Spontaan de wildernis in of de weg op, word jij ook warm van de gedachte? Soms kan je niet wachten om op pad te gaan, misschien zelfs zo erg dat je, net als ik, niet altijd tot in de puntjes toe voorbereid bent. In dit artikel leg ik uit waarom dit geen probleem hoeft te zijn. Sterker nog: hier zijn vijf voordelen van een spontane trektocht.
Redenen genoeg om op spontane trektocht te gaan
#1 Van een spontane trektocht word je creatief
Outdoor gaan hoort een uitdaging te zijn, toch? Zeker als je spontaan op trektocht gaat, heb je misschien niet alles voor elkaar. Bij een spontane trektocht moet je dingen zelf regelen en als je iets vergeet is het ook je eigen probleem. Om het lekker cliché te houden: problemen zijn er om opgelost te worden. Je route is geblokkeerd? Aan jou de taak om een andere weg te vinden. Je rugzak is kapot of je eten is op? Tijd om dit te fiksen of op zoek te gaan naar een winkel. Ben je niet verzekerd? Zet snel een doorlopende reisverzekering aan. Onderweg kom je natuurlijk ook veel minder voor de hand liggende problemen tegen. Je leert hierdoor de grenzen van je creativiteit verleggen om een oplossing te vinden. Belangrijker nog: je leert dát er altijd een oplossing is. Na een ongeplande trektocht kom ik altijd terug met het gevoel dat ik alles aankan.
#2 Je traint jouw doorzettingsvermogen
Verrassing is meestal een positief woord. Toch juichen de meeste mensen niet als ze onverwachts geen slaapplaats hebben of het vuur niet aan wil. En eerlijk: ik juich op dat moment ook echt niet. Maar opnieuw zal je jezelf verbazen. Niet alleen met de oplossing waarmee jij op de proppen komt, maar ook met het doorzettingsvermogen dat je hebt. Soms heb je geen andere mogelijkheid dan doorgaan tot je er bent of tot het lukt. En als je terugkomt van je trektocht ben je trots op jezelf en heb je een goed verhaal.
#3 Je komt terug met goede verhalen
Over die goede verhalen… je hoeft nooit diegene te zijn die niets te vertellen heeft op een feestje. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze back to basic zijn gegaan of een enorme afstand hebben afgelegd met een rugzak en een tentje? Onderweg maak je genoeg gekke dingen mee die goede verhalen opleveren. Wees gewaarschuwd, mensen willen nogal eens fronsen als je vertelt dat je dit voor je plezier doet. “Maar ben je wel goed voorbereid? Wat als…?” Na jouw tochten heb je waarschijnlijk wel een goed verhaal over die “wat als” en hoe jij dit opgelost hebt.
#4 Onderweg zijn geeft rust in je hoofd
Als een spontane trektocht je iets garandeert is het wel rust in je hoofd. Nu denk je misschien: van pijnlijke voeten en koude nachten word ik niet per se rustig. Maar juist omdat je zo druk bezig bent met je outdoor ervaring, heb je geen tijd om te denken aan de stress van thuis. Werk, sociale verplichtingen, de toekomst, alles waarover je normaalgesproken kan malen, is helemaal niet van belang als je buiten bent.
#5 Het kleine wordt waardevol
Niets smaakt zo lekker als een maaltijd op een vuurtje wanneer je de hele dag onderweg geweest bent. Door een spontane trektocht leer je de kleine dingen waarderen. Dit kan een droge slaapplaats zijn, of het simpele feit dat je eten hebt of een pauze kan houden. Onderweg kom je ook andere waardevolle dingen tegen. Wanneer je te voet of op de fiets van plaats naar plaats trekt, dringt alles tot je door. Je hoort de klaterende watervalletjes die je passeert, voelt de ochtendmist boven een rivier of ruikt de geur van het bos En ja, je worstelt ook met iedere berg op je route, maar het uitzicht is het waard.
Hoe extreem en ongepland jij je spontane trektocht wilt maken, bepaal je natuurlijk zelf. Maar je hoeft niet bang te zijn als je niet alles tot in detail hebt uitgedacht. Het onverwachte brengt juist mooie ervaringen en goede verhalen met zich mee.