Credits: Vincent van Zalinge

Wandelen in en rondom de Lochemse berg

door

Wil je graag wandelen in een gebied en toch een vakantiegevoel hebben? Dat kan. Een wandeling over de Lochemse Berg geeft je dat heerlijke vakantiegevoel. Daarnaast lopen er oneindig veel verschillende wandelroutes door de Achterhoek. Er is altijd wel iets te doen dus.

Waar ligt de Lochemse Berg

De Lochemse Berg ligt in de Achterhoek. De Achterhoek is een gebied, een streek in de provincie Gelderland. Ofwel, in het oosten van ons land. Sterker nog; de Achterhoek is het oostelijkste deel van Gelderland en grenst in het oosten en zuiden aan Duitsland. Het is een mooi bebost gebied met lichte heuvels.

Uitzicht in de Achterhoek
Credits: MountainAsh – Unsplash

Wandelen over de Lochemse Berg en omgeving

De Lochemerberg, oftewel de Lochemse Berg, is een 49,2 meter hoge heuvel. Best indrukwekkend voor een land zoals Nederland. De rug van het landschap is het hoogste gedeelte en ligt tussen Lochem, in het noorden, en Barchem, in het zuiden. Aan de zuidzijde van de heuvel ligt een andere top namelijk, de Kale Berg. Dit is een 46,5 meter hoge heuvel. Aan de noordzijde vind je de Paaschberg, een ca. 25 meter hoge heuvel. Tussen de toppen van de Lochemse Berg en de Kale Berg ligt een kwelplek genaamd de Duivelskolk. Een kwel is een plek waar grondwater onder druk aan de oppervlakte komt. Verder zijn er rondom het gebied sporen van bewoning en ijzerwinning uit de late Middeleeuwen teruggevonden.

Wandelen Lochemse Berg
Credits: Joyce G – Unsplash

De Lochemse Bergroute

De Lochemse Bergroute is een 9 KM lange wandeling door de mooie landschappen van de Achterhoek. Het start- en eindpunt van deze wandeling is de parkeerplaats langs de Lochemseweg. De route is aangegeven met bordjes met paarse voetstappen. Als je deze blijft volgen raak je niet verdwaald. Mocht dit toch gebeuren dan kan je altijd nog Komoot of Google Maps om hulp vragen.

Veel plezier!

Stichting Geldersch Landschap

De beboste Lochemerberg behoort samen met de Kale Berg en de daartussen gelegen gebieden tot een 171 hectare groot natuurgebied. Dit natuurgebied is van Stichting Geldersch Landschap. Verder kan je wandelen naar de top van de Lochemse Berg. Daar staat een ronde uitkijktoren uit het jaar 1893. Helaas is deze toren niet meer toegankelijk. Op dit moment is het een gemeentelijk monument. Lijkt het je leuk om een paar nachten in het gebied te blijven? Dat kan. De Lochemse berg heeft namelijk ook een aantal hotels, zoals hotel BonAparte en hotel de Lochemse Berg.

Ben je geïnteresseerd in nog meer artikelen en wandelpaden in Nederland? Dan vind je hier alle inspiratie die je nodig hebt.
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.