UNESCO Höhenweg van Bettmerhorn naar Eggishorn langs de Aletschgletsjer

door

De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van de Alpen en sinds 13 december 2001 is het gebied rondom de ijsmassa opgenomen in de UNESCO werelderfgoed lijst. Het is een indrukwekkende ijsmassa waar je uren naar kunt staren. Van Bettmerhorn naar Eggishorn loopt de UNESCO Höhenweg die enkel geschikt is voor tredzekere hikers met een liefde voor hoogte. Laat dat nou op ons lijf geschreven zijn!

UNESCO Höhenweg langs de Aletschgletsjer

Zwitserland is een prachtig land met prachtige vergezichten en een walhalla voor outdoor liefhebbers. Die kom je dan ook overal tegen. De één op een setje Meindl’s of Lowa’s en de ander rijdt op een setje Maxxis mountainbike banden. Dat is ook niet zo raar, want het landschap schikt zich voor dit soort outdoor activiteiten. Ook rondom de Aletschgletsjer kom je veel wandelaars tegen. Al is niet iedereen er even goed voorbereid op pad gegaan. Maar deze mensen kom je eigenlijk alleen tegen rondom de panoramapunten nabij de gondel-stations. Wij zoeken het dan ook snel hogerop en starten onze route langs de gletsjer naar de top van de Bettmerhorn.

Alpine Route

De route start vanaf het Bettmeralp gondel bergstation. Vanaf daar vertrekken we naar de top van de Bettmerhorn. Deze route wordt in Zwitserland geclassificeerd als een T4 route. Dit heeft even wat meer uitleg nodig. In Zwitserland worden routes geclassificeerd door de SAC of Swiss Alpine Club. Zij geven iedere route een score van T1 tot en met T6. De score geeft weer hoe moeilijk een route is en wat voor materiaal en ervaring je nodig hebt voor deze route. T1 is een eenvoudige en goed aangegeven route en T6 is een moeilijke alpine route waarbij er geen pad is en je soms over een gletsjer heen moet.

Eerst naar de Bettmerhorn

We starten de route op 2.650 meter hoogte en volgen de wit-blauw-wit gemarkeerde route naar boven. De route is steil en uitdagend waarbij we ons goed moeten vasthouden aan de gefixeerde kabels. Na 30 minuten stijgen behalen we de top van de Bettmerhorn van 2.855 meter. Hier houden we onze lunchstop om ook te genieten van het uitzicht.

UNESCO Höhenweg

De route staat binnen de Aletsch Arena bekend als de UNESCO Höhenweg. En deze naam doet de route zeker eer aan. Via de Alpine route lopen we over de bergkam richting ons einddoel; de Eggishorn. Onderweg hebben we vaak onze handen nodig en maken we veel gebruik van de verankerde kabels. Om ons een weg te banen langs rotsblokken zo groot als pitstebullies is het soms oppassen. Wanneer we op een redelijk vlak stuk komen, is het toch echt tijd om weer even van het uitzicht te genieten. Want dat is toch waarvoor je het doet.

We vervolgen onze weg naar de Eggishorn die nu nog zo’n uurtje hiken is. Via de verankerde kabels dalen we af naar Elselicka. Dit 2.717 meter hoge low point zorgt ervoor dat we nog eens stevig mogen klimmen naar het View Point van de Eggishorn, waar we vast een verdiend potje bier kunnen nuttigen. Op Elselicka kijken we terug op waar we zojuist vandaan komen, dan wordt je toch weer even met beide benen op de grond gezet als je de bergkam ziet waar we zojuist overheen geklauterd zijn.

UNESCO Höhenweg

Eggishorn View Point

Vanaf Elselicka beginnen we aan de laatste klim van de tocht. Deze klim bestaat uit 150 meter stijgen over een kilometer, wat goed te doen is. De laatste kilometer is dan ook zo gedaan en in een half uurtje staan we boven op het View Point, waar we weer een horde toeristen tegenkomen. Toch een beetje wrok voel je dan als je met je rode wangetjes boven aankomt als iedereen de lift uitstapt. Maar dat zijn we snel vergeten als we de top van de Eggishorn zien liggen.

Nog even doorlopen

De top van de Eggishorn is geen onderdeel van de UNESCO Höhenweg maar is zeker de moeite waard om mee te pakken op de route. Vanaf het bergstation Eggishorn op 2.896 meter is het een klim van 30 minuten naar de top van de Eggishorn. Vanaf hier kun je de Aletschgeltsjer echt bewonderen en dat hebben we dan ook een uurtje gedaan. Totdat de wolken vanuit het dal kwamen. Deze prachtige route is zeker een aanrader als je van een uitdaging houdt. Zorg er wel voor dat je van tevoren je veters hebt aangetrokken en voldoende water in je backpack hebt zitten.

Heb je hoogtevrees? Loop dan onderlangs de gletsjer. Deze route is makkelijk begaanbaar en goed bereikbaar vanaf een van de Gondels. Wil je gebruik maken van de gondels en de trein in het dal. Ga dan voor een Aletsch Arena Hike pass, deze is te koop bij de kassa’s van de gondels in het gebied. Hiermee heb je onbeperkt toegang tot de gondels en de trein tussen Mörel en Fiesch.

Deze mooie plaatjes vanaf de 2.927 meter hoge top van de Eggishorn met uitzicht over de Gletsjer willen we jullie niet onthouden. Enjoy!

UNESCO Höhenweg UNESCO Höhenweg UNESCO Höhenweg

AlpenEuropaNationale parkenTheHike.nlWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.