Kreelsepad, het Klompenpad in het prachtige Ede

door

Wil jij het prachtige buitengebied van Ede ontdekken? Wandelen door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe? Dan is klompenpad Kreelsepad de perfecte keuze. Misschien kom je onderweg wel de kudde met Veluwse heideschapen tegen die zich in het wild bevinden. Vooral in heidetijd is dit een topwandeling! Klompen aan, rugzak op en gaan.

Kreelsepad informatie

Het Kreelsepad is een wandelroute met als startpunt: Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede. De route is ongeveer 15 kilometer lang. Met het openbaar vervoer kan je er komen via Bushalte Langenberg en Bushalte De Bosrand in Ede. Wanneer je het klompenpad gaat lopen, volg je de blauwe markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. Ook is de route in te korten tot een wandeling van ruim 8 kilometer. Mocht je de route willen combineren met een ander pad, dan kan dat door het Kreelsepad te combineren met het Eeskooterpad, het Doesburgermolenpad of het Molenbeeksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Photo by Jonne Laagland Winder 

Wat je allemaal tegenkomt

Je komt in het begin van de route langs de plek waar in de Eerste Wereldoorlog een opvangkamp stond voor vluchtelingen uit België. Deze heette: Vluchtoord Ede. Daarna kan je misschien al gokken wat je tegen gaat komen, aangezien ze veel geluid maken. Je komt terecht bij twee grote schaapskooien. Hier kan je de lammetjes en schapen even bewonderen, voordat je doorloopt richting het dennenbos.

Schaapskooi Ede

In het dennenbos verderop komt de route langs twee mooie vennetjes. Een ven is een klein, meestal ondiep meer dat voorkomt op Pleistocene zandgronden. Vennen hebben wisselende waterstanden en zijn zelden groter dan enkele hectaren. Ook bestaan ze verder alleen uit natuurlijke wateren. Ze worden gevoed door regenwater of grondwater. Tijdens de route kom je uiteindelijk bij de twee vennen: de Kreelse Plas en de Plas van Gent, waar ijsvogels schijnen te zitten. Die plassen zijn ooit ontstaan door veen af te graven, toen dit een landbouwgebied was met twaalf boerderijen. Hier heette het toen ‘Kreel’, daar komt ook gelijk de naam van dit Klompenpad vandaan.

Verder doorkruis je een stil, donker bos dat zich even verder opent voor de Edesche Heide. Die is hier nog mooier dan in het begin. Het wordt namelijk omringd door groene dennenbossen samen met met zilverwitte berken, hoge eiken en vliegdennen. Het is dus een prachtig uitziend landschap.

Uitkijkpunt Valenberg

Uitkijkpunt Valenberg is een uitkijktoren bij Otterlo in de Nederlandse gemeente Ede, gelegen in de provincie Gelderland. Ook hier kom je langs tijdens het bewandelen van het Klompenpad. Het uitkijkpunt ligt aan het fietspad van het natuurgebied Planken Wambuis. Het gebied en het uitkijkpunt zijn eigendom van Vereniging Natuurmonumenten.

Als je helder weer hebt, heb je geluk. Je kan dan verschillende punten zien zoals de radio/tv-toren van Ugchelen, de molen Lana Mariana in Harskamp, Radio Kootwijk, het Jachtslot St. Hubertus, de hoogspanningsmasten bij Terlet en de plaatsen Otterlo en Arnhem. Aan de voet van het uitkijkpunt ligt een heidedal. Hier komen zowel wilde zwijnen als paarden en reeën voor.

Wanneer je verder loopt, kom je uiteindelijk terecht bij een oude theeschenkerij genaamd Mossel. Hier kan je terecht voor een heerlijk bakje koffie.

Al met al is dit Klompenpad zeker de moeite waard. De route is geen karakteristieke klompenpadroute, maar als je van rust en wandelen houdt, in bos en over de hei, dan is dit wel een aanrader.

Schaapskooi Ede
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.