Credits: Salmen Bejaoui - Unsplash

3x een meerdaagse trekking in de Dolomieten

door

Er zijn verschillende legendarische momenten te bedenken waarvan we ze allemaal nog eens hopen mee te maken in het leven. De grote trek van de gnoes op de Serengeti met eigen ogen zien, een helikoptervlucht boven de Grand Canyon, de pot met goud aan het einde van de regenboog vinden, de top van de Mount Everest bereiken, het Noorderlicht in Nederland zien, een jackpot vol Bitcoin winnen, of de Elfstedentocht schaatsen. De kans dat het je lukt is niet zo groot, maar alleen al erover dromen maakt soms gelukkig. Toch zijn er ook genoeg memorabele dingen te bedenken die wel binnen handbereik liggen, zoals een meerdaagse trekking maken in de Dolomieten. En laten we daar nou net een paar aanraders voor hebben.

Trek of the Legends

De naam ‘Trek of the Legends’ zegt eigenlijk al wat je kunt verwachten. Een legendarische trekking, die de belangrijkste en mooiste gebieden van de Dolomieten aan elkaar verbindt: Val di Fiemme, San Martino di Castrozza–Primiero-Vanoi en Val di Fassa. De route is bijna 200 kilometer lang en voert je over diverse trails die onderling met elkaar verbonden zijn. Doe je de route helemaal, dan ben je ongeveer 60 uur aan het lopen, verspreid over 20 etappes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een deel van de route te lopen. Het is namelijk mogelijk om op ieder punt op de route af te dalen naar een vallei en met openbaar vervoer weer terug te komen bij je startpunt.

Credits: Nikola Radojcic – Unsplash

Van Alta Badia naar Cortina d’Ampezzo

Tijdens deze 5 tot 7 daagse trekking, ontdek je twee totaal verschillende regio’s van de Dolomieten: Alta Badia en Cortina d’Ampezzo. Voor de Eerste Wereldoorlog maakte Alta Badia deel uit van Oostenrijk. Daardoor vind je hier een mix van drie culturen. Zowel Duits/Oostenrijks en Italiaans, maar ook Ladinisch. Ladin is een oude inheemse cultuur, met gebruiken en tradities die goed bewaard zijn gebleven in deze regio. De drie culturen zijn in deze regio duidelijk te proeven. Niet alleen in taal, maar ook in architectuur en natuurlijk in het eten. Vanuit Alta Badia hike je naar Cortina d’Ampezzo. Deze regio is juist volledig Italiaans. Het gebied hoort bij de regio Veneto. Dat is de regio waar ook Venetië deel van uitmaakt. Die Venetiaanse cultuur is hier goed te merken. Zowel bij de mensen als ook in de overheerlijke Italiaanse keuken.

Trekking Dolomieten
Credits: Samuel Clara – Unsplash

Dolomiti di Brenta – Westelijke Dolomieten

De Westelijke Dolomieten horen officieel bij de Dolomieten, maar zijn geïsoleerd van de rest van de Dolomieten. Dit gebied, genaamd Dolomiti di Brenta, of Brenta Group, ligt twee uur ten westen van de rest van de Dolomieten. Bijzonder spectaculair aan de Dolomiti di Brenta zijn de steile, majestueuze bergtoppen en de talrijke gletsjers. Ook net wat anders dan in de rest van de Dolomieten, zijn de dieren die je hier kunt tegenkomen. De bergfauna in dit gebied is namelijk een van de rijkste van de Alpen. Er is zelfs een kleine, beschermde populatie van bruine (grizzly) beren! Ook in de Westelijke Dolomieten is de keuze reuze bij het kiezen van een fantastische trekking. Maar als we een tip mogen geven: de Five Lakes Tour (de Giro del Cinque Laghi) wordt gezien als een van de mooiste paden in het Adamello-gebergte en is dus een echte aanrader.

Trekking Dolomieten
Credits: Salmen Bejaoui – Unsplash

Meer aanraders in de Dolomieten

Een meerdaagse trekking in de Dolomieten is dus fantastisch. Maar daarnaast kun je er natuurlijk ook hikes van een paar uur of een dag maken. Onze persoonlijke favorieten zijn de historische hike door de Lagazuoi tunnels en de fenomenale hike over de Seiser alm. Ook in de winter is het volle bak genieten in de Italiaanse bergen. Een grote aanrader is skiën over de Sellaronda. Meer tips? Check dan vooral ons algemene artikel over de fenomenale Dolomieten.

BergenDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.