Moselsteig trail: dé wandelroute door de wijngaarden van de Moezel

door

Stel, je bent op zoek naar een meerdaagse wandeltocht dicht bij huis, maar je hebt in Nederland zo’n beetje alles al wel gezien. Dan zit er niks anders op dan over de landsgrenzen te kijken. Gelukkig is dat helemaal geen probleem, want net over de grens zijn er tal van prachtige thru-hikes te vinden. De Moselsteig trail is zo’n trail. Aan de oevers van de beroemde Moezel slinger je in zo’n 24 etappes langs wijnvelden en oude burchten van Perl naar Koblenz. En mocht je alleen een lang weekend eropuit willen trekken, dan is dat natuurlijk ook geen probleem: je kunt deze trail ook heel eenvoudig opdelen.

De Moselsteig trail in een notendop

 • Een prachtige thru-hike met een gemiddelde moeilijkheidsgraad
 • 24 etappes, in totaal 365 kilometer
 • Ruim 9.000 hoogtemeters, gemiddeld 400 hoogtemeters per dag
 • Hiken van Perl, aan de grens met Luxemburg, naar Koblenz
 • De trail is gemakkelijk op te delen in kleinere stukken, ideaal voor een lang weekend weg
De Moselsteig trail volgt de rivier de Moezel, die bekend staat om zijn prachtig meanderende gedeeltes
Foto © moselbild.de – Peter Mendgen

Een trail met een rijke geschiedenis

De Moezel is bekend om vele redenen. Hoewel de rivier zijn oorsprong vindt in de Franse Vogezen, is onder Nederlanders vooral het Duitse gedeelte bekend. Het Duitse deel van de Moezel is, om precies te zijn, 240 kilometer lang. De rivier meandert langs oude Romeinse steden, zoals Trier, langs burchten en kastelen, ooit gebruikt ter verdediging van het land, en langs de wereldberoemde wijnvelden. Wijn is met afstand het bekendste exportproduct van deze regio. Vooral de Riesling, de bekendste wijnsoort uit deze regio, staat internationaal hoog aangeschreven.

De Moezel heeft al eeuwenlang een ongekende aantrekkingskracht op de mens. De oude Romeinen wisten duizenden jaren geleden al dat het hier goed toeven is en begonnen met de wijnteelt. Ze hebben hun sporen nagelaten en daar kunnen we vandaag de dag nog van genieten. Zo voelt Trier, een oud stadje dat je op dag vier van de trail aandoet, aan als een Romeins openluchtmuseum. En dat is niet zo vreemd, want delen van de stad vallen onder UNESCO-werelderfgoed.

Wandelen in de Moezel-regio is fantastisch door de geschiedenis en spectaculaire landschappen van de regio én lekker dichtbij Nederland. De Moselsteig trail neemt je mee langs deze plekken uit de geschiedenis en voert natuurlijk ook langs de vele wijnvelden, die op de steile hellingen van de Moezel liggen.

Moselsteig bordje langs wandelroute – Foto © Mosellandtouristik GmbH – C. Arnoldi

Waar begint en eindigt de Moselsteig trail?

Laten we eens in wat praktische zaken van de trail duiken. De Moselsteig trail begint op een plek die bij velen wel een belletje doet rinkelen. Het startpunt van de trail ligt namelijk in het Duitse Perl, op een steenworp afstand van het Luxemburgse Schengen. In Schengen werd het gelijknamige verdrag getekend, die ervoor zorgde dat we vrij door Europa kunnen reizen. Het startpunt van deze trail, op het drielandenpunt van Frankrijk, Luxemburg en Duitsland, kan dus bijna niet symbolischer.

Perl ligt op drie à vier uur rijden van Nederland, afhankelijk van waar je woonachtig bent. Vanaf Perl is het volgen van de route eigenlijk heel eenvoudig. De Moezel wijst je namelijk de weg, totdat deze bij Koblenz uitmondt in zijn grote broer de Rijn. Gelukkig word je onderweg geholpen door de vele markeringen die langs de route te vinden zijn.

Daarnaast is het ook mogelijk om de trail in tegengestelde richting te lopen, dus van Koblenz naar Perl. Ook de tegengestelde richting is voorzien van markeringen, waardoor je niet kunt verdwalen.

Wandelen door de wijngaarden van de Moezel – Foto © Mosellandtouristik GmbH – Dominik Ketz

Hoe pittig is de Moselsteig trail?

De moeilijkheidsgraad van de Moselsteig trail hangt af van de gedeeltes die je wilt gaan lopen. Gemiddeld genomen loop je ongeveer 15 kilometer per dag met 400 hoogtemeters, maar niet iedere etappe is hetzelfde. Door de steile hellingen direct aan de oevers van de Moezel ontkom je niet aan heel wat hoogtemeters. Er zijn maar weinige stukken echt vlak, met afwisselende trails door bossen, wijngaarden, of gewoon langs de rivier. Dit is dan ook wat de Moselsteig trail zo mooi maakt.

Het eerste gedeelte van de trail, van Perl naar Trier, is over het algemeen wat vlakker. Heb je dus niet zo’n trek in heel veel hoogtemeters, dan is dit gedeelte van de trail wellicht een aanrader. Wel zijn de eerste vier etappes relatief lang, in vergelijking met de resterende trail.

Vanaf Trier wordt het dan steiler en gaat het iedere dag op en af. Wel zijn de etappes nu iets korter. Waar je de eerste dagen tot Trier een aantal keer meer dan 20 kilometer wandelt, ben je van Trier tot aan Cochem gemiddeld 15 kilometer per dag op pad. Van Cochem tot aan Koblenz vlakt het qua hoogtemeters geleidelijk iets af, maar het blijft op en af gaan.

Meer informatie over de verschillende delen van de trail vind je hieronder of via de website van Visit Mosel.

Wandelen langs de Moezel - Moselsteig
Genieten van een heerlijke Moezel-wijn – Foto © Mosellandtouristik GmbH – Dominik Ketz

De zwaarte bepaal je zelf

Uiteraard hoef je niet alles volgens het boekje te doen en kun je zelf bepalen hoe lang en hoe ver je loopt. Langs de oever van de Moezel zijn veel dorpjes te vinden met overnachtingsmogelijkheden. Heb je dus geen zin in een lange etappe met 20 kilometer en 600 hoogtemeters, dan is dat natuurlijk geen probleem. Kort dan de etappe wat in en zoek een overnachting in het dichtstbijzijnde dorp.

Wijn en gastronomie bij de Moselsteig
Wijn en spijs in de Moezel – Foto © Florian Schuler – Lars Goergen

Hoe kom ik terug naar het startpunt van mijn route en waar overnacht ik?

De vallei van de Moezel is niet alleen een prachtige plek om veel tijd door te brengen. Aan allerlei praktische voorzieningen is natuurlijk ook gedacht. Voor overnachtingen is er voor ieder wat wils. Je kunt je tent meenemen en op campings overnachten die je langs de route vindt. Heb je niet zo’n trek in die extra ballast op je rug, dan kun je natuurlijk ook kiezen uit B&Bs of hotels.

Een extra uitdaging bij thru-hikes is het terugkomen naar het startpunt van de route. Omdat de Moselsteig trail de Moezel volgt, ben je al snel ver verwijderd van je auto. Gelukkig biedt het OV uitkomst. In de grote plaatsen kun je, met behulp van de trein, terug naar het startpunt van de route. Voor moeilijker bereikbare gedeeltes kun je gebruikmaken van busvervoer.

Prachtige uitzichten en rustmomenten bij verschillende wijnboeren – Foto © Rheinland-Pfalz-Tourismus – Dominik Ketz

Uit welke delen bestaat de Moselsteig trail?

De Moselsteig trail bestaat dus uit 24 etappes, maar die zijn zeker niet allemaal hetzelfde. Je kunt de route opsplitsen in drie delen met ieder hun eigen karakter en moeilijkheidsgraad. We zetten ze hier voor je op een rij:

# Deel 1 van de Moselsteig trail: via brede valleien naar Trier

 • Vier etappes, 84 kilometer in totaal
 • Van Perl naar Trier
 • Een relatief vlak begin, maar wel langere etappes
 • Ervaar de rijke geschiedenis van de Moezel
 • Romeinse oudheid opsnuiven in Trier

De start van de tour begint als de Moezel Duits grondgebied instroomt. In vier etappes wandel je van Perl naar Trier, de oudste stad van Duitsland. De Moezelvallei is op dit gedeelte van de trail nog breed. De hellingen zijn over het algemeen nog wat minder steil.

Trier vormt het sluitstuk van het eerste deel van de Moselsteig trail en is een absolute aanrader voor de fans van oude historische steden. Hier vind je nog resten uit de oude Romeinse tijd, die zeer goed bewaard zijn gebleven, en je zo een inkijkje geven in het leven van weleer.

# Deel 2 van de Moselsteig trail: langs historische steden en machtige hellingen

 • 14 etappes, 187 kilometer in totaal
 • Van Trier naar Cochem
 • Het hart van de Moselsteig trail
 • De kuiten trainen op de steile hellingen van de moezel

Het hart van de Moselsteig trail bevindt zich tussen Trier en Cochem. Hier krijg je te maken met de uitlopers van de Eifel en zul je af en toe je kuiten aan het werk moeten zetten.

Dit gedeelte van de trail heeft alles wat dit gebied zo mooi maakt: steile wijngaarden, een meanderende Moezel en pittoreske dorpjes. De dorpen Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell (Mosel) en Cochem liggen op de route en zijn dan ook zeker een aanrader om te bezoeken.

Wandelen over de Moselsteig
Wandelen door de wijngaarden tijdens de Moselsteig – Foto © Rheinland-Pfalz-Tourismus – Dominik Ketz

# Deel 3 van de Moselsteig trail: op naar de Rijn

 • Zes etappes, 84 kilometer in totaal
 • Van Cochem naar Koblenz
 • Wel steil, maar iets minder lange etappes
 • Zien hoe de Moezel in de Rijn uitmondt

De finale van de trail brengt je weer in wat rustiger vaarwater. Van Cochem naar Koblenz worden de etappes namelijk iets minder lang. Na een lange etappe van Cochem naar Treis-Karden loop je gemiddeld nog maar 14 kilometer per dag.

Dit gedeelte van de trail staat bekend om de wijnteelt. De hellingen zijn hier op zijn steilst en de Moezelvallei is hier op zijn smalst. Al slingerend kom je zo op de eindbestemming aan en zie je hoe de prachtige Moezel, die 24 dagen lang een trouwe partner in crime was, uitmondt in zijn grote broer de Rijn.

Beginnen of eindigen in het prachtige Koblenz – Foto © Koblenz-Touristik – Dominik Ketz

Nog meer wandelplezier van de Moselsteig

Naast de fantastische Moselsteig, is er natuurlijk veel meer te wandelen in de Moezel-regio. En speciaal voor de wandelaars die niet van punt A naar punt B willen lopen, is er nog iets bijzonders aan de Moselsteig. Van vrijwel elke etappe is er ook een rondwandeling te lopen. Makkelijk dus om je auto ergens te parkeren en vervolgens een rondwandeling te maken. Er zijn 33 zogenaamde partner-trails van de Moselsteig, waarbij je een wandeling kan kiezen tussen de grofweg 5 en 20 kilometer. Lees alles over deze trails op de partner trails pagina van Visit Mosel.

Meer weten

Op zoek naar meer informatie over de Moselsteig trail? Deze kun je vinden op de website van Visit Mosel. Nog meer wandelroutes in -inspiratie in de Moezel, check dan vooral ook de andere trails in de regio.

With the kind support of the Ministry of Economic Affairs, Transport, Agriculture and Viniculture of the State of Rhineland-Palatinate:

DuitslandEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

 • Deze komt op onze bucketlist. Dit jaar 2 etappe delen van de moselsteig gelopen in combi met geocachen, rondom Burgen. Fantastische uitzichten, verrassende routes. Nooit gedacht het hier zo mooi te vinden. Dus nu willen we de hele route gaan lopen. (Ooit😁)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.