Treed in de voetstappen van goudzoekers op de Ridge Road Heritage Trail in Canada

door


Ga op zoek naar goud in één van ‘s werelds mooiste landen – Canada. Treed in de voetstappen van de eerste goudzoekers in Canada door de Ridge Road Heritage Trail in Yukon provincie te volgen. De trail loopt langs de eerste rails aangelegd door de Canadese overheid in 1899, speciaal voor het vervoeren van goud. In 1902 werd het spoor gesloten en sindsdien is het een populaire 28 kilometer lange hike- en fietsroute.

Goudkoorts op de Ridge Road Heritage Trail

In 1896 werd in de Bonanza Creek voor het eerst goud ontdekt: het begin van de grootste goudkoorts ooit. Bijna 100.000 goudzoekers en avonturiers trokken massaal naar het dichtbijgelegen Dawson City, waardoor het uitgroeide tot één van de grootste steden in Noord-Amerika. Op de Ridge Road Heritage Trail kom je dus niet alleen langs prachtige natuur maar kun je ook de geschiedenis en verhalen van de Canadese goudkoorts ontdekken.

Ridge Road Heritage TrailHistorische route

Loop je liever bergop of bergaf? Bij deze route kan je kiezen om bij Jackson Gulch Lower Trailhead te beginnen, of bij het 1.200 meter hoger gelegen McCarty’s Roadhouse Upper Trailhead. Beide opties zijn niet bijzonder zwaar, maar wel lang. Een goede voorbereiding is dus geen onnodige luxe! Als je onderweg een mooi plekje vindt om je tent op te zetten, schroom dan niet. In Canada mag je namelijk overal kamperen. Als je de voorkeur geeft aan de kans op gezelschap en een picknicktafel kun je er ook voor kiezen om naar de campgrounds te gaan om te overnachten. Waar je ook overnacht, pas wel op met eten. In Yukon heb je niet alleen goud, maar ook beren!
Ridge Road Heritage Trail beer

Veranderend landschap

Onderweg kom je allerlei landschappen tegen. Van spar-, berken- en elzenbossen tot unieke historische bezienswaardigheden en moderne mijnoperaties. En dan is het prachtige berglandschap nog niet eens benoemd. Deze trail  is de perfecte mix tussen natuur en geschiedenis. Een aantal van die historische bezienswaardigheden zijn hier op een rijtje gezet en zijn absolute aanraders voor tijdens de hike!

De Ridge Road Heritage Trail hoogtepunten

De Yokun Ditch is een 112 km lang netwerk van oude houten en stalen pijpleidingen, goten en waterbanen. Het werd gebruikt om water vanaf Ogilvie Mountains bij de hydraulische mijnoperaties te krijgen. Dit project was zo’n giga-onderneming dat het werd vergeleken met de bouw van het Panama Kanaal van 40 jaar eerder.

De 11 Mile en 15 Mile Campgrounds waren belangrijke tussenstops voor de goudzoekers in Canada. Hier konden de gelukszoekers uitrusten onder het genot van een spirit en goed eten. De gebouwen zijn reeds verlaten maar bieden nog steeds een mooie terugblik naar vroeger én een goede plek om je eigen tent op te zetten.

Bij Soda Station werd het goud op de wagens geladen. Vanaf Soda Station werd het per spoor naar de twee lager gelegen stations gebracht. Fun fact: de wagens konden minder goud meenemen dan eigenlijk paste. Dit omdat ze anders niet meer naar hun bestemming konden komen over de moeilijk begaanbare route.

Ridge Road Heritage Trail goudzoekersBereid je voor

De route is vanaf juni tot midden-september geopend en kost je ongeveer twee dagen om volledig te lopen. Aangezien het geen rondje is, is het handig om te zorgen dat er aan het einde vervoer staat. Verder is het belangrijk goed voorbereid op pad te gaan, neem bijvoorbeeld kampeerspullen, genoeg eten, berenverdelger, regenkleding en zonnebrand mee. Er is geen telefoonbereik, dus je bent helemaal op jezelf aangesteld – geen telefoontjes van zeurende schoonouders of lastige collega’s, ook wel eens lekker!

CanadaNoord-AmerikaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.