Copyright: The Hike

Trainen voor de Kilimanjaro, zo doe je dat

door

Zoals jullie inmiddels weten staat dit jaar de top van de Kilimanjaro op de planning. Regelmatig vragen mensen aan mij hoe ik daarvoor train. Of ik een schema heb en hoe vaak ik dan train. Dat antwoord is niet zo makkelijk als het lijkt. Met alleen kilometers afleggen, kom je er namelijk niet. Daarom zocht ik uit hoe je het beste kunt trainen voor de Kilimanjaro.

Trainen voor de Kilimanjaro: cardio

Conditietraining verbetert het ‘cardiovasculaire systeem’. Deze cardiotraining is key bij het beklimmen van de Kilimanjaro. Dit komt door de hoogte van de berg. Hoe hoger je komt, hoe minder zuurstof er beschikbaar is. Een goed functionerend cardiovasculair systeem kan efficiënter omgaan met beperkte zuurstof. Kortom, hoe meer cardio training je doet, hoe beter jij je voelt bovenop de berg. TIP: Doe je smartwatch of stappenteller om. Je kan op beide je hartslag zien en je workout bijhouden. Zo kan je tevens inzien dat je na elke training beetje bij beetje progressie boekt.

Trainen voor de Kilimanjaro: kracht

Als aanvulling op de cardio training, is het goed om aan krachttraining te doen. Je kunt je voorstellen dat met name je beenspieren het zwaar krijgen te verduren op de berg. Maar ook het trainen van je core en bovenlichaam is verstandig. Je hebt immers urenlang een (zware) backpack op je rug. Hoe krachtiger jouw spieren zijn, hoe beter ze jou helpen om die berg op te komen. Hier vind je alvast een aantal beenspieroefeningen die je thuis kunt doen.

Trainen voor de Kilimanjaro: hiken

De beklimming van de Kilimanjaro is in feite één lange hike. Je gaat dagen achter elkaar door en hebt weinig tijd om te rusten. Dat is wel even andere koek dan af en toe een dag een lange afstand wandelen. Zorg dus dat je een hoop wandeluren in je benen hebt zitten. Liefst van een paar dagen achter elkaar. En dan ook nog eens door heuvel- of bergachtig terrein. Daardoor kunnen je spieren wennen aan het vele lopen. Daarnaast helpt het ook om blaren te voorkomen, omdat je voeten zich comfortabeler gaan voelen met jouw wandelschoenen. Kijk eens onder het kopje ‘Hikes’ voor de nodige route inspiratie in binnen- en buitenland.

Trainen voor de Kilimanjaro: mentaal uithoudingsvermogen

Iedereen die ooit de Kilimanjaro heeft beklommen, zegt dat de mentale uitdaging net zo groot is als de fysieke uitdaging. Vooral tijdens de nacht dat je naar de top gaat (Summit night). Je loopt die nacht en dag ongeveer 15 uur, waarvan de helft door het donker, in de kou en over steile hellingen en langs diepe afgronden. Er zijn dan genoeg momenten dat je wilt opgeven en omdraaien. Je moet diep gaan en een beroep kunnen doen op jouw doorzettingsvermogen en je mentale reserves. Wees je daarvan bewust en zoek een manier waarop jij er mee om kunt gaan. Binnenkort verschijnt er op The Hike een nieuwe blog hoe ik deze mentale training aanpak.

AfrikaBergenGezondheidInspiratieNationale parkenTanzaniaTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.