Kom tijdens het hoogseizoen tot rust in Südtirol

door

De Dolomieten in Südtirol (Zuid-Tirol, South Tyrol of Alto Adige) worden steeds populairder, niet gek vinden wij! Het is er prachtig. Maar wat is er mooier dan dit geweldige gebied niet met vele anderen te hoeven delen? In enkele dagen kan je de drukte opzoeken, maar ga je iets van de gebaande paden, dan waan je je in een stukje rust van Südtirol. Alles in Sudtirol er even prachtig, maar kies je voor de drukte, de rust of allebei?

Südtirol, Zuid-Tirol, South Tyrol of Alto Adige?

Südtirol klinkt misschien Duits en doet je wellicht aan Oostenrijk denken, toch bevindt Zuid-Tirol zich in Italië. Sinds 1918 hoort dit prachtige gebied bij Italië, nog niet zo lang dus. Om deze reden spreken er dan ook nog veel mensen Duits in plaats van Italiaans. En ook om deze reden hebben veel bergen, hutten en andere bezienswaardigheden een Italiaanse en een Duitse naam. Südtirol biedt eigenlijk het beste van twee werelden: de prachtige grillige bergpieken en het heerlijke Italiaanse eten. Begrijpelijk dat dat dus steeds meer mensen aanspreekt. Maar toch zijn er ook nog rustige plekken te ontdekken. Wij starten dag 1 wel met de hordes toeristen met een hike rondom Tre Cime di Lavaredo, oftewel de Drei Zinnen.

Route richting Tre Cime di Lavaredo

De route rondom Tre Cime di Lavaredo is maar een paar maanden per jaar geopend dus je kan helaas niet alle seizoenen hier meemaken. Omdat het hoogseizoen is, kopen wij een paar dagen van tevoren online tickets voor de shuttlebus die ons van Dobbiaco/ Toblach (parkeren in het dorp is gratis) boven naar het startpunt van de route brengt. Zo voorkom je dat je misschien uren staat te wachten voor de tolweg (30euro per auto) omhoog. Er bestaat namelijk een grote kans dat de parkeerplaats boven bij de Auronzo hut vol is of dat je beneden bij op de parkeerplaats aan de tolweg, uren staat te wachten. De shuttlebus gaat iedere dag, ieder half uur tussen begin juni en begin oktober en brengt je tot boven aan de Auronzo hut waar je jouw hike start. Wij lopen deze route, waar je toch nog zeker mooie stukken voor jezelf hebt.

De rust opzoeken in Südtirol

De dag na onze hike rondom Tre Cime di Lavaredo/ Drei Zinnen, zoeken we de rust op. Van de vele toeristen gaan we nu naar een nog wat onbekender stukje Südtirol. We gaan op weg naar de Tiersers Alpl hut en zullen daar overnachten.

Er zijn verschillende routes om bij deze berghut te komen.

Route 1: vanaf de Seiser Alm in 2,5uur via de Panorama-Goldknopf en de “Walrus Tusk Gap”

Route 2: vanaf Tiers en de Tschamin Schwaige in 3,5uur via de pitoreske Tschamin Valley door de “Bears Hollow”

Route 3: vanaf Campitello in 3 uur via de Duron Valley

Wij kozen voor optie 2 om zo zoveel mogelijk van de omgeving, waar Südtirol en de Dolomieten zo om bekend staan, te kunnen genieten. Ook zijn er mogelijkheden om nog naar andere berghutten in de omgeving te gaan of om prachtige Via Ferrata routes te doen. En voor de fietsers onder ons: de Tiersers Alpl hut kan ook per mountainbike bereikt worden!

Hike richting de Tierser Alpl

Het eerste gedeelte van onze hike richting de Tierser Alpl lopen we door de bossen en pakken we meteen al wat hoogtemeters. Hierna wordt het vlakker en lopen we door een prachtige vallei. Als we bijna op de helft zijn, worden we verwelkomt door koeien en paarden met hun bellen om. Tot dit stuk lopen ook dagjesmensen, zij picknicken tussen de koeien en keren dan weer om. Wij lopen echter verder en de uitzichten worden alleen maar mooier. Het laatste stuk is het zwaarste stuk: we gaan flink wat hoogtemeters maken en die zijn ook echt redelijk omhoog. Als je je zelf omdraait, heb je een geweldig uitzicht over de bomen en fantastische bergtoppen van Zuid-Tirol en de route die je al hebt afgelegd.

Aankomst in het echte Südtirol

En dan, na een hike van ruim 3,5 uur zien we het dakje van de Tierser Alpl opdoemen. We komen aan bij een prachtige hut met een gezellig aantal dagjes mensen die genieten van hun welverdiende aperitivo. Die hebben wij ook verdiend vinden we zelf! Na een heerljk diner kruipen wij onder de wol in onze luxe twee persoonskamer met eigen douche. Iets wat je niet zomaar verwacht van een berghut maar wat ons wel helemaal in de wolken brengt – en daar waren we ook al letterlijk. De volgende ochtend gaan we weer richting het dal, maar je kan er ook voor kiezen om richting de volgende hut te gaan. Ontzettend veel mogelijkheden in dit prachtige gebied. Wij kwamen volledig tot rust in Südtirol!

AlpenBergenDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel