Sneeuw | Wandeltechnieken in de bergen #3

door

Wandelen in de bergen is heel anders bij ons in Nederland. Je bent veel meer aan het stijgen en dalen en gebruikt daarmee andere spieren en wandeltechnieken. Dit is vast en zeker te zien aan de hartslag op je stappenteller. In deze serie leggen we je uit waar je op moet letten tijdens het wandelen in de bergen. Deze keer: Wandeltechnieken in de sneeuw.

Wandeltechnieken in de sneeuw

Tijdens het hiken in de winter, maar ook in het voorjaar, kom je af en toe sneeuw tegen. De sneeuw ligt er nog van de afgelopen winter. De sneeuw blijft lang liggen in geulen en op schaduwhellingen. Voor het wandelen over sneeuw zijn weer andere wandeltechnieken nodig dan over ander terrein. Het aanleggen van een spoor in een verse sneeuwhelling heeft iets bijzonders, maar daarvoor zul je wel moeten beschikken over de juiste technieken om veilig te kunnen stijgen en afdalen.

Wandeltechnieken in de sneeuw

Stijgen in de sneeuw

Sneeuw kan allerlei samenstellingen hebben en op basis daarvan pas je je wandeltechnieken aan. Zo kan sneeuw die je ’s morgens vroeg tegenkomt keihard zijn. Later op de dag kan deze laag een stuk zachter worden, waardoor je er wel een spoor in kunt maken. Kom je een dergelijke laag tegen die te hard is om er een spoor in te maken, keer dan om en zoek een alternatieve route. Zonder pickel en stijgijzers kom je echt niet uit de voeten.

Is er een oud spoor waar je gebruik van kunt maken, dan is het belangrijk om te beoordelen of dit een veilige optie is. Laat de meest ervaren persoon uit de groep voorop gaan. Zo maakt iedere loper die het spoor volgt deze weer beter voor de volgende. Stijg schuin en trap met de rand van je schoen treden in de sneeuw. Een pickel en (lichte) stijgijzers zorgen voor extra veiligheid wanneer je tochten maakt in het vroege voorjaar of hoog in de bergen. Ook stokken kunnen zorgen voor extra veiligheid en stabiliteit.

Afdalen in sneeuw

Tijdens het afdalen in sneeuw maak je gebruik van andere wandeltechnieken. Zo ga je in een zigzagvorm naar beneden en is de kans dat je uitglijdt een stuk kleiner. Daarbij is het gebruik van stokken aanbevolen om je evenwicht te bewaren. Toch heb je weinig aan stokken wanneer je wel uitglijdt, daarom zijn stijgijzers meer regel dan uitzondering wanneer je een tocht plant waarbij de kans bestaat dat je sneeuw tegen gaat komen. Ze zijn erg licht, maar essentieel voor een veilige afdaling in de sneeuw. Mocht je toch uitglijden? Dan laat Martijn Schell van NKBV je zien hoe je snel en veilig remt.

Afdalen in de sneeuw wandeltechnieken

Leer de wandeltechnieken in de sneeuw

Wil je de wandeltechnieken in de sneeuw echt eigen maken, dan is een C1 cursus van de NKBV een hele goede optie. Daar leer je helemaal van voor af aan hoe je wandelt in de bergen, over de gletsjers en hoe je bepaalde passages aanpakt. Daarnaast leer je klimmen, kaartlezen en kompas te gebruiken. Ook leer je een stukje over berghutten en veiligheid. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om mensen te laten weten waar je bent. Dat doe je door je locatie te delen met bekenden of in een huttenboek te schrijven waar je naartoe gaat die dag.

BergenGezondheidTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.