Het Noordhollands Duinreservaat: voor ieder wat wils

door

Zo’n drie kwartier rijden vanaf hartje Amsterdam vind je het Noordhollands Duinreservaat. Dit natuurgebied heeft werkelijk voor iedere outdoor liefhebber wat wils. Of je nu houdt van een stevige wandeling, een voor Nederlandse begrippen pittige trailrun of liever de mountainbike pakt, het Noordhollands Duinreservaat is een soort all-in-one pakket. Vanuit jouw accommodatie aan de rand van het natuurreservaat loop je door het bos en de duinen zo naar de Noordzee. Onderweg geniet je van de prachtige natuur om je heen en de serene rust in dit uitgestrekte gebied. Het gevoel van even alleen op de wereld ga je hier zeker hebben.

Het beschermd gebied genaamd Noordhollands Duinreservaat

Voordat je het gebied gaat betreden, is het belangrijk dat je goed let op een aantal regels. Er wordt in het reservaat grondwater gewonnen en de duinen zijn uiterst kwetsbaar. De organisatie die het gebied beheert heet PWN. Ze krijgen geen subsidie voor het onderhoud en beheer van dit prachtige gebied. Toch is het natuurgebied vrij toegankelijk mits je in het bezit bent van een duinkaart. Heb je deze niet, dan kun je een boete krijgen van € 95,- exclusief de gebruikelijke administratiekosten. De kaart is te koop bij verschillende verkooppunten rondom het park, maar kan ook via internet worden aangeschaft. De prijs ervan varieert van € 1,80 per dag tot € 12,50 per jaar. Het betaalde geld wordt volledig gebruikt voor het beheer en onderhoud van het reservaat, zodat iedereen ervan kan blijven genieten.

Genieten tussen de zandverstuivingen

Iedere natuurliefhebber zal zich hier als een kind in de snoepwinkel voelen. Je hebt hier namelijk 5300 hectare aan speeltuin tot jouw beschikking. Hier vind je mountainbike routes en verharde fietspaden, maar ook ruiterpaden en kilometers aan voet- en duinpaden. Door het gebied lopen verschillende met kleuren gemarkeerde wandelroutes. Je kunt kiezen voor een ommetje van net twee kilometer tot routes van 17 kilometer. Zelf kozen we voor het plannen van onze eigen route om alle highlights van het reservaat in een keer te kunnen meepakken, dit deden we met Komoot.

De zilte zeelucht

Het Noordhollands Duinreservaat heeft in vele opzichten genoeg te bieden. De diversiteit aan terrein, flora en fauna maakt dit reservaat een echte aanrader. Dit natuurgebied zou dan ook in chocoladeletters bovenaan jouw bucketlist moeten staan als het gaat om vakantie in eigen land. Het gebied leent zich uitstekend wanneer je in de nabije toekomst de bergen in gaat en alvast wat heuvelachtig terrein wilt bedwingen. Toch hoeft dit echt niet de enige motivatie te zijn. De combinatie tussen het mooie dennenbos, de duinen en de Noordzee in de achtertuin maakt dit tot één van de meest diverse gebieden die we in Nederland kennen. Dit stukje Nederland moet je op eigen houtje ontdekken!

Noordhollands Duinreservaat (6)

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.