De 5 mooiste hikes in Ras Al Khaimah

door

Bij de Verenigde Arabische Emiraten denk je misschien niet direct aan een wandelparadijs. Maar het outdooremiraat Ras Al Khaimah ontdek je juist het best op wandelschoenen. Waar je ook wandelt, de 1.934 meter hoge Jebel Jais is nooit ver weg. Rondom deze hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten liggen vele ‘wadi’s’: kloven met steile en droge rotswanden. Door deze kloven maak je prachtige wandelingen met weinig hoogtemeters. Tussen de rotswanden liggen dorpsruïnes, oases met gras en bomen en heldere poelen. Voor uitzichten vanaf grotere hoogte moet je je apenkooi-skills van vroeger opfrissen. Klauterend over enorme keien of glad geslepen rotsblokken kom je steeds dichter bij het dak van Ras Al Khaimah. Wij tippen 5 niet te moeilijke maar indrukwekkende hikes in Ras Al Khaimah.

Hiken in Ras al Khaimah

Hikes in Ras Al Khaimah

Om het landschap van Ras Al Khaimah op zijn best te ervaren, trek je wandelschoenen aan. Vul een rugzak met voldoende water en eten en smeer je goed in met zonnebrandcrème. Een pet en zonnebril zijn ook geen overbodige luxe, want de kans dat je hier in de zon wandelt is groot. Klaar om het 70 miljoen jaar oude berglandschap te ontdekken. We tippen hieronder zeven routes waarvoor je geen bergwandelskills nodig hebt. Een goede conditie en zin om over keien en rotsen te klimmen is voor een aantal routes wel handig.

1. Wadi Haqeel: naar een dorpsruïne

Deze makkelijkste route van het rijtje voert je naar een verborgen dorp tussen de kust van Al Rams en de flank van Jebel Jais. De dorpsruïne ligt in een vallei tussen droge rotsbergen met diepe geulen. In de regenachtige wintermaanden liggen de oude stenen muurtjes op een vlakte van gras en bloemen. Geniet van de stilte en de uitzichten, net als de leden van oude bergstammen hier vroeger deden.

 • 3 kilometer
 • 2 uur wandelen
 • Weinig inspannend, technisch niet moeilijk
Hiking op Jebel Jais, de hoogste berg van Ras al Khaimah

2. Wadi of the Giants: tussen grote keien

Wandel tussen reusachtige rotsblokken naar een groene oase omgeven door droge gele rotswanden. De grasvlakte met palmbomen is op zijn mooist in de natste maanden van het jaar, waarin de contrasten het grootst zijn. Onderweg door de wadi kom je langs oude dorpen en fotogenieke rotsen. Het landschap is ruig en ongerept, maar makkelijk te bewandelen dankzij een recent aangelegd pad.

 • 5 kilometer
 • 4 uur wandelen
 • Gemiddeld inspannend, technisch makkelijk
Wadi of the Giants hike in Ras al Khaimah

3. White Wadi: door de kloof aan de voet van Mount Jais

Aan de voet van de Jebel Jais ligt een kloof met opvallend witte vlakken tussen de warmgele rotsen. De enorme rotswanden bestaan uit vele plakken rots op elkaar, zoals in deze wadi goed te zien is. Sommige van die lagen bestaan uit opvallend wit kalk. Om de wadi te bereiken hoef je niet veel hoogtemeters te maken, maar moet je wel over wat rotsen klauteren en wat scramblen.

 • 4 kilometer
 • 3 uur wandelen
 • Weinig inspannend, technisch niet moeilijk

4. Wadi Shah: naar 1.110 meter hoogte

Wie het hogerop wil zoeken, wandelt naar de Shah Peak. Het hoogste punt van de berg en de route ligt op 1.095 meter hoogte. Boven heb je adembenemend uitzicht op de Hajar-bergketen en de Jebel Jais. De wandelroute van Wadi Khamed, aan de voet van de berg, naar de top is technisch niet heel moeilijk, maar qua hoogtemeters wel uitdagend. Ga vroeg op pad en neem voldoende pauzes onderweg naar boven. Onderweg bezoek je het gehucht Musaibat. Heb je het warm gekregen? Maak een omweg langs de Murad-bron en de grot waarin het zelfs in de zomer koel is.

 • 6,5 kilometer – er is ook een 13 kilometer variant, de ‘Wadi Shah Loop’, waar je zo’n 10 uur voor uit moet trekken
 • 6 uur wandelen
 • Zwaar inspannend, technische moeilijkheidsgraad gemiddeld

5. Wonder Wall: klauteren over keien

Aan de kust nabij Al Rams ligt een wandelroute voor wandelaars die graag ook hun handen gebruiken om vooruit te komen. Deze 4 kilometer lange route loopt namelijk over gladgesleten rotsen naar boven. Op hoogte liggen de ruïnes van vroegere bewoning. Je vraagt je misschien af waar mensen van moesten leven, maar met de Arabische Zee aan de horizon hadden ze in ieder geval goed uitzicht. Op de top kijk je uit over het binnenland, de stad, de zee en de mangroves van het strand van Rams.

 • 4 kilometer
 • 5 uur wandelen
 • gemiddeld inspannend, technische moeilijkheidsgraad gemiddeld

De beste tijd om te hiken in Ras Al Khaimah

De maanden oktober tot en met mei zijn de beste maanden om te gaan hiken in Ras Al Khaimah. Tijdens deze periode zijn de temperaturen aangenaam en goed vol te houden. Wanneer je op hoogte gaat hiken rondom Jebel Jais ligt de temperatuur gemiddeld zo’n 10 graden lager dan langs de kust. Tip: smeer je tijdens het hiken altijd goed in met zonnebrand, want ook in de bergen kan het zonnetje goed schijnen én neem voldoende water mee op pad. Meer inspiratie voor je vakantie naar Ras Al Khaimah? Lees dan ook: ‘Van zee tot woestijn en bergen: Ras Al Khaimah heeft het allemaal.’

AziëBergenDagtochtLandenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.