©Berner Wanderwege

De nieuwe ViaBerna is 300km lang genieten in Zwitserland

door

De omschrijving van de nieuwe wandelroute in Zwitserland, de ViaBerna, komt in elke taal op hetzelfde neer: profiter, genießen, godere of gewoonweg genieten. Tijdens de ViaBerna wandel je 300 kilometer lang in het prachtige kanton van de Bern regio. Alles wat je doet denken aan Zwitserland komt tevoorschijn. Van imposante bergen tot adembenemende vergezichten, tot uitgestrekte alpenweides en Middeleeuwse steden. Wandel jij deze langeafstandswandeling deze zomer?

ViaBerna; een van de mooiste langeafstandswandeling van Zwitserland

Trek je beste wandelschoenen maar aan, want gedurende 300 kilometer geniet je van de mooiste uitzichten van Zwitserland. De ViaBerna is een wandelroute vanuit Bellelay in de Berner Jura, die loopt tot bij de Sustenpas in het Berner Oberland. In 20 etappes doorkruis je de ongerepte landschappen van de Aare, beklim je de woeste bergen van de Berner Alpen en wring je jezelf tussen smalle kloven. Natuurlijk is er ook tijd om je waterfles uit te pakken en te genieten van de rust in de prachtige alpenweiden.

Leading Quality Trail

Wat maakt de ViaBerna nu anders dan de anderen? Het is niet alleen wonderbaarlijk mooi, het is ook de eerste Leading Quality Trail van Zwitserland. Een hele mond vol, maar kort gezegd betekent zo’n trail zeker 50 kilometer genieten van kalm en aangenaam landschap, bijna geen verharde wegen, zo min mogelijk drukte, goed geregelde randvoorzieningen, etc. Simpelweg een heerlijk stukje natuur waar dan ook nog eens een prachtige, goed bewegwijzerde trail doorheen loopt.

Daarbij heeft de ViaBerna organisatie zelf een lijst gemaakt met alle overnachtingsplekken langs de route. Extra handig: je kunt je bagage laten vervoeren van het ene hotel naar het andere, zodat je er niet zelf mee hoeft te sjouwen.

Overnachtingen langs de ViaBerna

Voor wat betreft accommodaties langs de ViaBerna zijn er verschillende mogelijkheden, variërend van rustieke berghutten tot comfortabele hotels. In de Alpen vinden wandelaars gezellige berghutten die een authentieke ervaring midden in de natuur bieden. In de steden en dorpen langs de route zijn er talrijke hotels en bed&breakfasts met comfortabele kamers en warme Zwitserse gastvrijheid. Met name de accommodaties in Interlaken en Grindelwald zijn populair, omdat wandelaars hier niet alleen rust en ontspanning vinden, maar ook kunnen genieten van andere outdooractiviteiten, de lokale keuken en cultuur. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd boekt.

Oriëntatie en veiligheid op de wandelroute

Dankzij de goed gemarkeerde paden en bewegwijzering is het oriënteren op de ViaBerna doorgaans eenvoudig. Toch is het aan te raden om extra navigatiehulpmiddelen mee te nemen in geval van nood of op onduidelijke trajecten. Een kaart, kompas, smartphone met bijvoorbeeld de Komoot-app zijn onmisbare hulpmiddelen voor zowel beginnende als ervaren wandelaars om op het juiste pad te blijven en de bestemming veilig te bereiken. Het is ook verstandig om altijd een noodpakket mee te nemen, met daarin een EHBO-kit, voldoende water en voedsel en een lijst met belangrijke telefoonnummers.

Goede gewoontes tijdens het wandelen

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een veilige en plezierige ervaring. Het is belangrijk om vooraf vertrouwd te raken met de route, het weer te checken en plannen daarop af te stemmen. Met lichte maar duurzame wandeluitrusting en kleding in laagjes kun je jezelf aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Voldoende water en energierijke snacks zijn onmisbaar om ervoor te zorgen dat je tijdens de wandeling gehydrateerd en energiek blijft.

De reis naar ViaBerna

De reis naar ViaBerna is een belangrijk onderdeel van de reisplanning. Afhankelijk van het gekozen startpunt kan de route bereikt worden met het openbaar vervoer, de auto of zelfs met het vliegtuig. Voor wie met de auto reist, is een GPS-navigatiesysteem ook essentieel om de beste route naar het startpunt van de wandeling te vinden. Bovendien maakt het plannen van de reis met een gedetailleerde kaart en actuele verkeersinformatie het begin van het wandelavontuur veel gemakkelijker. Veel wandelaars geven er de voorkeur aan de dag ervoor te arriveren om een vroege en ontspannen start van de eerste etappe te hebben.

AlpenEuropaHuttentochtLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekkingWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.