5 must do hikes in Alberta, Canada

door

Ga je op reis naar Canada, dan is het westen van het land een populaire bestemming. Grote kans dat je of naar Vancouver of naar Calgary vliegt. Is de bestemming Calgary, dan start je je rondreis waarschijnlijk door Alberta. Goede keuze! Alberta is een grote favoriet van veel hikers. Dat is niet voor niets, want de natuur is er divers. In het oosten vind je de prairies en in het westen juist ruige bergen. Bekende trekpleisters van Alberta zijn Banff National Park en Jasper National Park. Alberta is vernoemd naar prinses Louise Caroline Alberta. Niet gek dat een van de must sees in de provincie het meer Lake Louise is.  De hike mogelijkheden in Alberta zijn bijna oneindig groot. Daarom lichten we vijf toppertjes voor je uit.

The Valley of the Ten Peaks – Lake Louise – Banff National Park

Deze vallei is te vinden in Banff National Park. Bijzonder aan deze vallei is dat het wordt omringd door, je raadt het al, tien bergpieken. Alle toppen kennen een hoogte van meer dan 3000 meter. De pieken kregen hun oorspronkelijk naam van een vroege ontdekkingsreiziger, Samuel Allen. Nu denk je misschien dat hij los ging met creatieve namen. Het tegenovergestelde is waar. Ze kregen cijfers van één tot tien. (Maar dan wel vanuit de ‘Stoney First Nations Language’.) Ondertussen hebben bijna alle bergen een nieuwe naam gekregen. Ze zijn vernoemd naar opmerkelijk personen uit de geschiedenis, waaronder Samuel Allen zelf. Extra bijzonder is deze vallei halverwege het zomerseizoen. Dan is de vallei bezaaid met wilde bloemen. Je kunt deze beroemde vallei en alle tien de toppen het beste bewonderen door The Valley of the Ten Peaks trail te nemen. Het is een hike van ongeveer 10km (round trip), met een hoogteverschil van 365m. Zoals op meerdere plekken in Canada is het ook hier oppassen geblazen voor grizzlies. Je bent gewaarschuwd.

Johnston Canyon – Banff National Park

Een van de meest populaire hikes in Banff National Park is die bij Johnston Canyon. Dat komt omdat deze hike vrij eenvoudig is. Hierdoor is de hike ideaal voor alle leeftijden en alle conditie niveaus. Bezienswaardigheden in Johnston Canyon zijn de watervallen. Je begint de hike door het bos, over aangelegde paden langs Johnston creek naar de Lower Johnston Falls. Het laatste stukje voert door een tunnel, waarna je vervolgens een goed, maar nat uitzicht hebt op de waterval. Vervolg je weg naar de Upper Johnston Falls. Je kunt wel raden dat Upper betekent dat je omhoog moet lopen. Maar ook dit is goed te doen en het is de uitzichten waard. Heb je energie over en wil je de drukte een beetje achter je laten? Dan kun je de hike uitbreiden met een 3km lange trail door het bos, naar de Ink Pots. Je doet daar ongeveer een uur over. Het resultaat is een open vlakte, waar je een aantal groengekleurde mineraalwater bronnen vindt. Johnston Canyon is het hele jaar door open, zelfs in de winter. De watervallen zijn dan bevroren, wat natuurlijk ook voor prachtige plaatjes zorgt.

Great Divide Trail – Maligne Lake to Jasper

Deze hike is er eentje die je niet kunt en mag missen. Ondanks dat de paden in goede conditie zijn, is dit een pittige hike. The Great Divide Trail (GDT) is maar liefst 55km genieten. Voornamelijk genieten van de beste views. Je loopt namelijk grotendeels over hoge passen. Ongeveer de helft van de route bevind je je boven de boomgrens. Waarschijnlijk spot je ook hier wel ergens een wolf, bergleeuw, boskariboe of grizzlybeer. Je hoeft alleen niet bang te zijn. De wilde dieren houden vanzelf genoeg afstand. Want, ondanks de zwaarte van de tocht, is de GDT een van de populairste hikes in Canada. Houd er dus rekening mee dat het volle bak is. Niet alleen op de route zelf, maar ook op de campings die je onderweg aandoet. Reserveer daarom ruim van te voren als je deze hike wilt gaan doen. Tip: combineer deze hike met een bezoek aan Maligne Canyon.

Tonquin Valley – Jasper National Park

Ben je een echte backpacker, dan is de Tonquin Valley een must voor jou. Ondanks dat de grote schoonheid van dit gebied, is het hier relatief rustig. Wil je de crowds dus ontvluchten, dan moet je hier zijn. De hike bestaat uit een combinatie van vijf routes: Astoria River, Maccarib Pass, Eremite Valley, Moat Lake en de ACC Chrome Lake Trail. In totaal is het een 44km lange trail in de vorm van een hoefijzer en zijn er vele mogelijkheden om extra uitstapjes te maken. Een van de hoogtepunten van deze hike vind je meteen aan het begin van de tocht, mits je bij Astoria begint (Cavell trailhead). Na ongeveer 100 meter kom je bij Cavell Lake, waar een adembenemend uitzicht op Mount Edith Cavell op je wacht. Vooral als je er net na zonsopgang bent, is dit een van de meest fotogenieke plekken in Jasper National Park. Andere hoogtepunten zijn de Amethyst Lakes. Deze vind je precies op de helft van de route, onderaan de Ramparts, een grillige bergpartij. De paden zijn her en der aan reparatie toe. Wees dus voorbereid op modder. Ook Tonquin Valley is het leefgebied van de grizzly beer. Ook gevaarlijk schijnen de agressieve muggen te zijn, die de boel hier voornamelijk in juni en juli terroriseren.

Vimy Peak – Waterton Lakes National Park

Vimy Peak is een indrukwekkende berg aan de oostkant van Waterton Park. Doordat de berg volledig op zichzelf staat, kun je hem niet missen. De hike zelf is niet de makkelijkste. De paden worden niet veel gebruikt en zijn nauwelijks onderhouden, waardoor je dit best wel een ‘rough’ hike kunt noemen. Je doet ongeveer 7 uur over 10km, maar de ervaring is fantastisch. De beste manier om bij de berg te komen, is via Wishbone Trail (start: Chief Mountain Highway). Je volgt Wishbone Trail 6,5 km en steekt dan de Belly River over (ongeveer een metertje diep), op weg naar een kruising verderop. Bij de kruising volg je Vimy Trail naar het oosten. Vanaf hier doet de natuur volop zijn indrukwekkende werk. Bestaande uit weiden vol met wilde bloemen, kabbelende beekjes en vegetatie soms zo weelderig dat je letterlijk het pad onder je niet meer kunt zien. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht op Crypt Falls, Waterton Lake en de uitgestrekte prairie.

Alive and kicking

Florian Nick is filmmaker en editer Flo Nick. Hij reisde in zes weken 5500km door Canada. Tijdens zijn reis verkende hij het uitgestrekte landschap van British Columbia en Alberta. In de tussentijd schoot hij 54.000 afzonderlijke plaatjes. Deze prachtige foto’s toverde hij om tot ALIVE. Een timelapse video die we je niet wilden onthouden. Flo Nick neemt je mee op een levendige reis door wilde wouden, langs de oevers van kristalheldere meren en omhoog, de heuvels van enorme bergen op. Met dit project wil Flo Nick het bewustzijn vergroten van hoe geweldig onze aarde wel niet is en dat we bevoorrecht zijn om daar deel van uit te mogen maken. Amen!

P.s. De afstanden die je in Canada aflegt tussen de verschillende gebieden zijn enorm. Goed vervoer is geen overbodige luxe. En laten wij daar nou net een goede tip voor hebben.

CanadaNatuurgebiedenNoord-AmerikaTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.