Wandelschoenen kopen? Dit is waar je op moet letten

door

‘Welke wandelschoenen kan ik het beste kopen?’ Het is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen. Het lijkt zo’n simpele vraag, toch is het antwoord niet zo eenvoudig. Want een wandelschoen beoordeel je op een aantal verschillende factoren. En dat zijn dan ook nog eens factoren die per persoon anders worden ingevuld. Zo kan een wandelschoen bij mij als gegoten zitten en bij jou aan alle kanten wringen. Uiteraard hebben we een top 10 van goede schoenen. Toch is ons antwoord op de vraag: ga voor goed advies naar een winkel, zoals bijvoorbeeld Bever. Op die manier kun je aanvoelen waar de verschillen zitten, wat voor jou werkt en bovendien kunnen de experts in de winkel je nog van extra advies voorzien. Wil je toch alvast wat voorwerk doen, dan raden we je aan om de schoen in ieder geval op onderstaande punten te beoordelen.

wandelschoenen kopen

Wandelschoenen kopen

Net als dat er vele verschillende soorten en pasvormen zijn voor bijvoorbeeld spijkerbroeken, jassen en normale schoenen zijn, zijn er ook ontzettend veel verschillende type wandelschoenen. Je hebt natuurlijk schoenen voor dames en voor heren, maar ook voor een smalle en een bredere voet, hoge en lage schoenen, en ga zo maar door. Het voordeel van deze ruime keuze, is dat er altijd een schoen te vinden is die perfect bij jou past. Je moet alleen even weten waar je op moet letten als je wandelschoenen gaat kopen.

#1 Pasvorm

Waar je bij normale schoenen wellicht nog weleens uiterlijk boven comfort kiest, is het bij een wandelschoen essentieel dat je dat omdraait. De voor jou perfecte wandelschoen moet namelijk meteen als gegoten zitten. Als dat niet het geval is, dan krijg je ongetwijfeld last van blaren en andere ongemakken. Ga je bijvoorbeeld in de bergen op pad, dan ben je de ene keer aan het stijgen, waardoor je voet meer achterin je schoen zit, en het andere moment aan het dalen, waarbij je voet automatisch naar voren schuift. Het is dus belangrijk dat je hiel niet te veel ruimte heeft om te bewegen, terwijl je tenen juist wel wat ruimte nodig hebben, zodat ze niet gaan knellen aan de voorkant. Zelf koop ik mijn wandelschoenen altijd een halve, of soms zelf een hele maat, groter dan mijn normale schoenen. Maar zoals we al eerder benoemden: dit is voor iedereen anders. Zorg er dus voor dat je je schoen eerst goed past, voordat je hem aantrekt.

#2 Categorie

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je één wandelschoen kunt kopen die geschikt is voor alle type hikes. Maar helaas, dat is niet het geval. En dat maakt de keuze bij het kopen van wandelschoenen dan net weer wat lastiger. Of juist makkelijker, want als je weet wat voor type hikes jij het meeste maakt, dan vallen er meteen ook een hoop schoenen af. Ieder type wandeling is gekoppeld aan een categorie wandelschoen. Zo zijn A/B schoenen geschikt voor lichte wandelingen, zoals bijvoorbeeld over de weg of de vlakke bospaden in Nederland. Ga je de bergen of heuvels in, dan is het slim om voor een volledige B-schoen te gaan. Ga je de bergen in voor lange trekkings of zware dagtochten, dan geeft categorie B/C de beste support voor jouw voet. Ga je voor extreme tochten, waarbij je ook een klimuitrusting, zoals stijgijzers, nodig hebt, dan is categorie D geen overbodige luxe. Meer weten over dit onderwerp? In dit artikel gaan we uitgebreider in op de verschillende categorieën.

#3 Materiaal

Sommige wandelschoenen zijn van leer, andere schoenen bestaan uit synthetische materialen. Beide opties hebben voor- en nadelen. Zo is leer wat robuuster en steviger, maar ook zwaarder dan synthetische schoenen. Maar wat eigenlijk een nog belangrijkere keuze is als je het materiaal bekijkt, is of de schoen is uitgerust met een waterdicht membraan. Ben je een ‘mooi-weer’ wandelaar, dan kun je het grotendeels af met schoenen die niet waterdicht zijn. Ook als je snel zweetvoeten krijgt, dan is het de overweging waard om voor niet-waterdichte schoenen te gaan. Een oplossing om je schoenen toch waterdicht te maken, is om leren schoenen te kopen, die je regelmatig behandelt met wax. In alle andere gevallen raden we je aan om wandelschoenen te kopen die ademend én waterdicht zijn. Een bekend voorbeeld van een materiaal dat je schoenen waterdicht maakt, is Gore-Tex. Dit is eigenlijk een extra laag, die als een soort van sok of isolatiemateriaal is verwerkt aan de binnenkant van je schoen. In alle gevallen geldt overigens wel dat goed onderhoud mega belangrijk is voor de levensduur van je schoenen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van Bever. Want bij Bever weten ze… buiten is nooit ver weg.  Bij Bever bieden ze een groot assortiment aan wandelschoenen die jouw hike comfortabel maken. Laat je adviseren door hun experts, zodat jij tijdens je wandeling optimaal kunt genieten.

KeuzehulpenTheHike.nlWandelschoenen

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.