Elisenturm Botanischer Garten Wuppertal © Tourismus NRW e.V.

Urban Hiking in Noordrijn-Westfalen: dé tip voor een weekend weg

door

Noordrijn-Westfalen, in de volksmond ook wel NRW genoemd, is één van de grotere deelstaten van Duitsland. Het grenst direct aan ons kleine kikkerlandje. Ben je dus op zoek naar een lang weekend weg, dan is deze regio dus dé plek bij uitstek om er even tussenuit te gaan. Naast enorm veel bosrijke en heuvelachtige gebieden kent Noordrijn-Westfalen ook een groot aantal verrassend leuke steden. Zie jij een sportieve stedentrip wel zitten en combineer jij een urban hike graag met een bezoek aan een gezellig café of restaurant? Dan is het raadzaam om de onderstaande tips goed in je op te nemen.

Wandelen in Noordrijn-Westfalen, dichtbij de stad of in de natuur
De Baldeneysteig in Essen © Ralf Schultheiß-EMG

Waarom is een bezoek aan Noordrijn-Westfalen de moeite waard?

Noordrijn-Westfalen is een enorm veelzijdige deelstaat, boordevol natuur, bruisende steden en cultureel-historisch erfgoed. Misschien ben je al weleens in het Sauerland geweest, of heb je in Keulen op de kerstmarkt een glühwijntje teveel gedronken. In Noordrijn-Westfalen kun je prima de natuur en de stad te verbinden.

Noordrijn-Westfalen is daarnaast de dichtbevolktste deelstaat van Duitsland. Je vind er dus een groot aantal steden, die allemaal hun eigen flair hebben. Deze steden hebben stuk voor stuk een rijke historie. In sommige steden kun je je onderdompelen in de geschiedenis van de mijnwerkers, terwijl je in bruisende steden zoals Keulen kunt genieten van de openheid en vriendelijkheid van zijn inwoners. In weer andere steden kun je je verbazen over de leukste street art en bijzondere restaurantjes. Kortom, in Noordrijn-Westfalen is vervelen niet aan de orde. In dit artikel stellen we een aantal toffe urban hikes aan je voor, die door en rondom de leukste steden van de deelstaat voeren.

Meer weten over de stedelijke verrassingen van Noordrijn-Westfalen? Op de officiële website van NRW vind je meer informatie over de leukste steden van de deelstaat
Stadshaven Münster © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.
Stadshaven Münster © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

In dit artikel

Bezoek de stairway to heaven in de regio Niederrhein

In de buurt van de plaats Neukirchen-Vluyn, gelegen in de regio Niederrhein, vind je op de top van een voormalig stortplaats van de Niederbergse mijn het zogenaamde Hallenhaus en de Himmelstreppe. Het is een bijzondere plek met een rijke historie. Nu de mijnwerkers zijn verdwenen, blijft een 102 meter hoge heuvel over. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de gehele regio. Beklimmen doe je deze heuvel via de Himmelstreppe, een 359 treden lange trap. Eenmaal aangekomen op de top van de heuvel vind je het Hallenhaus, een kunstwerk dat na het invallen van de duisternis prachtig wordt verlicht.

Wil jij het Hallenhaus bezoeken? Op deze site vind je alle informatie omtrent deze bijzondere locatie.
Genieten van Halde Norddeutschland in Noordrijn-Westfalen
Halde Norddeutschland © Stadt Neukirchen-Vluyn

Een onvervalste urban hike in het pittoreske Wuppertal

Het pittoreske Wuppertal, gelegen in de regio Bergischen Drei waar je naast Wuppertal ook de steden Remscheid en Sollingen vindt, is vooral bekend vanwege de unieke zweeftrein die door het stadje loopt. Een ritje met deze bijzondere trein is dan ook zeker aan te raden. Toch kun je in Wuppertal ook fantastisch wandelen. In de stad loopt een route van ongeveer acht kilometer die je langs de leukste plekken van de stad voert. Ontdek bijvoorbeeld het levendige Luisenviertel, een hippe buurt met een rijke koffiecultuur. Na een welverdiend kopje koffie in deze buurt, loop je vervolgens over de trappen richting de buurt Nordstadt. Neem een welverdiende pauze in de buurt Hardt, die bekends staat om zijn groen en botanische tuin. Als klap op de vuurpijl kun je met de zweeftrein terug naar het startpunt van de route.

Lijkt een bezoek aan Wuppertal jou wel wat? Op deze website vind je alle informatie over deze urban hike door het pittoreske Wuppertal.
Noordrijn-Westfalen, de plek voor een prachtige urban hike
Zweeftrein in Wuppertal © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

Ontdek de mooiste sculpturen in Münster

Münster behoort zonder twijfel tot één van de leukste steden van Noordrijn-Westfalen. Het bezit een prachtig historisch en ook gezellig centrum. Münster is daarnaast een echte studentenstad, wat de stad nog eens extra levendig maakt. Een lang weekend weg naar deze plek is dus zeker het overwegen waard.

Daarnaast is Münster een echte kunststad en dat zie je terug in het stadsbeeld. Je vindt er namelijk overal prachtige kunstobjecten en sculpturen. De hoeveelheid kunst dankt de stad aan de tentoonstelling SkulpturProjekte, een groot kunstevenement dat iedere tien jaar in Münster plaatsvindt. Deze tentoonstelling is niet alleen wereldberoemd, maar trekt ook toonaangevende kunstenaars van over de hele wereld aan. De verschillende kunstwerken kun je door middel van een prachtige urban hike bezichtigen. Bij de plaatselijke VVV is een handige gids verkrijgbaar met de route en achtergrondinformatie over de verschillende objecten.

Wil je meer weten over deze urban hike? Neem dan een kijkje op de website van de stad Münster.
De Aasee met kunstsculpturen © Münster Marketing, Dagmar Schwelle

Essen, één van de groenste steden van Noordrijn-Westfalen

Dat Essen een waar wandelparadijs is, weten meer weinig mensen. Toch heeft deze stad het grootste urbane wandelnetwerk van heel Duitsland. Zowel door, als rondom de stad vind je een aantal prachtige wandelroutes. Vooral de routes door de valleien van de Ruhr en de Deilbach zijn zeer de moeite waard. Hier wachten prachtige panorama’s op je, korte en pittige klimmetjes en mooie bosrijke gebieden. Zo biedt Essen een mooie mix van de gemakken van de stad, terwijl je binnen de kortste keren kunt genieten van de mooie natuur rondom. Je bent namelijk in slechts 20 minuten van het centrum al midden in de natuur. Niet slecht, als je je bedenkt dat Essen tot één van de grootste steden van Noordrijn-Westfalen behoort.

Dit zijn de drie mooiste wandelroutes rondom Essen:

Lijkt het jou wel wat om te gaan wandelen rondom Essen? Op deze handige website vind je alle informatie over de wandelroutes.

De Bensberger kasteelweg: cultuur en historie in Noordrijn-Westfalen

De Bensberger kasteelweg is één van de 25 Bergische Streifzüge in de regio rondom de stad Bergisch Gladbach. Streifzüge zijn interessante thema-wandelroutes waar je van alles leert over de regio. Deze belevenispaden zijn meestal rondlopende routes, tussen 4 en 16 kilometer lang. Langs de route vind je informatieborden, waardoor je veel leert over de natuur, geschiedenis en de cultuur van de regio.

De Bensberger kasteelweg is één van deze themaroutes van in totaal 10 kilometer lang. Op deze 10 kilometer kom je maar liefst vier verschillende kastelen tegen, waaronder het imposante kasteel Bensberg. De route eindigt bij de stadstuin van Bensberg. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op het plaatsje Bensberg en kun je bij helder weer zelfs de dom van Keulen zien liggen.

Zelf een van de Bergische Streifzüge lopen? Neem dan een kijkje op deze website voor de routes en de bezienswaardigheden onderweg.

Ontdek de prachtige kloosterroute rondom Monschau

Romantische stadjes vind je in Noordrijn-Westfalen genoeg. Monschau is er daar één van. Het historische centrum, inclusief burcht, is een lust voor het oog. Monschau ligt in de Eifel en is dus de ideale plek om te gaan wandelen. De kloosterroute, die in totaal 22 kilometer lang is en rondom Monschau loopt, is absoluut de moeite waard. Op deze wandelroute toont de Eifel zich van zijn mooiste kant, met rustige valleien, weelderige bossen en prachtige flora en fauna. Ben je in de buurt van Monschau, dan kun je naast het lopen van de kloosterroute ook overwegen om een etappe van de Eifelsteig te lopen, die precies door deze regio loopt.

Wil je deze route lopen? Alle informatie, inclusief een gedetailleerde routebeschrijving vind je op deze website.

Noordrijn-Westfalen, een plek om te genieten

Op slechts een paar uur rijden van Nederland waan je je in Noordrijn-Westfalen al helemaal in het buitenland. De deelstaat is ontzettend divers en heeft op het gebied van natuur, cultuur en historie ontzettend veel te bieden. De urban hikes die we hier aan je hebben voorgesteld staan dan ook symbool voor de veelvoud van deze Duitse deelstaat. Zo vind je er wandelingen die dwars door schilderachtige stadjes lopen, maar ook routes die op een steenworp afstand van één van de grotere steden starten en door mooie natuurgebieden lopen. Voor welke variant je ook kiest, in Noordrijn-Westfalen is er sowieso genoeg te beleven en te leren tijdens een lang weekend weg over de grens.

DagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.