Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus

‘In de voetsporen van de Podagristen’: wandel van Coevorden naar Bad Bentheim

door

Van prachtige meerdaagse wandelingen kunnen we niet genoeg krijgen. Helemaal fijn als ze dan ook nog op korte afstand van de Nederlandse grens te vinden zijn. De 80 kilometer lange wandeltocht ‘In de voetsporen van de Podagristen’ voert voornamelijk door Duitsland, in de regio Nedersaksen. Behalve dat je veel door de natuur loopt, treed je ook letterlijk in de voetsporen van de Podagristen. Twee eeuwen geleden gingen deze pelgrims je voor in een mooi avontuur met een geneeskrachtig einde. Verken jij binnenkort deze grensregio met een wandeling van Coevorden naar Bad Bentheim, of andersom?

De wandeltocht ‘In de voetsporen van de Podagristen’

Allereerst vraag je je waarschijnlijk af waar de naam ‘In de voetsporen van de Podagristen’ van deze route vandaan komt. Het verhaal gaat dat drie pelgrims uit Coevorden in 1843 deze route hebben gelopen. Tijdens de driedaagse tocht liepen ze door het Graafschap Bentheim en kwamen uiteindelijk uit bij een zwavelbad in Bad Bentheim, dat hen genezen heeft van voetjicht (Podagri in het Grieks), waarna ze de route hiernaar hebben vernoemd. Uiteindelijk hebben ze, volgens de legende, klachtenvrij hun tocht naar huis vervolgd. Dat is dan ook meteen het eind (of begin) van deze route.

Na thuiskomst hebben de drie mannen hun avontuur beschreven. In dat verhaal beschreven ze de route, landschappen, dorpen en steden, bezienswaardigheden langs de weg en de herbergen die ze tegenkwamen. Ook maakten ze aantekeningen over de verschillen tussen Nederland en Graafschap Bentheim. En er werden notities gemaakt van onder andere de arbeidsomstandigheden die ze onderweg aantroffen, de gokcultuur in Bad Bentheim en de indruk die de kasteelkerker op hen maakte. Het complete verhaal van de pelgrims vormt de blauwdruk voor de route ‘In de voetsporen van de Podagristen’.

Burg Bentheim in Bad Bentheim | Foto © Jurjen Drenth

Het is ook gewoon een mooie wandelroute

Een route met een geschiedenis dus, maar bovenal ook gewoon mooi om te wandelen. Je doorkruist namelijk ook veel natuur, zoals het Hute en Schneitelwald en de oude grafheuvels van de Spöllberg. Ook leuk: op de grens tussen Nederland en Duitsland vind je de Scheve Toren, ofwel het Grenzerlebnisstation. De onderste treden liggen in Duitsland en hoe hoger je klimt, hoe dichter bij Nederland je komt. Bovenaan sta je op Nederlands grondgebied.

Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus

Het begin (of eind) van de tocht in Bad Bentheim

Bad Bentheim is een charmant stadje gelegen in de regio Nedersaksen, Duitsland. Dit gebied ligt op korte afstand van de Nederlandse grens, wat de wandeling ook geschikt maakt als activiteit tijdens een lang weekend weg. Het stadje staat bekend om zijn rijke geschiedenis, indrukwekkende middeleeuwse kasteel en ontspannende thermale baden, waar onder andere de naam van de route dus vandaan komt. Je kunt ervoor kiezen om de route hier te starten, maar wij zijn er wel voorstander van om juist in Bad Bentheim te eindigen. Dan volg je echt de voetsporen van de podagristen. Bovendien kun je dan, na de inspanning, heerlijk je voeten ontspannen in de thermale baden.

Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus

Burg Bentheim

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Bad Bentheim is het imposante kasteel, Burg Bentheim. Dit middeleeuwse kasteel, dat hoog boven de stad uitsteekt, is omringd door prachtige tuinen en biedt een adembenemend uitzicht over de omliggende omgeving. Prachtig om vanaf hier het gebied en stadje met ambachtelijke vakwerkhuizen te verkennen.

Burg Bentheim | Foto © Jurjen Drenth

Verloop van de route ‘In de voetsporen van de Podagristen’

De route ‘In de voetsporen van de Podagristen’ loopt in 80 kilometer door groene landschappen, charmante dorpen en via interessante kunstwerken. Je kunt zowel in Bad Bentheim beginnen of daar juist naartoe lopen en vervolgens het OV naar huis nemen. Onderweg worden informatieborden gebruikt om het verhaal van de podagristen te vertellen, waardoor de geschiedenis tot leven komt en je een kijkje terug in de tijd krijgt. Je kunt je bijna voorstellen hoe deze mannen uit het verleden hun reis maakten, te voet, om verlichting te zoeken voor hun pijnlijke aandoening in thermale baden. Onderweg kom je verschillende kunstwerken tegen die speciaal in de natuur zijn geplaatst.

Wanneer kun je deze wandeling maken?

Het fijne aan deze route is dat hij vrij vlak is en dicht bij de Nederlandse grens bevindt. Sterker nog: je loopt geregeld echt op de grens tussen Nederland en Duitsland. Het klimaat is dus praktisch hetzelfde als bij ons, waardoor je het gehele jaar door de route kunt lopen. Het mooiste seizoen is misschien wel de lente of de herfst, wanneer de natuur in bloei komt of juist helemaal goudgeel kleurt. Een fijne trip als training voor bijvoorbeeld een langere tocht in de bergen.

Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus

Heen of terug naar Bad Bentheim met de trein

De trein is een veelgebruikte manier om van Nederland naar Bad Bentheim en terug te reizen. Het treinstation van Bad Bentheim is verbonden met het Nederlandse spoornetwerk en daardoor perfect en duurzaam bereisbaar. Je kunt de trein nemen van en naar steden zoals Hengelo, Enschede en Deventer.

Fan van Nedersaksen of zin om de regio nog iets meer te ontdekken? Dan vind je de DiVaWalk wellicht ook een toffe tocht. Voor meer informatie over deze regio kijk je op vakantieland-nedersaksen.nl

Podagristen wandelroute bij kasteel Bentheim
Foto © Grafschaft Bentheim Tourismus
DuitslandEuropaNedersaksenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

  • Jacqueline Meijer
    19 september 2023 08:05

    Ik meld me aan voor de nieuwsbrief

    Beantwoorden
  • Riet Voorpostel
    20 september 2023 09:22

    Dag Willemijn, ik ben niet meteen van plan de Podagristenroute te lopen maar ik stuur je spontaan een reactie. Ahv jouw teksten en de zeer gedetailleerde interactieve kaart, compliment, kon ik me goed inleven in de wandelroute. Je zou de 80 km zoals je aangeeft in 4 etappes kunnen doen. Ik ken het gebied enigszins, slaapplekken vinden lijkt me lastig. Heb het verhaal van de heren even gegoogeld, die van de Boom is bekend van andere publicaties.
    Boeiend grensgebieden; niemandsland, ik groeide op in Oldenzaal, en voelde als kind al de sfeer, verschillen en overeenkomsten tussen deze en gene zijde. Ook later in het buitenland trokken die grensstreken me altijd aan. En, Europa heeft er nog al wat!

    Beantwoorden
    • Dag Riet,
      Wat leuk je reactie, en fijn om te horen dat je het gebied herkent! Inderdaad een boeiend gebied en zoals je zegt, Europa heeft zoveel moois.
      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.