Foto: Vincent Croce

Punta Larici geeft je het allermooiste uitzicht op het Gardameer

door

Het Gardameer is erg geliefd onder de Nederlanders en Vlamingen. Toch gaat het grootste gedeelte van de toeristen naar het zuidelijke deel. En dat is zonde, want het noordelijke – in de provincie Trentino liggende – deel van het Gardameer is misschien wel het mooiste deel van het meer. De natuur aan de Trentino-zijde van het Gardameer is een stuk ruiger, authentieker en meer ongerept. Tel daarbij op dat er een stuk minder toeristen zijn en tel uit je winst. En een grote bonus is dat je het mooiste uitzicht op het Gardameer hebt bij Punta Larici. Een absolute hike waard.

Punta Larici Trentino Gardameer

Een prachtige view vanaf Punta Larici

Om het mooiste uitzicht op het Gardameer te bereiken, moet je wel eerst een wandeling naar Punta Larici maken. En naast een prachtig uitzicht, is de hike ook echt waanzinnig te noemen. Maar eerst moet je bij de parkeerplaats uitkomen. Je rijdt naar het dorpje genaamd Pregasina en stopt pas tot je niet verder kan rijden. Er is een parkeerplaats aan het einde bij de kerk. Parkeer hier jouw auto, trek je wandelschoenen aan en vergeet zeker niet om jouw belangrijke gear mee te nemen. Zo kan een windjack fijn zijn als je op de top staat en heb je zeker wat water nodig voor onderweg.

De hike naar Punta Larici mag er zijn

Om vanuit Pregasina naar Punta Larici te wandelen, zijn er verschillende mogelijkheden. Voor de iets meer ervaren hikers adviseren we de hike over de ridge. Deze route wordt aangegeven als 422A en is alleen voor de geoefende hiker. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de meer gangbare route naar boven en beneden te nemen. Deze route is prima begaanbaar over een breder pad. Er is een eigenaar die een huis op de top heeft en die kan er met een auto overheen rijden. Hier kan je dus met een gerust hart naar Punta Larici.

Vergezichten, afgronden en historie

De meer ervaren hikers adviseren we dus écht de 422A te nemen, maar doe het niet als je last hebt van hoogtevrees. Je loopt namelijk geregeld langs een vrij diepe afgrond. De afgrond is juist fantastisch, want daardoor heb je waanzinnige vergezichten over het Gardameer. We hebben ondertussen al veel hikes gemaakt, maar de tocht naar Punta Larici staat zeker hoog op ons lijstje. Dat komt omdat het een toffe wandeling is, afgewisseld met veel avontuur.

Punta Larici mooiste uitzicht Gardameer

De paden op

Over smalle paden en langs diepe afgronden, loop je steeds meer richting Punta Larici. In totaal stijg je vanaf Pregasina ongeveer 375 meter om bij het viewpoint uit te komen. Cima Larici – dat staat op het bordje – ligt zelf op 907 meter hoogte. Het Gardameer zelf ligt op 65 meter, wat betekent dat je het mooiste uitzicht op de Gardameer hebt van ongeveer 840 meter hoogte. En soms is er dus een afgrond waarbij je vrijwel recht naar beneden kijkt. Dat uitzicht is natuurlijk waanzinnig, maar niet voor de mensen die niet echt van de hoogte houden.

Eerste wereldoorlog

Het stukje van het Gardameer in Trentino lag precies op de grens van toenmalig Oostenrijk en Italië. Er is in die tijd verschrikkelijk veel gevochten en daar zie je de sporen nog steeds van terug. Zo loop je tijdens deze route naar het mooiste uitzicht op het Gardameer, maar in die tijd was het ook een zeer strategische uitkijk plek. Daarnaast zie je nog delen van bunkers en grotten die gemaakt zijn tijdens de oorlog. In zekere zin treed je in de voetsporen van velen soldaten.

Bellissimo

Eenmaal aangekomen bij de top heb je ongeveer 3 kilometer gelopen en kan je heerlijk genieten van het uitzicht op het Gardameer. Het is zeker aan te raden om hier te zijn bij zonsopkomst of zonsondergang. Neem dan wel een lampje mee.

Punta Larici mooiste uitzicht Gardameer WOI
Foto: Vincent Croce
EuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Wesley Welvaart
  2 juni 2023 16:39

  Bedankt voor het delen van deze informatie. Tijdens onze vakantie in Limone Sul Garda en meerdere verhalen te hebben gehoord over Punta Larici ben ik je artikel tegen gekomen. Vandaar hebben we de wandeling gemaakt en hij was werkelijk waar fantastisch. Uiteindelijk toch voor de 422a gekozen, wel pittig maar we hadden het niet willen missen!

  Beantwoorden
  • Wat gaaf Wesley! Maar dit is inderdaad zó de moeite waard. We krijgen er elke keer weer heimwee naar. Heb je zelf nog wandel-favorieten in de buurt?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.