Hiken voor beginners; 16 handige tips

door

Hiken is leuk! We schreven eerder al een blog over waarom ook jij wilt hiken. Hebben we je overtuigd? Dan is het tijd om op pad te gaan. Let’s go! Of toch niet direct? Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Zeker als je voor het eerst gaat hiken, is het handig om eerst onze tips te lezen.

Hiken voor beginners; de tips

1. Plan je hike

Een van de grootste tips als je wilt beginnen met hiken is het kiezen van de juiste route. Ga op zoek naar een trail die geschikt is voor beginners of die lekker dichtbij jouw huis is. Kijk voordat je de trail begint ook altijd de route op de kaart. Dan weet je waar je bent, of er eventueel routes je pad kruisen en of je een shortcut kunt nemen als het niet meer gaat.

2. Kies een korte hiking trail

Kijk eerst hoe je het vindt, voordat je een verre en/of lange trip gaat maken. Als je het niets vindt, ben je zo weer thuis.

3. Neem een EHBO-kit mee

Gewone pleister, verband, tape en blarenpleisters bij je hebben kan nooit kwaad. Net als weten hoe je EHBO toe moet passen.

4. Ga niet te snel van start

Loop op een tempo waarop je prettig loopt en tegelijkertijd ook genoeg lucht hebt om te praten. Prettig voor jezelf en voor je gezelschap.

5. Neem je rust

Ieder uur 10 minuten rust nemen, dat houdt je op de been.

6. Eet voldoende

Hiken kan erg intensief zijn. Dus zeker als je lang op pad gaat, is het belangrijk dat je genoeg eten bij je hebt. Kijk eens op de food pagina voor inspiratie.

7. Drink genoeg water

Klinkt logisch, maar wordt toch nogal eens vergeten. Dus zorg dat je altijd genoeg water bij je hebt en investeer in een goede thermosfles. Vooral als het warm is of als je op hoogte gaat hiken.

8. Draag zonnebrand

Net als water, is het altijd goed om zonnebrand bij te hebben. Zelf verbrand ik nogal snel, maar ook als je al een getinte huid hebt, kan het geen kwaad. Je bent lang in de buitenlucht en er is niet altijd schaduw om te schuilen.

9. Draag een pet

Zowel als de zon flink schijnt, want dan houdt een pet je hoofd een beetje koel. Maar ook als het regent, want dan houdt een pet de druppels uit je gezicht.

10. Kleed jezelf in laagjes

Van hiken krijg je het warm. Wissel je Jacob Cohën kleding daarom in voor meer outdoorkleding. Denk aan laagjes, want vooral als je de hoogte in gaat of als het plotseling gaat regenen, kan het ook koud zijn. Door meerdere lagen te dragen blijf je zo lang mogelijk warm en droog.

11. Neem een regenjas mee

Niets zo onvoorspelbaar als het weer. En niets zo vervelend als hiken in natte kleding. Neem voor de zekerheid dus ook altijd een goede, waterdichte en luchtdoorlatende regenjas mee.

12. Pak extra sokken in

Als je sokken nat worden, kun je ze het beste zo snel mogelijk vervangen. Dat voorkomt blaren. Natuurlijk moet je je spullen ergens kwijt. Kijk daarvoor eens welke daypack rugzak het beste bij jou past.

13. Houd je aan de hiking regels

Heb respect voor anderen. Ofwel: praat rustig en laat je harde muziek thuis. Blijf op de paden. Neem geen ‘souvenirs’ uit de natuur mee naar huis. Geef geen eten aan de dieren en bewaar je rommel tot thuis. Voor wie in de heuvels of bergen gaat hiken: omhoog heeft voorrang op naar beneden.

14. Maak foto’s

De wereld is prachtig! Kijk om je heen en geniet. Maar neem af en toe ook een foto, zodat je thuis kunt nagenieten. Heb je inspiratie nodig bij het maken van die wonderschone plaatjes? Kijk eens naar ons Instagram Inspiratie artikel. En plaats vervolgens natuurlijk de foto’s op je instagram met #thehike of stuur hem naar ons op. We genieten graag met je mee.

15. Doe je smartwatch of stappenteller om

Ja, wat is er nu leuker dan je hike routes bijhouden? Wist je dat je dit perfect met een smartwatch of stappenteller kan doen? Zo kan je tevens je hartslag bijhouden en achteraf zien hoelang je daadwerkelijk over de hike gedaan hebt.

16. Have fun!

Geniet! Enjoy! Viel spass!

InspiratieTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.