groppensteinfall. Goed om te weten: bij de Groppensteinschlucht betaal je 7 euro entree. (Heb je een Kärnten Card, dan is het wel gratis.) Geen zin om te betalen? Je kunt ook de de-tour nemen die je een mooie view op het Groppenstein Castle geeft.

Pak je rust

Alpe Adria Trail ST07 is een wat langere trail in vergelijking met de kilometers van de eerdere Alpe Adria Trails die we liepen. Zeker met de extra meters vanaf het treinstation. Gelukkig is er onderweg een opvallend grote keuze aan bankjes om je voeten even te rusten te leggen. Zoek je een leuk lunchplekje, dan raden we aan om toch even te wachten tot je in een schlucht bent. Óf je maakt een tussenstop bij ‘Zur guten Quelle’. Dit verstopte restaurantje vind je tussen de twee schluchten in. Het eten is er top en met lekker weer is het terras in de tuin een waar paradijsje.

Meteen zin gekregen om de Alpe Adria Trail te lopen? Boeken is super simpel!

AlpenBergenEuropaGeorganiseerde reizenLangeafstandswandelingOostenrijkTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.