De Semoy

Wandel langs de mooiste meren van de Ardennen in Frankrijk

door

De Ardennen in Frankrijk. Veel minder toeristisch dan de grote broer in België, maar dat maakt het zeker niet minder bijzonder om ernaartoe te gaan. Voordeel hiervan is dat je de uitgestrekte en ruige natuur, de stille landweggetjes, leuke dorpjes en ruige kastelen helemaal voor jezelf hebt. En aangezien wij wel van een portie goede natuur houden, geven we je in dit artikel graag vijf wandelingen door deze schitterende natuur heen.

De meren in de Ardennen van Frankrijk; zeker outdoor-proof

Laatst hebben we al gewandeld in de Franse Ardennen en aangezien dit zeker naar meer smaakt delen we er graag nog vijf met je. Dit zijn niet zomaar wandelingen, maar wandelingen langs de meren van de Ardennen. Voor deze wandelingen word je in dus spetterend getrakteerd. Met als pluspuntje dat een verfrissende duik zeker aangeraden is. Daarnaast is het optimaal genieten van de prachtige natuur die je onder het wandelen tegenkomt. Want dat is één ding wat zeker is. Je vindt er hele mooie en bijzonder flora en fauna. We gaan je niet langer in spanning houden. 

Wandelen Ardennen Frankrijk
Credits Johan Barrot

Wandeling langs diverse meren en stroompjes bij Signy-le-Petit

Wandelen door een landschap vol bossen, meren en stroompjes. Dat is wat je vooral in dit gedeelte, de Thiérache, vindt. In dit dunbevolkte gebied nemen de weilanden met heggetjes een belangrijke plek in. De wandeling begint vanuit het dorpje Signy-Le-Petit. Onder het wandelen kom je langs het Canal de la Petite, het dorpje Brognon en de vele meertjes en stroompjes. En dat is niet alleen wat het gebied je te bieden heeft. De wandeling neemt je mee in de geschiedenis van het gebied. Bijvoorbeeld bij de la chapelle des Glands, dat gebouwd werd op de plaats van de oudste bekende menselijke nederzetting in de buurt. Of de vijvers die langs de steen la Vierge liggen. Dat is een rots in de vorm van een tafel. De gelovigen waren in onheugelijke tijden niet in staat het beeld van la Vierge te verwijderen en hebben het daarom maar daar neergelegd. 

Wandeling langs Lac Des Vieilles-Forges

Een wandeling waar je je even helemaal in Canada waant door de gelijkenis van het soort meer. Het schitterende meer van ruim 140 hectare groot is namelijk omringd door heuvels en bossen. Dat maakt het gebied dus echt de moeite waard voor een wandeling. Vanuit het gehuchtje Hameau Les Vieilles kan je 22 kilometer door de bossen heen lopen, langs het meer. Liever een wat kortere route? Dan kan je ook starten in het plaatsje Mazures. Hieruit loop je 2,5 kilometer rond het meer. 

Voor meer informatie klik hier en kies voor: petite boucle en vallée de Semoy.

Ardennen Frankrijk Lac Des Vieilles-Forges
Credits guillaume-vandenneucker

Wandeling langs de Vallei van Semoy

In deze wandeling volg je de hele tijd de route van meanderende rivier de Semoy. Het begint in het kleine plaatsje Tournavaux, een plaatjes met 150 inwoners. Je loopt negen kilometer langs over zeer toegankelijke en goed bewegwijzerde paden en is ideaal voor de hele familie. En zeker als er wat waterratten in de familie zitten. Net als bij de andere meren, is het ook hier heerlijk om verkoeling te zoeken in het meer.

Voor meer informatie klik hier.

Wandeling langs Lac de Bairon

Opzoek naar een wandeling met bijzondere flora en fauna in de Ardennen van Frankrijk? Dan is deze wandeling een goede optie. De meren van Bairon omvatten maar liefst 105 hectare Natura 2000-gebied. Dat zijn gebieden die de biodiversiteit waarborgen volgens Europese richtlijnen. De meren in het gebied zijn voor vogels een belangrijke migratie etappe. Je kunt dan ook het hele jaar door verschillende soorten vogels spotten. Ook een leuke route dus voor de vogelliefhebbers onder ons. 

Een route die je langs Lac de Bairon kan lopen, is een wandeling van 4,5 kilometer. Deze leidt je naar Louvergny, waar de beek Bairon verschillende meren voedt. Onderweg staan er een aantal aanwijzingen en uitleg over het spotten van dieren en vogels. Denk aan een meerkoet, een blauwe reiger of bijvoorbeeld opmerkelijke slangen. De ronde begint bij Bairon-et-ses-environs en eindigt bij Digue-des-Six-Pales. Vanaf de dijk tussen Viel étang en Lac de Bairon volg je de gele wegwijzer ‘Sentier Natura 2000’ richting La Hobette. Hier ga je voorbij het sluiswachtershuisje. Daarna ga je rechtdoor over een klein bospad, waarbij je na een tijdje op de dam naar links gaat. Dan kom je aan bij de eindbestemming Digue-des-Six-Pales. Met een schitterende wandeling achter de rug.

Meer informatie over de wandeling? Klik hier. Als je meer wilt weten over de omgeving en de flora en fauna klik dan hier

Wandelen Ardennen Frankrijk
Credits Vincent Frasiak

Wandeling langs het vestingstadje Sedan en het meer

Last maar zeker niet least komen we bij een wandeling die af wordt gewisseld door forten en kastelen. Sedan heeft daarbij ook een eeuwenoud fort. Een fort dat zelfs één van de grootste vestingwerken van Europa is. De wandeling begint bij het oude stationnetje van Sedan. Vanaf hier maak je een prachtige wandeling langs het kanaal, door de oude straatjes en het kasteel van Sedan. En natuurlijk langs het meer. Waar je ook even een duik kunt nemen. De wandeling is in totaal zeven kilometer lang.  

Voor meer informatie klik hier

Wat is eigenlijk de Ardennen in Frankrijk?

We hebben het in het begin van dit artikel al even benoemd. De Ardennen in Frankrijk zijn minder toeristisch dan die van de Belgische buren, maar zeker niet minder aantrekkelijk. Het is dé plek voor de liefhebber van natuur. En laten wij dat nu net zijn. Het gebied is erg bosrijk, het bestaat voor meer dan een derde uit loof- en naaldbomen. En niet alleen de bomen en planten zorgen er voor een bijzondere ervaring. Ook de dieren die er lopen, zoals herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers, geven je echt het back-to-nature gevoel.  

Weetje: De naam van de Ardennen komt van de Keltische Godin Arduina. Zij reed op haar everzwijn door het Ardenner Massief.

Reizen naar de Ardennen in Frankrijk

Enthousiast geworden na het lezen over de wandelmogelijkheden? Vanuit Rotterdam is het ongeveer 3,5 uur rijden naar de Franse Ardennen. Denk hierbij ook eens aan duurzamere alternatieven, zoals aan car sharing. Of reis per trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Ook graag op verantwoorde wijze overnachten? klik dan hier.

ArdennenDagtochtEuropaFrankrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.