Een hike naar de Rote Wand en de Dumlerhütte is de mooiste van Pyhrn Priel

door

We maakten kennis met het iets minder bekende Oberösterreich en werden op slag verliefd op deze regio. Ondertussen dachten we Oostenrijk wel uitgespeeld te hebben, maar deze regio kon ons helemaal verrassen. Prachtige meren, imposante bergen, Oostenrijkse gastvrijheid en oneindige wandel- en outdoormogelijkheden. Voor ons dus de perfecte ingrediënten om nog eens verder op pad te gaan in deze regio. En dat deden we niet zomaar, maar we liepen een van de mooiste wandeling van Pyhrn Priel.

De mooiste wandeling van Pyhrn Priel

De mooiste wandeling van Pyhrn Priel is misschien nogal een statement. Maar deze hike heeft werkelijk alles. Je begint in het dal, maakt een mooie klim langs een bergmeertje en staat vervolgens bij een prachtig gipfelkreuz. Op de weg naar beneden wandel je door een geheel andere omgeving, kom je langs een heerlijke berghut en kan je een verfrissende duik maken in een van de meren van Oberösterreich. Klinkt te mooi om waar te zijn? Is het niet.

Mooiste wandeling Pyhrn Priel Rote Wand header

Over de Wurzeralm

Skiliefhebbers hebben misschien wel eens van de Wurzeralm gehoord. Een relatief klein skigebied (ruim 20 kilometer piste) biedt gezinnen vooral een zeer mooi aanbod. Maar vooral de omgeving is adembenemend. En een mooi feitje is dat dit gebied de snelste kabelbaan van Europa heeft. Je hoeft dus niet lang in de lift te zitten om vervolgens weer heerlijk af te dalen. Maar daarvoor zijn we er nu niet. We nemen de de Wurzeralm Standseilbahn om vervolgens de mooiste wandeling van Pyhrn Priel te maken.

Een van de mooiste meren van Pyhrn Priel: Brunnsteinersee

Voordat we de lift namen, kregen we van een local te horen dat op de route een van de mooiste bergmeren van Pyhrn Priel ligt. De Brunnsteinersee is relatief klein en daardoor niet heel druk bezocht. Eenmaal boven met de lift moeten we ongeveer 2 kilometer lopen (30 minuten) voordat we bij dit meertje aankomen. Deze wandeling is overigens ook prima te doen met kinderen of met een kleine in een draagzak. De hoogtemeters zijn nu nog beperkt en vervolgens kan je heerlijk ontspannen bij het meertje. En als je geluk hebt, staan er ook nog wat Alpenkoeien in de buurt.

Brunnsteinersee Mooiste wandeling Pyhrn Priel Rote Wand

Een pittige wandeling door Pyhrn Priel volgt

Na even te hebben ontspannen bij de Brunnsteinersee, kijk je letterlijk op tegen de top. De Rote Wand en de gelijknamige top torent hoog boven het meer uit. Je weet dat je nog even 400 hoogtemeters moet maken om er te komen. Afhankelijk van jouw snelheid en conditie kan je er tussen 1 en 1,5 uur over doen. Dit stuk is dan ook niet meer een aanrader voor kinderen of met een kleine in een draagzak. De wandeling is wellicht een van de mooiste van de Pyhrn Priel regio, toch wil je dit echt vooral met gevorderden doen.

De wandeling voor een fenomenaal uitzicht over Pyhrn Priel

Eenmaal aangekomen bij de top, kom je een klassiek gipfelkreuz tegen. Maar daarvoor heb je waarschijnlijk vaak genoeg naar het kruis gekeken. Net boven de Rote Wand – je snapt meteen waar we het over hebben als je er bent – staat dit prachtige kruis. Onderweg ernaartoe zie je het als herkenningspunt. Achteromkijkend wordt de Brunnsteinersee steeds kleiner. De weg naar de top is niet altijd even makkelijk, maar als je er bent heb je werkelijk een van de mooiste uitzichten van de regio.

Mooiste wandeling Pyhrn Priel Rote Wand gipfel

Terug naar beneden

Terug naar beneden heb je verschillende opties. Je kan eerst nog wat andere toppen aftikken, je neemt dezelfde weg terug of je gaat via de andere kant naar beneden. Via de andere kant naar beneden is echt een aanrader. Je neemt de trail richting de Dümlerhütte en kan daar wederom genieten van een prachtig uitzicht. Maar dit keer met een heerlijk maaltje of drankje. En als je wilt, kan je er zelfs overnachten. Vervolgens kan je via verschillende manieren verder afdalen. Wij kozen ervoor om naar de Gleinkersee te gaan, maar je kan ook terug naar de Wurzeralm of er een huttentocht van maken.

Naar de Gleinkersee

Tijdens deze wandeling in Pyhrn Priel kom je langs een van de hidden gems van Oberösterreich, namelijk de Gleinkersee. Maar daar kom je niet zomaar, je loopt eerst door wat rotsachtige bossen. Het heeft soms iets weg van de Mullerthal Trail in Luxemburg, maar dan met nog meer hoogtemeters en af en toe een Alpenkoe in de buurt. Eenmaal afgedaald kom je bij de fantastische Gleinkersee. Dit charmante en kleine bergmeer is werkelijk dé plek om te ontspannen en af te koelen met een heerlijke duik. Dit meer kan in de zomer wel 25 graden worden, waardoor het heerlijk aangenaam zwemmen is.

AlpenBergenDagtochtEuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.