Credits: Joshua Sortino - Unsplash

Landmannalaugar: Het uniekste en kleurrijkste van IJsland

door

In het zuiden van IJsland vind je één van de prachtigste wandelgebieden van het hoogland. In het dal van het binnenland, ten oosten van de beroemde vulkaan Hekla, ligt het Landmannalaugar. Dit prachtige gebied staat bekend om de mooi gekleurde rhyolietbergen. Wij nemen je mee in dit schitterende gebied en vertellen je de unieke plekjes.

De Landmannalaugar

De Landmannalaugar betekent letterlijk: ‘Hete bronnen in het land van de mensen uit het gebied Land (een gebied rond de plaats Hella)’. Laugar betekent ‘baden’ en verwijst naar de natuurlijke warme bronnen die hier te vinden zijn. Het dal is bekend vanwege ryolietgesteente. Om het dal liggen de ryolietbergen. Het unieke van deze bergen is dat ze allerlei verschillende kleuren bevatten zoals geel, rood, bruin en grijsgroen. Deze gesteenten kenmerken zich doordat, zodra er een beetje zonlicht op schijnt, de bergen als het ware opgelicht worden. Hierdoor zien ze er vaak veel helderder uit. Een hele belevenis om naar toe te gaan! En dat is ook het leuke aan dit gebied. Die mogelijkheid is er.

Het lavaveld Laugahraun

Het lavaveld dat in het dal uitkomt, heet Laugahraun. Dit lavaveld bevat veel van het zeldzame obsidiaan. Obsidiaan is een zwart, glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. Aan het einde van het lavaveld ontspringen hete en koude bronnen. Deze hete zwavelbronnen komen uit in een beekje. Je kan hier dus met koud weer ook lekker in baden. Wie wil dat nou niet?

Wandelroutes Landmannalaugar

Dit wandelgebied is een hele grote aanrader om er tochten te gaan maken. Of je nu meer bent van de korte of van de lange tochten, het is hier allemaal mogelijk. Wandel bijvoorbeeld in twee uur naar de top van de Bláhnúkur en geniet hier van het bijzondere uitzicht.

Één van de populairste wandelingen hier, is de Laugavegur trail. Dit betekent ‘Weg naar de warme bronnen’. Dit is door National Geographic uitgeroepen tot één van de mooiste wandelingen ter wereld. Deze wandeling duurt 55 kilometer en neemt je mee langs de prachtigste punten van het gebied.

Bereikbaarheid

Om Landmannalaugar te bereiken heb je de keuzes uit twee routes. Één daarvan is bereikbaar met een normale personenauto. Let wel op, het is een wat lastiger begaanbare weg met hier en daar losliggende stenen. Denk er ook aan, dat als je een auto wilt gaan huren in IJsland, dat deze vierwielaandrijving heeft. De F-routes in IJsland zijn namelijk alleen bestemd voor dit soort auto’s. En die zijn ook vaak net iets beter bestemd voor dit soort wegen dan een normale auto. Maar dat is zeker geen reden om het niet te gaan doen, want dit gebied wíl je gezien hebben!

Landmannalaugar IJsland
Photo by Marc Thunis on Unsplash

Tips voor je reis naar Landmannalaugar

  • Huur een auto met vierwielaandrijving of ga met georganiseerd vervoer: zoals hierboven genoemd is vierwielaandrijving veel beter voor dit gebied dan een normale auto.
  • Neem je zwemkleren mee: Voor een heerlijke verfrissende (warme) duik.
  • Neem warme kleding mee: Omdat je de hooglanden in gaat, ligt hier vaak nog sneeuw. Hierdoor kan het best koud zijn. Het is dus wel fijn om warme kleding bij je te hebben.
  • Let op je veiligheid tijden het wandelen: De bergen zijn hier erg verraderlijk. Alles lijkt op elkaar. Wil je dus niet verdwalen, volg de aangegeven trails. Ook goed om te weten is dat in het landschap zich hete bronnen en wat pruttelpotjes bevinden. Kijk dus echt goed uit waar je je voeten plaatst, je wilt hier niet in staan en daarna nog ruim 40 kilometer moeten wandelen.
  • Neem eten en drinken mee: zoals eigenlijk altijd wel handig is met wandelen. Zorg dat je reserves mee hebt, zodat als je honger hebt, je ook wat kan eten.
  • Last but zeker not least: Geniet! Dit is één van de mooiste plekken van IJsland, dus neem er ook je tijd voor.

Een uniek stukje IJsland dus. Benieuwd naar wat IJsland op fotografiegebied allemaal te bieden heeft? Kijk dan hier.

EuropaIJslandLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.