Gedenkkapel bij de Zollnerseehütte

Karnische Höhenweg, een huttentocht die je mee op geschiedenisles neemt

door

Huttentochten zijn eigenlijk per definitie mooi. Voor sommigen is het heerlijk om even ver weg van het dagelijkse leven te zijn, anderen genieten intens van het landschap en de natuur. Maar er zijn niet veel huttentochten in Europa die dit met een belangrijk stuk geschiedenis weten te combineren. Daarom nemen we je hier mee naar de Karnische Höhenweg, een toenmalig front in de eerste wereldoorlog.

Karnische Höhenweg

Zonsondergang bij de Zollnerseehütte

Karnische Höhenweg

Niet zomaar een Höhenweg

Wie denkt dat de Karnische Höhenweg een wandelroute is die door de plaatselijke bergvereniging is gemaakt heeft het mis. Deze 155 kilometer lange route, die direct op de grens van Oostenrijk en Italië loopt, is ontstaan ten tijden van de eerste wereldoorlog. De Karnische kam vormde vanaf 1915 het strijdtoneel tussen Italië en het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Diep in de bergen werd tot en met 1918 een loopgravenoorlog uitgevochten die vele mensen het leven heeft gekost. De paden waarover je loopt op deze trail zijn voormalige toevoerwegen die gebruikt werden om munitie en artillerie omhoog te slepen en dienden als verbinding tussen de verschillende loopgraven.

Voel de geschiedenis 

Dat de geschiedenis zich niet zomaar laat uitwissen is te zien op de route. Op tal van plekken kom je oude loopgraven, schuilhutten en kanonsgaten tegen. Indrukwekkend om te zien zijn de kazematten tussen de Wolayerseehütte en Rifugio Lambertenghi Romanin, waar het prikkeldraad van toentertijd nog tussen de stenen en langs het pad te zien is.

Karnische Höhenweg
Kazematten bij de Wolayerseehütte

Naast overblijfselen uit deze tijd, vind je op de route ook veel herdenkingsplekken in de vorm van kapelletjes en begraafplaatsen. Het is zeker de moeite waard om tijdens je hike deze plekken aan te doen en stil te staan bij de gebeurtenissen uit de Europese geschiedenis.

Karnische Höhenweg
Een soldatenbegraafplaats ter hoogte van de Sillianer Hütte

En de Karnische Höhenweg hike dan?

Ja en hoe zit het dan eigenlijk met die hike? Nou, die is ook gewoon super vet! Wie tijd heeft en echt even ver weg van de bewoonde wereld wil zijn, zit op deze trail goed. De term Höhenweg zegt het eigenlijk al: je zit bij deze hike continue op hoogte – in het geval van de Karnische Höhenweg wandel je 10 dagen lang tussen 1800 en 2400 meter boven zeeniveau. Daarnaast is de route perfect bewegwijzerd en heb je geen buitengewone bergervaring nodig. Let wel: de etappes zijn relatief lang. Reken op 6-8 uur lopen per dag en 15 tot 20 km per etappe met 1000 hoogtemeters. Hierdoor is een goede conditie een vereiste.    

Geen zin in 10 dagen hiken? Kein Problem!

Wie geen zin heeft om 10 dagen lang in berghutten te slapen kan de tour ook opbreken; er is altijd een mogelijkheid om weer af te dalen naar het dal. Voor wie korter wil wandelen zijn de volgende highlights een must see;

  • Wolayerseehütte; deze hut heeft een panoramaterras met het allervetste uitzicht. Tip: de pachter heeft solo de Mount Everest beklommen. Wie zin heeft in een inspirerend gesprek spreekt hem aan.
  • Hochweißsteinhaus; voor wie een keertje in een ouderwetse hut wil slapen. De hut heeft een prachtige Stube en dito Oostenrijks eten.
  • Panoramaroute Porzehütte – Hochweißsteinhaus; de koningsetappe van de Karnische Höhenweg volgens velen. Loop 12 kilometer lang over bergtoppen en verbaas je over een uitzicht dat bij helder weer rijkt tot aan Slovenië.
Het Hochweißsteinhaus, een prachtige hut in the middle of nowhere
AccommodatiesAlpenBergenEuropaHuttentochtOostenrijkTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.