© Rheinlandpfalz Tourismus Gmbh / Fotograaf: Dominik Ketz

Traumschleife Baybachklamm is een van de droomroutes van het Duitse wandelinstituut

door


Onze oosterburen pakken alles degelijk aan. Zo ook wandelroutes. In Duitsland bestaat een heus wandelinstituut dat punten en predicaten uitdeelt aan wandelgebieden en routes. Er zijn 34 strenge criteria waarop elke kilometer van een route wordt beoordeeld. De allerbeste routes krijgen het zegel ‘Premiumweg’, dat de wandelaar een optimale wandelbeleving garandeert. Wat wil je als hiker nog meer? Ik liep de Traumschleife Baybachklamm, een van de droomroutes in Saar-Hunsrück.

Traumschleife Baybachklamm

De Traumschleife “Baybachklamm” staat in de top 5 van het wandelinstituut en heeft maar liefst 93/100 ‘erlebnispunkten’ gekregen. Garantie voor een mooie hikingdag dus. De route is 11km en start bij een kleine parkeerplaats even buiten het dorp Heyweiler. De route is goed gemarkeerd en zonder kaart of beschrijving te lopen. De route loopt grotendeels door bos en langs water. Dit maakt het een heerlijke wandeling op een hete zomerdag. Een beetje verkoeling kun je wel gebruiken, want het is dan wel geen berggebied, maar je maakt op deze hike toch ruim 400 hoogtemeters.

De Grand Canyon van Hunsrück

Het eerste gedeelte van de Baybachklamm daalt af in het dal van de Buchbach, waarbij het pad op sommige plekken met touwen gezekerd is. Ik vond dat niet echt nodig, maar misschien dat het bij nat weer wel glad is. Vrijwel direct klim je ook weer uit dit dal om een paar kilometer verder weer geleidelijk langs een beekje af te dalen naar het uiteindelijke doel van deze tocht: de Baybach. Met een beetje fantasie begrijp je waarom ze dit de ‘Grand Canyon van de Hunsrück’ noemen. Dit riviertje loopt door een kloof en dat betekent dat je af en toe moet klauteren over rotsen die met staaldraad zijn gezekerd. Dat geeft een avontuurlijk gevoel maar verder is het pad prima te lopen. Tenslotte klim je het dal weer uit en kom je nog langs enkele mooie uitzichtpunten.

Een droom van een wandeling

De route is niet heel lang maar ik nam de tijd om te genieten van de vele mooie plekken. Halverwege ligt een restaurant in een oude molen. Dat is een mooie pauzeplek in het dal van de Baybach. Alles bij elkaar vond ik de Traumschleife Baybachklamm inderdaad een droom van een wandeling, die het Premium keurmerk meer dan verdient.

Premiumwegen in Nederland

Wil je ook garantie op een mooie hike? Je vindt ze hier. En ook in Nederland zijn inmiddels enkele wandeltochten die het Duitse predicaat “Premiumweg” hebben gekregen. Ze liggen allemaal in Limburg. De erlebnispunkten variëren van 51 tot 69. Aan het grenspark Maas-Swalm-Nette is zelfs het keurmerk Premium-wandelparadijs toegekend.

DuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.