Wandelen over de mooiste landgoederen in Brabant doe je hier

door

Bij het horen van landgoederen, weet je dat je te maken krijgt met iets bijzonders. Vaak denk je aan keurig aangelegde en onderhouden natuur, met een imposante woning of gebouwen als epicentrum van het landgoed. Maar misschien heeft er zich wel meer afgespeeld op deze landgoederen in het verleden. Denk aan de tijden van kastelen, ridders en veldslagen. Er hangt dus een hele mooie en mysterieuze sfeer tegelijkertijd op een landgoed. Maar wist je dat je er vaak ook terecht kan voor de mooiste wandel- en fietstochten? We gingen op ontdekking in Noord-Brabant en kwamen maar liefst uit op 151 landgoederen. Dit zijn de mooiste voor jouw wandeling.

Landgoederen in Noord-Brabant

Als we wat verder inzoomen op het aantal NSW(Natuurschoonwet)-landgoederen, dan vinden we er duizenden in Nederland. Alleen in de provincie Noord-Brabant zijn er ook al honderden landgoederen. De regio rondom ‘s-Hertogenbosch / Vught spant de kroon met de meeste landgoederen, maar door vrijwel heel Brabant is er wel een te vinden. De ene is nog bekender dan de ander, maar vaak allemaal even mooi en uniek van elkaar. Ze zijn niet allemaal opengesteld voor publiek, dus even wat voorwerk vooraf doen is een goed idee.

Landgoederen Brabant Landgoed Kasteel Heeswijk natuurpoort

Wat zijn landgoederen?

Landgoederen is eigenlijk altijd een grootgrondbezit met een minimale oppervlakte van 5 hectare. Tegenwoordig moeten nieuwe landgoederen in Noord-Brabant zelfs 10 hecate groot zijn. Vanuit het verleden kon de eigenaar van een landgoed inkomsten halen uit zijn eigen landgoed. Het is overigens niet noodzakelijk dat er een landhuis op het landgoed staat, maar over het algemeen prijkt er wel een mooi gebouw op een landgoed.

Wandelen over landgoederen

Niet elk landgoed is opengesteld voor publiek, check daarom in Brabant vooraf goed even de website van Visit Brabant. Indien een landgoed is opengesteld, kan je ervan uitgaan dat je kan genieten van fantastische natuur, bossen, lanen, wateren en tal van ander natuurschoon. Een landgoed is niet zomaar even een bos waar je een ronde kan lopen. Nee, je wordt getrakteerd op een zeer unieke wandel- of fietsbeleving. Vaak in alle rust en met mooie uitvalsbases bij lokale horeca en fietscafés.

Landgoederen Brabant vlinderpad Huis ter Heide

Landgoed Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk is misschien wel de crème de la crème onder de landgoederen in Brabant. Het kasteel is één van de vier topmonumenten die de provincie rijk is en tevens een van de Brabantse Natuurpoorten. Daarom is dit landgoed absoluut een bezoekje waard. Je wordt vanaf het begin ondergedompeld in natuur en geschiedenis. Het kasteel, met kasteelgrachten, kent zijn oorsprong namelijk al uit de 11e eeuw. Over het landgoed struin je een rondje of je maakt een ronde via de verschillende knooppuntroutes. En na jouw inspanning, komt ontspanning bij officieel fietscafé binnen de kasteelgrachten.

Landgoed Huis ter Heide

Onder de rook van Tilburg ligt landgoed Huis ter Heide. Dit landgoed staat bekend om misschien wel een van de meest populaire vlonderpaden van Brabant. Tel daar een prachtig bos, heide, uitkijktorens, vennen, Schotse hooglanders en een waar vogelparadijs bij op en je hebt landgoed Huis ter Heide. Het ruim 1000 hectare grote gebied is onderdeel van Natuurmonumenten en dus erg goed onderhouden. Het landhuis zelf kan je zomaar missen is dit enorme landgoed, maar dan heb je nog een reden om een tweede keer terug te komen.

Landgoed De Baest

Waarschijnlijk een van de minst bekende en rustigste landgoederen van Brabant is landgoed De Baest. Deze werkelijk onontdekte parel ligt tussen Tilburg en Eindhoven in en is een oase van rust. Langs de kabbelende beekjes en riviertjes zoals de Beerze, vind je een prachtig natuurgebied. Het landhuis zelf is erg imposant, maar de natuur eromheen doet er niet aan onder. Loop door de eeuwenoude bossen, langs de wateren en over de mooiste hangbruggen.

Landgoed de Wamberg

De Wamberg is een van de landgoederen onder de rook van ‘s-Hertogenbosch en daarom ook erg in trek bij de lokale inwoners. Binnen no-time sta je vanuit de stad in dit prachtige landgoed. Het is geen grote wandeling, maar wel een zeer uniek stukje natuur. De plas in het landgoed is in de winter erg mooi als schaatsvijver.

Bekende Brabantse landgoederen

Er zijn dus nog honderden andere landgoederen in Brabant, die allemaal een bezoekje waard kunnen zijn. We sommen daarom nog wat landgoederen op die je misschien al een keer bezocht hebt, zonder het te weten. Denk bijvoorbeeld aan landgoed De Efteling, Abdij De Koningshoeve van de La Trappe biertjes, Kasteel Maurick in Vught, De Wielewaal van voormalig familie Philips en de Kastelen Geldrop en Heeze.

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.