Credits: Provincie West-Vlaanderen

Natuurpark Het Zwin: Een bijzonder stukje kust

door

Op de grens tussen het Nederlandse Cadzand-Bad en het Belgische Knokke-Heist ligt natuurgebied Het Zwin. Het is een bijzonder stukje Nederland en België, omdat hier bij iedere vloed het zeewater binnenstroomt. Dit zoute water zorgt voor een bijzondere plantengroei, waar ook zeldzame dieren op afkomen. Hierdoor is het een gebied wat uniek is op vele fronten, maar eerst moet je een stukje terug in de tijd.

Natuurpark Het Zwin
Credits: Provincie West-Vlaanderen

Het Zwin

Al voor het begin van onze jaartelling ging de zee waar Het Zwin nu ligt diep het land in. Hierdoor ontstond er een netwerk van geulen en kreken, die de mens later gebruikte als vaarroutes. Zo was Het Zwin de ader die het historische Brugge met de zee verbond. Maar ook Sluis en Damme hadden veel profijt van de zeearm. Het Zwin is aan het einde van de middeleeuwen dichtgeslibd waardoor de geul onbruikbaar werd en de eerder genoemde steden hun positie verloren. Wat nu nog over is van deze zeearm is een strandgeul met achterliggende slufter.

Slikken en schorren

Een slufter is een getijdengebied waar waarbij zout water uit de zee door de getijden het gebied in- en uitstroomt. Bij hoog water staat een groot deel van het gebied onder water dat vanuit de Noordzee Het Zwin instroomt. Bij laag water staat een groot deel van de zandbanken en duinen droog. Dit noemt men slikken en schorren.

Slikken zijn buitendijkse niet begroeide stukken land die bij hoog water onder wat komen te staan. Schorren zijn stukken buiten de dijk die bij hoogtij niet onder water lopen waar allerlei kreekjes doorheen kronkelen. Door de afwisseling tussen nat en droog, zout en zout water en zand en klei is Het Zwin erg gevarieerd. Zo is hier veel zeekraal en lamsoor te vinden wat zich goed heeft aangepast om te overleven in de zoute omgeving. Pas wel op, het is verboden dit zelf te plukken.

Credits: Provincie West-Vlaanderen

Internationale luchthaven voor vogels

Tweemaal per dag is het eb en vloed. Nadat het vloed is geweest blijven in de achtergebleven plassen allemaal garnaaltjes, krabben en jonge vissen achter. Het is dan voor de vogels een letterlijk aanschuiven in Het Zwin. Ook voor de vogels die er in de lente broeden is het een bron van voedsel. Als dat niet genoeg is zijn er ook in het voor- en najaar veel trekvogels te spotten die er foerageren op hun trektocht, het is een internationale luchthaven voor vogels. Hier zie je veel zilverreigers, eendachtigen, plevieren, scholeksters en wulpen. In het voorjaar worden hier veel kokmeeuwtjes geboren en er broeden zelfs ooievaars!

Natuurpark het Zwin
Credits: Provincie West-Vlaanderen

Op ontdekking in Het Zwin

In Het Zwin zijn er allerlei mogelijkheden om het bijzondere natuurgebied te verkennen. Zo kun je eromheen fietsen over de internationale dijk en stoppen bij de vele uitkijkpunten met informatie over het gebied. Maar wil je het gebied echt ontdekken dat moet je waterdichte schoenen aan en ga je op pad met een gids. Hiervoor is het verstandig van tevoren een reservering te maken bij Het Zeeuwse Landschap of Natuurpark Het Zwin aan Belgische zijde.

Natuurpark Het Zwin

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.