5.000 jaar terug in de tijd met de 8-daagse Ötzi-trail in Oostenrijk

door

De Europese Alpen zijn vandaag de dag enorm populair. Zowel in de zomer als in de winter zijn de bergen een trekpleister voor iedereen die gek is op de rust van de natuur, hiken of op tal van de bergsporten die je in dit gebied kunt beoefenen. Maar de bergen zijn zeker niet alleen nu een populaire bestemming. Bergen hebben door de geschiedenis heen altijd een belangrijke rol vervuld en waren voor veel mensen een thuis. Alleen zie je daar natuurlijk vandaag de dag niet veel meer van. Tenminste, alleen als je daar gericht naar op zoek gaat. Ben jij gek op de bergen én wat zich daar vroeger allemaal afspeelde? Dan is de Ötzi-trail echt wat voor jou, want deze unieke wandeling door het Alpengebied is namelijk een ware culturele ontdekkingstocht.

Ötzi-trail

Acht dagen lang treed je in de mysterieuze voetsporen van onze voorouders uit de steentijd, die hier eeuwen geleden al leefden. Als hoofdpersonage staat Ötzi – de Ice Man – centraal. Een krijger uit de steentijd. Je komt uiteindelijk bij zijn vindplaats in de bergen, maar tijdens de hike ben je constant omringd door de imponerende berglandschappen en gletsjers waar Oostenrijk zo bekend om staat. Geen acht dagen de tijd? Dan kun je natuurlijk ook bepaalde delen van de track lopen. Wat je ook doet, ik ga jullie alles vertellen over de trail en waarom deze zo tof en uniek is.

Wie is de Ice Man?

Later in het artikel vertel ik meer over de trail zelf. Maar eerst neem ik jullie mee naar de Oostenrijkse regio Ötztal en dan helemaal naar de grens tussen Noord- en Zuid-Tirol. Om precies te zijn zo’n 100 meter over de grens in het Italiaanse deel van Tirol. Daar was een Duits echtpaar in 1991 aan het hiken. Ze wilden graag zo snel mogelijk bij een berghut komen, waardoor ze net een andere route namen dan eigenlijk de bedoeling was. Dit pad ging over een gletsjer op zo’n 3200 meter hoogte, waar ze per toeval op een lichaam stuitte dat uit het ijs van de gletsjer stak. Best creepy.

Wat blijkt? Het ijs van de gletsjer had het lichaam gemummificeerd en helemaal intact gehouden. Maar het smelten van de gletsjer, die inmiddels helemaal is verdwenen, zorgde ervoor dat het lichaam weer aan het oppervlakte van het ijs terecht kwam. Het lichaam is na de ontdekking opgehaald voor onderzoek en altijd goed bewaard gebleven. We weten nu enorm veel van deze persoon. Maar wie is deze mysterieuze Ice Man? Na allerlei verschillende bijnamen te hebben gehad, staat hij nu bekend als Ötzi. Vernoemd naar de provincie waar hij is gevonden. Ötzi was een korte man van in de veertig en leefde meer dan 5.000 jaar geleden in Tirol en omdat het lichaam helemaal intact is kunnen wetenschappers verbazingwekkend veel van hem en zijn tijd reconstrueren.

Het leven van Ötzi

Hoe deze reconstructies eruit zien kun je goed zien in het Ötzi dorp in Umhausen, dat eigenlijk een museum is. Je komt hier langs tijdens de wandeltocht, die uiteindelijk eindigt bij de vindplaats van Ötzi. Zo weten ze wat hij droeg voor kleding, wat hij bij zich had voor materialen en, op basis van restanten in zijn darmen, weten ze zelfs wat hij voor het laatst heeft gegeten. Nieuwsgierig? Gedroogd vlees met eenkoorntarwe en planten. Ook is er bekend hoe hij is gestorven. Misschien gewelddadiger dan je zult denken, namelijk door een pijl in zijn schouder. De kop van de pijl zit nog in zijn lichaam en is goed te zien op een X-ray foto die van zijn lichaam is gemaakt. Er is niet precies bekend wie de pijl heeft geschoten en met welke reden, daar zijn nogal wat verschillende theorieën over. Maar we zullen het helaas nooit weten.

Maar de vondst van Ötzi heeft wel wat teweeggebracht. Zonder hem was er misschien nooit het leuke museum dat je nu kunt bezoeken in Umhausen, waar je echt nog veel meer over Ötzi en zijn tijdgenoten te weten kan komen. Als je geluk hebt kom je Karin nog tegen, zij is in haar jeugd naar Oostenrijk verhuisd en doet nu rondleidingen door het museum en kan je ook veel vertellen over het museum en Ötzi. Echt een aanrader.

(Tekst gaat door onder foto’s)

Hoe Ötzi is gevonden in de bergen

De trail

Ik zal alvast verklappen, maar de vindplaats van Ötzi bevindt zich bijna aan het einde van de volledige 8-daagse trail. Het is het einddoel. Daar gaan uiteraard nog een aantal etappes aan vooraf. Maar, je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen hoeveel van die etappes je wilt lopen. En of je alles zelf regelt of toch liever een reis boekt met overnachtingen in hotels en berghutten en waarbij je bagage al voor je uit wordt gebracht naar de volgende bestemming. Over dat laatste straks meer.

Eerst meer informatie over de trail. Het is best flink wandelen. Je kunt natuurlijk zelf je snelheid bepalen, maar dat maakt het aantal kilometers en hoogtemeters niet minder. Daarom zou ik aanraden om wel wat hike ervaring te hebben. Daarnaast gaan sommige delen door alpine gebied heen. Dat betekent dat je altijd voorbereid moet zijn op het weer dat snel kan omslaan. Zo heb je zon, maar zo heb je regen (of zelfs sneeuw). En er is niet altijd plek om te schuilen. Maar om je gerust te stellen, er is maar één dag waar je meer dan 1.000 hoogtemeters maakt. Alle andere dagen zijn het er minder dan 1.000. Je maakt namelijk ook gebruik van o.a. liften die je vanuit het dal al meteen naar een hogere plek brengen. Iets wat ze 5.000 jaar geleden nog niet deden, maar wel zo makkelijk is. Toch? Ik zal elke dag van de trail kort toelichten.

Dag 1 

Landeck is de plek waar je avontuur begint en waar je de eerste nacht doorbrengt. Je kunt ’s middags nog wat rondwandelen en eventueel het kasteel Landeck bezoeken. Of de ruïnes van kasteel Schrofenstein.

Dag 2 – 12.5 km

Vanuit Landeck volg je eeuwenoude handelroutes die werden gebruikt door de Kelten en de Romeinen. Onderweg kun je je vergapen aan panorama uitzichten over de West-Tiroolse bergen en de rivier de Inn

Dag 2

Dag 3 – 12 km

In de ochtend ga je met de kabelbaan vanuit het dorp naar de top van de berg Six Hands, vanwaar je tocht begint. Geniet hier van de rust van de Alpen, zoals Ötzi dat waarschijnlijk deed in zijn tijd. Je gaat hier over eeuwenoude bergpassen die zijn gebruikt door herders en jagers uit het verleden. Ook steek je hier over van de regio Pitztal naar Ötztal.

Dag 4 – 12 km

Je passeert op deze dag de hoogste waterval van Tirol. Nou, passeren, je loopt er echt vlak langs. Via de onderkant kun je met ijzeren trappen langs de waterval omhoog lopen. Leuke extra tip: je kunt ook vanuit het dal de top van de waterval bereiken met een Via Ferrata route. Je kunt spullen huren in het dal. Dat is geen onderdeel van de Ötzi-trail.

Dag 4

Dag 5 – 10 km

De kabelbaan brengt je in de ochtend naar het hoogste punt van de gehele trail: 3.244 meter. Vanuit hier ga je wandelen en zul je al vanaf het begin van de dag worden beloond met prachtige uitzichten op besneeuwde bergtoppen en gletsjers, onder andere de bekende Wildspitze (3.768m) is een mooie toevoeging van de puntige skyline. Je wandelt langzaam naar beneden naar het dorpje Vent. We komen nu steeds dichterbij de vindplaats van de Ice Man.

Dag 6 – 19 km (Ötzi vindplaats)

Er staat een pittige, maar hele toffe dag op het programma. Je begint in het dorpje Vent en begint meteen met de weg omhoog. Na een aantal uur kom je bij de berghut Martin-Busch-Hütte. Vanuit daar wandel je door omhoog. Als je echt moet gaan klimmen over de rotsen dan betekent het dat je steeds dichterbij komt. Uiteindelijk kom je bij een stenen monument, waar Ötzi is gevonden. Vanuit daar wandel je verder, passeer je de berghut Similaunhütte en daal je af naar het Schnalstal, of Val Senales op zijn Italiaans. De plek waar Ötzi oorspronkelijk vandaan komt. Je bent nu in Italië.

Dag 7 – 6 km

Na de lange dag hiervoor doen we het iets rustiger aan. Je kunt in het ArcheoParc nog meer te weten komen over de tijd van Ötzi. Daarna wandel je verder naar de Val Venosta, vandaar rij je naar Bolzano. Een schattig dorpje met leuke straatjes, gezellige terassen met uitzicht op de bergen.

Dag 8

Het wandelen is voorbij. Maar op deze laatste dag kun je nog wel gedag zeggen tegen de originele overblijfselen van Ötzi in het Zuid Tiroolse Museum of Archaeology. Niet alleen de echte ‘mummie’ is hier nog te zien, maar je kunt ook zien wat de ijsman allemaal bij zich had aan gereedschap en spullen. Tof om te zien.

Wat je mee moet nemen

Eigenlijk alles wat je mee moet nemen op een meerdaagse wandeltocht door alpine berggebied. Je overnacht hoogstwaarschijnlijk in hotels of in berghutten. Dus je hoeft daarom geen kampeerspullen mee te nemen. Voor de berghutten is het wel verplicht om een lakenzak bij je te hebben, om hygiënische redenen. Daarnaast zijn goede wandelschoenen wel een must en zijn wandelstokken erg handig, omdat je ook best veel afdaalt in deze tocht. Ikzelf gebruikte wandelschoenen van Hoka One One. Daarnaast is het voor je kleding belangrijk dat je, zoals jullie ongetwijfeld weten als ervaren wandelaars, laagjes meeneemt. Laagjes die je snel aan en uit kunt doen voor als het weer omslaat. En dat je kleding snel droogt, dus geen katoen. Voor een uitgebreide paklijst, kijk hier.

ASI reisen

Je kunt ervoor kiezen om deze hele wandeling zelf te organiseren. Maar je kunt het ook uitbesteden aan ASI Reisen. ASI Reisen is de grootste reisorganisatie in de Duitstalige markt. Zij hebben deze authentieke Ötzi-trail zelf ontworpen. Het idee voor de Ötzi trail is ontstaan uit de ambitie om een stukje cultuur en geschiedenis, die het mooie Tirol te bieden heeft, te combineren met een wandeltocht. Best uniek.

Als je het via ASI Reisen boekt dan brengen zij je bagage alvast naar je volgende overnachting. Dat scheelt sjouwen. Ook worden alle overnachtingen geboekt en hoef je dus geen zorgen te maken om ontbijt en avondeten. Daarnaast hebben ze een eigen app ontwikkeld die bijdraagt aan de hele ervaring en het unieke karakter van deze wandeling. De app is zo gemaakt dat je op bepaalde punten tijdens de wandeltocht een melding krijgt, de melding bevat dan meer informatie van het punt waar je op dat moment bent.

Kortom, je kunt het uiteraard helemaal zelf doen. Maar wil je gemak? Dan is boeken via ASI Reisen een goede optie. Alleen is de website, en de app, op dit moment alleen nog in het Duits beschikbaar. 2022 was namelijk het eerste jaar dat ze deze trip aanboden aan het grotere publiek. Maar in 2023 wordt de app ook in het Engels beschikbaar.

Schapen en herders op weg van Noord naar Zuid-Tirol
AlpenBergenEuropaHuttentochtLangeafstandswandelingOostenrijkTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel