De Oregon Coast Trail | Te voet langs de kust van Oregon

door

Ofwel slaat je hart sneller in de bergen, ofwel kies je voluit voor de zee. De meeste mensen kiezen het één of het andere. Mezelf reken ik bij de eerste categorie. Een berglandschap maakt mij de gelukkigste mens ter wereld. Maar door onverwachte omstandigheden (lees: een moeilijk bereikbare Pacific Crest Trail vanwege bosbranden) zijn mijn partner Ryan en ikzelf toch op een kustwandeling gestuit – pun intended. We waren gestrand in Oregon, doordat we besloten om de afgesloten delen van de Pacific Crest Trail en de vreselijke rook uit de weg te gaan. Op zoek naar een wandeling waar de luchtkwaliteit en zichtbaarheid beter zou zijn, kwamen we al snel uit bij de Oregon Coast Trail.

Wat is de Oregon Coast Trail?

Zon, zee en gezonde lucht. Zoals de naam doet vermoeden, volgt de Oregon Coast Trail simpelweg de kustlijn van Oregon. De trektocht is ongeveer 600 à 650 km lang en bestaat officieel uit tien secties. Tijdens het wandelen kom je praktisch elke dag een dorpje tegen. Dat maakt dat je gemakkelijk eten kan inslaan en een ruime keuze uit overnachtingen hebt. Verwacht prachtige zonsondergangen op het strand en een hele nieuwe waaier aan wildlife.

Hoe ziet de Oregon Coast Trail eruit?

Wandelen op de snelweg

Eerlijk is eerlijk: voor wildernis ben je bij de verkeerde trail. Wél heeft de Oregon Coast Trail veel andere troeven. Leuke natuurgebieden, strandwandelingen, zilte zeelucht en prachtige rotsformaties. Het is wel zo dat de Oregon Coast Trail nog niet voor de volle 100% uitgewerkt is. Dat betekent dat je nog vaak (té vaak, volgens sommigen) op verharde wegen en autosnelwegen moet lopen. Zo lopen er enkele kilometers op de Highway US 101, waar het natuurlijk niet fijn wandelen is op de smalle pechstrook. De afstanden op de gevaarlijke snelweg hebben wij dan ook steeds gelift. 

De getijden: Met eb en vloed mee

Maar het meeste van de tijd wandel je op het strand. Als je ooit al een strandwandeling deed, dan weet je: wandelen op zand kan knap lastig zijn. En wandelen met een rugzak maakt dat nog lastiger. Bij kustwandelingen kunnen wandelstokken een beetje helpen, vooral bij nat zand. Bovendien maken de heerlijke pauzes in de duinen véél goed. 

Maar wat ik vooral wil zeggen, en je voelt misschien de nattigheid al… De grootste uitdaging van deze tocht zijn de getijden, ofwel eb en vloed. Als wandelaar heb je maar beter een getijdenkaart mee en houd je die dus goed in de gaten. Probeer absoluut niet nog op het laatste moment een strand over te steken. Het water komt véél sneller op dan je denkt. Beter is om te wachten tot het water weer terugtrekt en te genieten van een strand vol met vers aangespoelde schatten.

PS: Op deze tocht mag je dus niet bang zijn voor natte voeten. Zoek zeker de juiste schoenen uit. Het voordeel? Ze drogen ook weer snel in de zon.

Kustdorpjes op de Oregon Coast Trail | Water en proviand

De lieflijke kustdorpjes zorgen voor leuke tussenstops en welverdiende pauzes, maar natuurlijk ook voor gemakkelijke bevoorrading. Zo is er keuze zat om eten en proviand in te slaan en dus hoef je maar maximaal twee dagen aan eten te dragen. Toch slaagden we erin om onze rugzakken loodzwaar te maken. Wanneer je lunch bestaat uit sandwiches met kaas en avocado in plaats van simpele instant noedels of wraps met pindakaas. En je avondeten gepaard gaat met een glas rode wijn. Je snapt het al: Living the good life!

Water filteren

Water is een heel ander verhaal. Zeewater kun je beter niet drinken en ook van het water in de paar stromen en rivieren blijf je beter af. Het zou nogal vervuild zijn door de industrieën en boerderijen in de buurt. Daarom wordt er aangeraden om je water aan een kraan in een van de vele dorpjes, parken of campings aan te vullen. Of, zoals wij regelmatig deden, je water zelf filteren.

PS: Oregons’ kustlijn is bezaaid met microbrouwerijen en fisheries, waar je heerlijk verse krab en schelpen kan eten. Een verse zeeschotel met een goede IPA of donkere stout erbij: Wat wil je nog meer hebben?

Oregon Coast Trail: Natuurreservaten en bossen

Af en toe brengt het pad je door bosgebied. De bossen aan de kust zijn vaak kleine, groene paradijzen. Door de hoge vochtigheid en de natte weersomstandigheden barsten de bossen van het leven. Modder hoort daar natuurlijk ook bij, en af en toe word je zelfs getrakteerd op houten paadjes.

De bospaden zijn relatief gemakkelijk, met minieme hoogteverschillen. Hier en daar zit er een stevige klim tussen, maar de wortels en bomen helpen je een handje vooruit en bieden houvast.

Ecola State Park

Naast enkele natuurreservaten en unieke biotopen, kom je soms ook een “state park” tegen. Zo is er Ecola State Park, ongetwijfeld een van de vroege hoogtepunten op de wandeling. Je kan er gratis overnachten in éen van de sprookjesachtige blokhutten in het bos. Er is zelfs een toilet en kampvuurplaats op het terrein – pure luxe! 

Wildlife op de Oregon Coast Trail

Vogelliefhebbers, neem zeker en vast jullie verrekijker en logboek mee, want de kust van Oregon is een echte vogel-hotspot. Zo kochten wij een handige vogelgids en zagen wij de zwarte scholekster, bruine pelikaan, zeekoet, verschillende soorten aalscholvers en hele families piepers. Super tof om te vogelspotten tijdens je wandeling, een nieuwe ervaring voor ons.

Ook zeehonden en zeeleeuwen zijn een vaste waarde aan deze kustlijn. Af en toe zie je dan ook ééntje slapen in de zon of hoor je hun geblaf van kilometers weg. Verder vind je veel aangespoelde schatten, zoals kwallen en andere curiositeiten uit het diepe ruim. Mooie mosselbanken, krabbepootjes en grote vissekoppen zijn standaard decor op de Oregon Coast Trail.

Dus ook al voel jij je thuis in de bergen…

… Een trektocht aan zee kan je misschien ook wel bekoren. Ruil eens de bergen in voor hoge kliffen, een groep berggeiten voor kakelende zeemeeuwen, lang gras voor zand en wie weet ben jij wel verkocht voor een kustwandeling, zoals de Oregon Coast Trail.

Peter Iredale Shipwreck markeert het begin van de wandeling.
LangeafstandswandelingNoord-AmerikaTheHike.nlVerenigde StatenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel