Samba dansen op de Pão de Açúcar in Brazilië

door

Brazilië, het land van misschien wel het beste carnaval ter wereld, Caipirinhas en gefrituurd eten (ja, Brazilianen frituren het liefste alles). Bekend is natuurlijk ook het Amazone gebied, het grootste regenwoud ter wereld. Daar hadden wij helaas geen tijd voor. Op onze tocht van Sao Paolo naar Rio de Janeiro kwamen wij echter langs het prachtige Paraty. Hier parkeerden wij de auto voor een paar dagen en trokken de prachtige natuur in van Reserva Ecologica Estadual Da Juatinga.

Startpunt van de hike: erg verleidelijk om hier te blijven liggen

Pão de Açúcar, het ‘Suikerhoedje’

Op het programma staat vandaag de beklimming van de Pão de Açúcar, of in goed Nederlands het ‘Suikerhoedje’. De berg dankt deze naam aan zijn gladde rotsige top. Hierdoor ziet deze berg er inderdaad uit als een hele grote suikerhoed. Er zijn in Brazilië meerdere suikerhoedjes: de bekendste staat in Rio de Janeiro.

Het natuurreservaat maakt deel uit van meerdere aaneengesloten reservaten in de deelstaat Rio de Janeiro, die ervoor zorgen dat de flora en fauna aan de Atlantische kust behouden blijft. Het reservaat is niet te bereiken met de auto en kent weinig wandelroutes. Wij pakken daarom vanuit Paraty-Mirim de boot naar het startpunt van onze tour en beginnen daar aan ons avontuur.

Langs prachtige stranden

Deze hike kent niet heel veel hoogtemeters, maar vergis je niet in de intensiteit. In Brazilië is het eigenlijk altijd heet dus zweten is onoverkomelijk. Neem daarom voldoende water mee. Gelukkig beginnen wij vlak en kunnen zodoende in het ritme komen. De tour is fenomenaal; we wandelen het eerste gedeelte langs de kustlijn van de Mamanguá baai en de natuur hier is werkelijk prachtig. We wisselen verlaten stranden af met tropisch bos en kleine nederzettingen. Dit is wel even wat anders dan wandelen in de Alpen.

Uitzicht op de Mamaguá baai en de Atlantische oceaan

Afzien en beloond worden

Na een vlak begin moeten we nu omhoog, bijna 400 meter. In de hitte is het dus flink afzien. Eenmaal op de top worden we echter getrakteerd op een fantastisch uitzicht. We kijken uit op de Mamaguá baai en de Atlantische oceaan. In de verte zien we het eiland Ilha Grande liggen; een wandel- en strandparadijs niet ver van de metropool Rio de Janeiro.

We blijven niet zo lang op de top; doordat er geen beschutting is op deze rotsige top verbranden we bijna levend. We oefenen nog snel onze samba moves en dalen dan af.

Prachtige natuur zover het oog reikt

Relaxen in het paradijs

Na een verfrissende duik in zee komen we aan bij onze pousada (het Braziliaanse equivalent van een B&B): Paraty Paradiso. Wie absolute rust wil en verbonden wil zijn met de natuur overnacht op deze plek. Midden in de Atlantische mangrove kom je hier helemaal tot rust. Slapen doe je in één van de kamers op het veld, maar wie meer avontuur wil huurt één van de twee boomhutten (met uitzicht op zee). Daarnaast zet deze plek in op duurzaamheid; zo wordt het ontbijt rechtstreeks uit de tuin gehaald en wordt het zwembad gevuld met gefilterd regenwater.

Op deze plek kun je makkelijk meerdere dagen verblijven; huur een kajak en verken de prachtige baaien, glij van één van de vele watervallen in de buurt af, of bezoek het koloniale vestingstadje Paraty. Wij komen zeker nog een keertje terug!

Onze slaapplek voor de nacht: Paraty Paradiso, een magische plek midden in de mangrove
BergenDagtochtMidden- en Zuid-AmerikaTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.