Sentier des Roches

3 dagen wandelen over de GR5 in de Vogezen

door

Droom jij ervan om ooit een langeafstandswandeling te maken? Duik jij regelmatig in de boeken om op zoek te gaan naar de mooiste natuurgebieden van deze planeet? Dan hebben wij weer iets moois voor jou. Want voor prachtige natuur en één van de mooiste langeafstandspaden van Europa hoef je echt niet ver weg. De Vogezen laten je pure wildernis ervaren, maar bieden je ook uitzichten tot aan de hoogste pieken van de Alpen. Ik liep drie dagen door de Vogezen en volgde de rood witte markeringen van een echte langeafstandswandeling, namelijk de GR5. Hoe deze GR5 ervaring met SNP Natuurreizen was vertel ik je hier. 

Snp natuurreizen_vogezen gr 5_Ik Wil Hiken_The Hike_01

Ontdek met SNP Natuurreizen de GR5 in de Vogezen

Het moment dat je de eerste bergen ziet vanuit de auto geeft altijd zo’n heerlijk vakantiegevoel. Je weet dat je weer even weg bent. Wanneer je de Vogezen tegemoet rijdt, rijd je eerst nog door het dal waardoor de Rijn stroomt. Een aantal kilometers rijd je langs de grenzen met Duitsland en Frankrijk, met aan je linkerhand het Zwarte Woud en aan de andere kant de Vogezen. Bij Colmar liet ik de stad achter me en trok verder de bossen en heuvels in van de Zuidelijke Vogezen. 

Volg de Rijn tot je de eerste bergen bereikt 

Aan het eind van mijn reisdag stond de eerste overnachting gepland in het dorpje Metzeral, vanaf hier heb je mooi uitzicht op wat je de komende dagen te wachten staat. Ik werd vriendelijk ontvangen door de Franssprekende hoteleigenaar en met een beetje handen- en voetenwerk vertelde hij me wat er op het menu stond voor de avond. Na een heerlijke avondmaaltijd nam ik nog een laatste douche om me klaar te maken voor mijn eerste wandeldag. De GR5 met SNP Natuurreizen was nu al lekker begonnen.

Het echte berggevoel

Op de SNP Route App kon ik al zien dat het een flinke klim zou zijn de eerste GR5 wandeldag. De eerste paar kilometers wisselden onverharde en verharde paden zich af, maar al snel begon de klim richting een klein, schattig meertje: Lac de Fischboedle. De kalmte van twee vissers aan de waterkant kwam helemaal over me heen. Ik besef me dat ik de komende dagen echt midden in de natuur ben . 

Vanaf hier klim je verder langs een stuwmeertje vanaf waar je de één na hoogste top, genaamd ‘Le Hohneck’, al kan zien liggen. Maar het beklimmen van die top staat op de planning voor dag twee. Het stuwmeertje, Lac du Schiessrothried, is ook het eerste punt vanaf waar je de GR5 volgt. Zo loop je verder omhoog tot je Col du Schaeferthal bereikt. Nu krijg je ook echt het bergleven-gevoel: de geluiden van koeienbellen in de verte en de altijd gezellige auberges langs de route. 

Bergpas Sentier des Roches is een cadeautje

Het mooiste van deze dag moet nog komen: ‘Sentier Des Roches’. Deze route leidt je over smalle paadjes, die tegen de rotswand zijn aangeplakt. Er lopen dan ook dikke staalkabels, die je vast kan houden terwijl je verder stijgt naar Col de la Schlucht. Na ongeveer dik een uur klauteren, met aan weerszijden prachtige uitzichten, is het eindpunt van dag één daar. 

De toppen van de Vogezen

Het hotel was een luxe onderkomen. Met een spa en een heerlijke hotelkamer was het de perfecte afsluiting van een lange eerste bergwandeldag. Na een goede nachtrust is het tijd om weer op pad te gaan. Het ontbijt is goed verzorgd en voor je op pad gaat krijg je nog een lunchpakketje mee voor onderweg. De tweede dag klim je gelijk richting de één na hoogste piek van de Vogezen: Le Hohneck (1.364 meter). Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de Vogezen tot aan het Zwarte Woud, en met een heldere dag kan je zelfs de Mont Blanc zien liggen. Vanaf hier is het vooral lopen over de kammen en volg je nog steeds de GR5. Ik vond het een magisch idee dat hier wandelaars ieder jaar meer dan 2.000 kilometer lopen vanaf Hoek van Holland tot aan Nice. Met mijn houten wandelstok en deze gedachten voelde ik mij net een pelgrim. 

Een auberge overnachting maakt je een echte bergwandelaar

De tweede dag liep van piek naar piek over Le Ballons, tot het laatste uur. Vanaf daar liep ik voornamelijk vlak richting de auberge. Daar aangekomen vond ik het heerlijk om het contrast te ervaren met de luxe overnachting van de dag ervoor. Zo was dit een gezellig onderkomen voor echte bergwandelaars. Een groep met bevriende wandelaars kwam binnen toen ik al aan mijn eerste biertje zat. Volledig doorweekt van de regen! Gelijk werden de schoenen uitgedaan. Die schoenen stonden niet veel later op een rij te drogen voor de verwarming. Het kan allemaal in een echte auberge. 

Van Le Petit Ballon afdalen naar Metzeral

De laatste dag is alweer aangebroken. Ik vertrek altijd graag vroeg in de morgen, wanneer de eerste dieren nog de dauw van het gras aflikken. En dat was een zegening, want zo zag ik op de eerste kilometers meerdere hazen en een ree. De Vogezen bieden plek aan verschillende wilde dieren, waaronder uilen, gemzen, lynxen en wolven. 

Waar de GR5 doorloopt vanaf deze auberge richting Le Grand Ballon liep ik richting Le Petit Ballon. De eerste paar kilometers liep ik vooral door het bos en was het heerlijk genieten van de laatste kilometers van deze route. Helemaal in stilte liep ik Le Petit Ballon tegemoet. Dit bleek bij aankomst nog even een flinke beklimming te zijn. Boven aangekomen heb je prachtig uitzicht over het diepe dal aan de oostkant van de Vogezen met de Rijn stromend in de verte. 

Le petit ballon Vogezen GR5

Mijn hoogtepunten

Na Le Petit Ballon was deze bergwandeltocht bijna ten einde. De laatste kilometers daal je weer af van 1.200 meter naar 300 meter. Een flinke afdaling en dat geeft altijd tijd voor bezinning. Wat heb je nu eigenlijk gezien tijdens deze tocht? Welke momenten ga je meenemen? Natuurlijk heb ik ook een aantal hoogtepunten. Zo zou ik zeker nog een keer terugkomen voor de bergpas Sentier des Roches. En de piek van Le Hohneck was een letterlijk hoogtepunt tijdens deze drie dagen door de Vogezen.

Snp natuurreizen_vogezen gr 5_Ik Wil Hiken_The Hike_09

Met SNP Natuurreizen de GR5 op

Bij SNP organiseert reizen in Europa, maar ook daarbuiten. “Het zit in onze natuur” is de slogan. SNP Natuurreizen biedt verschillende actieve vakanties aan, zowel groepsreizen als privéreizen. Ikzelf maakte de korte, pittige trektocht genaamd GR5 over Ballon en Chaumes

Bij een privéreis bereiden ze alles tot in de puntjes voor. De hotels en/of berghutten zijn al voor je geboekt. Dus bij aankomst is het alleen nog een kwestie van je schoenen uit doen en een koel drankje bestellen. Ook onderweg is alles goed geregeld, in de SNP Route App vind je precies de routes die jij gaat lopen per dag. Hierin staan de hoogtemeters, kilometers en de afstand in tijd. Daarnaast wordt de bagage voor je vervoerd tussen de accommodaties, zodat je zelf met enkel een dagrugzak hoeft te lopen.

Privéreizen bij SNP Natuurreizen zijn echt gemaakt voor hen die een actieve vakantie willen. Je wil niet alles zelf uitzoeken van tevoren, maar wel een mooie (berg)wandelvakantie beleven. Ze bieden ook groepsreizen aan waarbij je lekker in een groep over de paden loopt. Deze zijn onder begeleiding van een ervaren reisleider. 

Snp natuurreizen_vogezen gr 5_Ik Wil Hiken_The Hike_04
BergenEuropaFrankrijkLangeafstandswandelingSNP NatuurreizenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Victor lekanne
  22 juli 2022 16:03

  Hallo,
  Welke refuges hebben jullie geboekt en tot wanneer ze open zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi Victor,
   We hebben de reis, en daarmee ook de overnachtingsplekken, geboekt via SNP Natuurreizen. Via de link in het artikel kom je uit bij de juiste reis.
   Succes en veel plezier alvast!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.