Foto Simone Koster

Yunnans mooiste hike: Tiger Leaping Gorge

door

Bij China denk je al snel aan de smog in Beijing, eeuwenoude Boeddhistische kloosters en markten vol bijzondere etenswaren. Maar China is ook absoluut een land vol natuurschoon, waar wandelaars volledig aan hun trekken komen. Of het nu door de uitgestrekte rijstvelden in Longji, tussen de bijzondere ‘Avatar’ rotsformaties in Zhangjiajie National Park of over de kilometerslange Chinese Muur is, China is onmiskenbaar een topbestemming voor wandelliefhebbers. Voor ons behoort de Tiger Leaping Gorge tot de absolute hoogtepunten van China.

Tiger Leaping Gorge
Foto Simone Koster

Tiger Leaping Gorge

Tiger Leaping Gorge is een meerdaagse hike die langs één van de diepste en meest spectaculaire kloven ter wereld loopt. Gelegen tussen de ruim 5.000 meter hoge Haba Snow Mountain in het noorden en de nog iets hogere Yulong Snow Mountain in het zuiden, met in het dal de kolkende Jinsha rivier. De kloof dankt zijn naam aan een legende over een tijger die ontsnapte aan een jager door over de rivier te springen. De totale lengte van de hike is ruim 20 kilometer en het beste te doen in twee dagen. Vanuit Lijiang regelen verschillende hostels bussen naar het begin van de trekking.

Foto Simone Koster

Uitrusting voor de Tiger Leaping Gorge

Doordat een deel van de weg is ingestort kunnen onze backpacks niet worden afgeleverd bij het eindpunt van de hike. Dus droppen we ze bij het beginpunt en stappen met onze daypacks, gevuld met, pyjama, tandenborstel, een extra setje kleding en zonnebrandcrème weer in de bus. Op naar de Tiger Leaping Gorge! Het heeft de afgelopen dagen flink geregend en even was het onzeker of de hike wel door kon gaan. Na een korte rit komen we aan bij het Qiaotou Ticket Office, waar we 65 Yuan entry fee betalen en de wandeling begint. Het eerste deel is meteen een pittige klim over modderige paden. Lang leve de waterdichte wandelschoenen! Goede wandelschoenen zijn voor deze trekking sowieso een aanrader. De rotsen kunnen glibberig zijn en we hebben menig wandelaar op sneakers onderuit zien gaan.

Foto Simone Koster

De route

Er zijn twee verschillende routes langs de gorge. Eén onderlangs, de lower trekking route, en één bovenlangs, de zwaardere upper trekking route. Wij kiezen voor de laatste. Het pad kronkelt door het groene landschap omhoog. De paden zijn smal en rotsachtig, waardoor je je echt midden in de natuur waant. We klimmen tot ongeveer 2.600 meter en lopen daarna verder langs de bergrand. Aan de overkant zien we besneeuwde bergtoppen. In het dal horen we het geluid van de woest stromende rivier. Langs de route zijn verschillende viewpoints waar we stoppen voor foto’s en in de zon genieten van onze meegebrachte lunch. Onderweg zijn er een aantal kraampjes met snacks en water en in de meeste dorpjes zit wel een klein restaurant. Maar op deze manier besparen we weer een paar Yuan.

Tiger Leaping Gorge
Foto Simone Koster

De overnachting

Er zijn verschillende guesthouses om te overnachten. Wij kiezen voor het populaire “Half Way Guesthouse” dat, hoe kan het ook anders, ongeveer halverwege de route ligt. Dat het Half Way Guesthouse geen half werk levert wordt duidelijk als we onze kamer binnen stappen. Vier bedden met elektrische dekens en een groot raam dat uitzicht biedt op de gigantische bergwand. Dit gezellige hostel is zeker een aanrader!

Deel 2

De volgende ochtend staan we alweer om kwart voor zeven met een aantal andere wandelaars op het dakterras te genieten van de opkomende zon. Eén voor één worden de bergtoppen voorzien van een gouden gloed. Na een uitgebreid on-Chinees ontbijt, bestaande uit pannenkoeken met honing en banaan en muesli met yoghurt en fruit, starten we aan deel twee van onze tocht. Af en toe vergezeld door grazende berggeitjes slalommen we over de berg, langs watervallen en over kleine houten bruggetjes. De uitzichten zijn adembenemend en de zon schijnt volop.

Foto Simone Koster

Middle Gorge en de Tiger Leaping Stone

Het tweede deel van de route is een stuk vlakker en ook korter dan het eerste deel, waardoor we al rond het middaguur Tina’s Guesthouse, het eindpunt van de hike bereiken. Vanaf Tina’s Guesthouse kun je er voor kiezen om de Middle Gorge en de beroemde Tiger Leaping Stone te bezichtigen. Trek voor deze onderneming wel een paar uur uit, want de afdaling is verraderlijk en de lange trap die leidt naar de Middle Gorge is zeker niet voor de ‘faint-hearted’. Nadat je de beroemde steen hebt bekeken en het oorverdovende watergeweld van de rivier van dichtbij hebt ervaren is het tijd voor de klim terug naar Tina’s Guesthouse. Hier koop je een ticket voor de bus terug naar Lijiang of Shangri-La die om 15.30 uur vertrekt. 

Tiger Leaping Gorge
Foto Simone Koster

Een absolute must

De Tiger Leaping Gorge is een absolute must voor iedereen die de provincie Yunnan bezoekt en houdt van wandelen en natuurschoon. De hike is daarnaast ook uitstekend te combineren met culturele uitstapjes naar de nabij gelegen steden Lijiang en Shangri-La. 

Tiger Leaping Gorge
Foto Simone Koster
AccommodatiesAziëBergenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.