Tips om meer kilometers te maken tijdens je trektocht of langeafstandswandeling

door

Nou ben ikzelf helemaal voor slow and steady hiken en juist zoveel mogelijk genieten van het uitzicht, maar het kan zomaar voorkomen dat je op je langere trektocht met je tentje echt nog meer kilometers moet maken op een dag. Ben je inmiddels aan de wandel of juist aan het plannen voor de zomer? Dan kan het zijn dat je het gevoel hebt bijna niet genoeg uren in de dag te hebben, of dat je telkens niet genoeg kilometers kunt maken. Met deze simpele tips haal je waarschijnlijk wél net die extra kilometers of kom je eerder aan op je bestemming wanneer het weer ineens dreigt om te slaan.

Credits: Willemijn Louws

Één lange pauze of juist kortere pauzes tussendoor?

Het is erg verleidelijk om tijdens je tocht lekker op de grond neer te ploffen wanneer het tijd is voor een snack of foto momentje. Maar voor je het weet zit je een uur al lekker te relaxen en voelen je spieren helemaal verstijfd als je weer moet opstarten. Wil je meer kilometers maken op een dag? Dan is het aan te raden om tussen de middag één langere pauze te houden om even goed bij te komen, je voeten te luchten en te eten. Tussendoor kun je dan gebruik maken van microbreaks van vijf minuten, zodat je gewoon weer langzaam door kunt lopen en toch aan je kilometers komt tijdens je trektocht.

Houd je loopsnelheid stabiel en rustig

Heb je een lange pauze genomen en wordt het ineens al laat? Dan is het verleidelijk om er flink de pas in te zetten en gelijk goed door te stappen. Alhoewel je hiermee inderdaad sneller vooruit komt kan het wel zijn dat je dan binnen no-time weer uitgeput bent en weer behoefte hebt aan een pauze. Zo herhaalt het riedeltje zichzelf gedurende de dag en maak je uiteindelijk veel minder kilometers dan wanneer je gewoon rustig aan door blijft stappen.

outdoor in de bergen van Europa

Minimaliseer je tijd in de ochtend met inpakken

Je kent het waarschijnlijk wel, je wordt wakker in je tentje op je wildkampeerplek en het liefst zou je je nog even omdraaien in je slaapzak. Het is koud buiten, er zit condens op je tent en al je spieren vragen ook om een rustige ochtend. Geef je hieraan toe en pak je alles rustig in of ga je eerst eens een warm ontbijtje maken tot het een beetje opwarmt is buiten dan ben je voor je het weet een uur of meer verder. Zonde, want in die tijd had je allang op pad kunnen zijn.

Mijn tip; pak de avond van tevoren al zoveel mogelijk in. Niemand heeft zin om met een slaaphoofd puin te moeten ruimen in een rommelige tent. Leg je ontbijt klaar in de ochtend (ik kies vaak voor een energybar en maak later pas havermout) en je kleding klaar, en zorg dat verder zoveel mogelijk inpak-klaar is. ‘S ochtends is het dan een kwestie van snel je ontbijtreep opeten, misschien een theetje klaarmaken en alles in je tas proppen en gaan. Ga je samen op pad? Bespreek dan een taakverdeling en loop elkaar niet onnodig in de weg.

Credits: Willemijn Louws

Weersta de verleiding van dorpjes

Nóg verleidelijker dan langer in je slaapzak blijven liggen zijn de dorpjes of berghutten die je onderweg tegenkomt op je route. Het is heerlijk om een uur rond te struinen in de lokale supermarkt, uitgebreid te lunchen op het terras en nóg maar even een koffie te bestellen omdat het nu eindelijk kan. Voor je het weet zijn er weer drie uur voorbij en wordt het al laat, oeps! Spreek met jezelf dus een tijd af met dingen die je gedaan wilt hebben en hoelang je hierover wilt doen, want langer blijven is altijd verleidelijk.

Maak camera en zonnebrand stops efficiënter

Een prachtig uitzicht of ineens een berggeit in zicht? Tas af om camera te pakken. Ineens een felle zon? Tas weer af om zonnebrand te pakken. De zon die steeds feller schijnt? Tas af om van outfit te wisselen. Al met al ben je hiermee constant aan het stoppen en door het uitpakken van je backpack veel langer bezig dan nodig. De oplossing? Kijk hoe de dag gaat verlopen en bereid je voor. Smeer in de ochtend en in je pauzes al zonnebrand, en houd een klein flesje in je heupband voor tussendoor. Koop een spidergrip voor je camera, zo klik je hem aan je heupband of schouderband en heb je hem in no-time ready. En in de ochtend is de tip: stay bold start cold. Oftewel, begin met iets te koude kleding want tijdens het lopen krijg je het vanzelf warmer.

Ken je eigen tempo en houd dat aan tijdens je trektocht

Onderweg zul je waarschijnlijk andere hikers tegenkomen, de één nog sneller en enthousiaster qua tempo en kilometers dan de ander. Aan de ene kant fijn om samen te lopen voor de gezelligheid, maar ga hierbij niet over je grens qua snelheid. Is het al het eind van de dag en moeten je beide nog flink wat kilometers maken? Dan kan het juist fijn zijn om iemand naast je te hebben met een iets sneller tempo. Zo vliegen die laatste kilometers voorbij.

Stretch in de avond je spieren

Waarschijnlijk heb je neiging zodra je op je kampeerplek bent beland of eindelijk bij de hut op het terras zit je tas af te gooien en niks meer te willen bewegen. Toch is het slim om op dit moment en voor je begint in de ochtend wat simpele rek en strek oefeningen te doen. Zo voorkom je blessures op de volgende dag en kun je weer pijnloos op pad. Erg last van spierpijn in de ochtend? Dan kan een magnesiumtablet in de avond wonderen doen.

Hike Ammergauer Alpen

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.