Foto © Vincent Croce

Spot echte dinosaurussporen op de DiVaWalk, net over de Duitse grens

door

Nedersaksen is een gebied net over de grens en een prachtige plek om te verkennen met een langeafstandswandeling. Op de DiVaWalk in het Osnabrücker Land wandel je in zo’n 105 kilometer door dit prachtige gebied en doe je ook nog een stapje terug in de tijd. Denk aan dinosauriërs, veldslagen, kerken en historische vakwerkhuizen. Maar ook aan prachtige bosrijke omgevingen, kabbelende rivieren en uitgestrekte velden. Liever een dagtocht? Dan kun je ook middels een route van zo’n 20 kilometer het gebied verkennen. Welke afstand kies jij?

Watermolen langs de DiVaWalk
Foto © Osnabrücker Land – Gerd Krauskopf

Een DiVaWalk?!

De naam DiVaWalk valt op. Je vraagt je vast af waar dit vandaan komt. Het gaat in ieder geval niet over divagedrag tijdens het wandelen. Het woord DiVa is een afkorting. ‘Di’ staat voor dinosauriërs en Va voor Varus, een Romeinse veldheer die op deze plek zijn lot bezegelde. Dat laatste gebeurde tijdens de Slag bij het Teutoburger Wald. 

Foto © Herzmann

Een wandeling terug in de geschiedenis

De DiVaWalk is niet zomaar een wandeling, het is een ware historische belevenis die je meeneemt door een van de meest pittoreske en schilderachtige gebieden van Duitsland. Maar waar het vooral om draait tijdens de DiVaWalk zijn miljoenen jaren oude, versteende afdrukken van dinosauriërs. Daarnaast ga je nog langs meer tijdperken op deze wandeling. Zo passeer je ook het Venner Molen dorpsmuseum met oude ambachten, de Venner Berg met observatie toren en een huis uit de ijzertijd in het dorp Venne. Ook loop je langs Museum Kalkriese en Park Kalkriese, waar je meer te weten komt over de Varusslag. Verder vind je verschillende kerken, molens en de SoleArena op de route. Bij die laatste kun je geneeskrachtige zoutlucht inademen.

Toe aan wat meer groen? Wees gerust. De wandelroute komt ook langs weelderige bossen, uitgestrekte velden, rustige beekjes en kabbelende riviertjes. In de buurt van Bad Essen is het landschap wat heuvelachtig, wat mooie uitkijkpunten oplevert. Hoe verder je naar het noorden loopt, hoe vlakker het wordt, maar zeker niet minder mooi.

Molen langs de DiVaWalk
Foto © Osnabrücker Land – Gerd Krauskopf

Natuurmonument Saurierfährten

Tijdens de wandeling maak je een reis terug in de tijd, toen reusachtige dinosauriërs de aarde bewoonden. Een van de hoogtepunten van de DivaWalk zijn namelijk de enorme voetafdrukken van dinosauriërs bij natuurmonument Saurierfährten (Dinosaurussporen). Saurierfährten is beroemd om zijn indrukwekkende verzameling van fossiele dinosaurusafdrukken, die meer dan 145 miljoen jaar oud zijn. De sporen van dinosauriërs die hier vroeger hebben rondgelopen zijn buitengewoon goed bewaard gebleven. Je vindt ze bij Bad Essen-Barkhausen op een steile rotswand.

Het Wiehengebergte 

Het Wiehengebirge, ofwel Wiehengebergte in het Nederlands, is een heuvelland van 320 meter hoog. Dit dichtbeboste heuvellandschap is onderdeel van Natuurpark TERRA.vita en is een populair wandelgebied. Het is dan ook niet gek dat hier een Europese wandelroute doorheen loopt, de E11, die ook wel Wittekindsweg wordt genoemd.

Begin van de DiVaWalk in Bad Essen

Als ultiem begin- en eindpunt van de DiVaWalk kun je in Bad Essen genieten van verschillende kuurmogelijkheden. Mensen komen hier om te herstellen, maar ook om te recreëren. Hier komt de naam ‘bad’ ook vandaan. Top vóór of juist na je wandeling, om je benen wat rust te gunnen. Bad Essen is zeker geschikt om een extra nachtje te blijven en te verkennen. Het landschap rond Bad Essen is gevuld met weelderige bossen, rustige beekjes en groene velden, heerlijk ontspannen dus. Het stadje zelf biedt een mix van historische gebouwen, gezellige cafés en lokale ambachtelijke winkels, en niet te vergeten de iconische vakwerkhuizen.

DiVaWalk langs de Ostercappeln Vennen
Foto © Hartwig Wachsmann

Hoe is de route?

De volledige DiVaWalk route is ongeveer 105 kilometer en in enkele dagen goed te doen voor de fitte wandelaar. De route begint in het charmante stadje Bad Essen, gelegen in de regio Nedersaksen, en is een plaatje door de vele vakwerkhuizen en de historische watermolen. Je vindt deze locatie op ongeveer 1,5 uur rijden van de grens tussen Nederland en Duitsland. Het is een perfect vertrekpunt voor een ontspannen en avontuurlijke wandeltocht. De route is goed gemarkeerd en komt langs verschillende dorpjes waar je kunt overnachten en uitrusten. Onderweg is er genoeg te zien en te ontdekken, zoals het Wiehengebirge in het natuurpark TERRA.vita en natuurmonument Saurierfährten, zoals hierboven beschreven.

Dagtocht van de DiVaWalk

Liever een dagtocht? Dan is de onderstaande korte versie misschien iets voor jou. In totaal doe je ongeveer 5,5 uur over de wandeling. Je kunt de route op GPS lopen. Daarvoor vind je hieronder de route in Komoot. De route is ook prima aangegeven met DiVaWalk routebordjes. Smaakt de wandeling naar meer? Dan kun je nog een tweede deel aan de route toevoegen. Je loopt dan zo’n 6,6 kilometer extra waarbij je onder andere langs de Linner Berg komt, waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Ook dat deel hebben we hieronder toegevoegd in de vorm van een Komoot-route.

Voor meer informatie en leuke tips over de regio neem je een kijkje op de website van Nedersaksen.

DuitslandEuropaNedersaksenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.