Veilig naar buiten in het najaar, onze tips

door

Terwijl de bladeren hun herfstkleuren naar boven brengen, en de natuur prachtige kleuren aanneemt worden de dagen ook korter, natter en donkerder. Wellicht niet jouw favoriete moment om naar buiten te gaan om te wandelen, maar wel supergoed voor je gezondheid. De kou en guurheid heeft ook zijn charme, en wanneer je buiten bent geweest is het daarna éxtra lekker opwarmen op de bank onder een dekentje. Onze tips om veilig in het najaar naar buiten te gaan.

Tip #1 Kleed je op het weer

Het weer in de herfst kan behoorlijk wispelturig zijn. Te warm, te koud, te nat, het wisselt alle kanten op. Zelfs als je thuis denkt voor je wandeling dat het droog blijft, kan het ineens gaan plenzen. Zorg ervoor dat je je dus kleedt in lagen, zodat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan de veranderende temperaturen. Kies voor vochtafvoerende kleding om droog en comfortabel te blijven, zelfs als het regent. Dat betekent een baselayer onder je regenjas als een sportshirt of fleecetrui. Hierin ga je minder zweten omdat het ademt. Denk ook aan een goede waterdichte jas, stevige schoenen en zo nodig handschoenen om de kou te trotseren. Voor het wandelen heb je niet perse een súper ademende jas nodig, maar het is wel fijn; het zorgt dat je niet teveel gaat zweten en dus weer afkoelt.

Tip #2 Zorg voor veilige verlichting

Met de dagen die korter worden, is goede verlichting essentieel. Draag reflecterende kleding of accessoires en overweeg het gebruik van lampjes of hoofdlampen, vooral als je buiten bent wanneer het donker is. Als je gaat wandelen is een hoofdlampje in Nederland wel een beetje overkill, maar een reflecterende band of lampje op je rug bijvoorbeeld is ook al slim. Zichtbaarheid is de key tot veiligheid, vooral als je loopt of fietst op wegen waar auto’s rijden.

Tip #3 Let op de weersverwachting

Code rood, code geel, de codenamen vliegen je in Nederland soms om de oren. Wanneer is het nou slim om naar buiten te gaan en wanneer niet? Over het algemeen kan op een open vlakte je vrij weinig gebeuren met storm, maar zorg dat je bij harde wind niet in het bos gaat lopen. Een afbrekende tak is dan levensgevaarlijk.

Tip #4 Maak het leuk!

Wil je liever niet naar buiten? Dan is het misschien tof om er juist iets leuks van te maken. Maar bijvoorbeeld een wandeling door een lichtjesbos, neem thee mee of een thermoskan met glühwein. Zo worden die kilometers ineens leuker.

Tip #5 Zorg voor de juiste gear

Behalve kleding die is aangepast op het weer, kan het ook veel helpen om te letten op de ondergrond waar je loopt. Zo is het wandelen in het bos na nat weer ineens reuze glad, en kun je gevaarlijk je enkel verzwikken. Schoenen met een grof profiel of trailrunners kunnen goed van pas komen, omdat je hier ook mee op modder grip hebt.

Lekker naar buiten in het najaar, let’s go!

Heb je alle tips hierboven goed opgeslagen, dan is het tijd om lekker naar buiten te gaan. Het voorkomt een hoop kans op ellende. Draag je namelijk schoenen zonder grip in een nat bos, dan loop je het risico om uit te glijden. De kosten die je dan moet maken voor bijvoorbeeld fysio in het geval je je ernstig hebt geblesseerd, kunnen in de meeste gevallen deels voor eigen rekening komen. Online je zorgverzekering vergelijken is als frequent wandelaar dus zeker verstandig. Vergelijk daarom online verschillende verzekeraars en kies voor de beste zorgverzekering die past bij wat jij zoekt.

TheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.