Hiken in Kaapstad: de Tafelberg & Lion’s Head

door

Wanneer je ooit Kaapstad aandoet, is het een must om de Tafelberg op te hiken. De Tafelberg is miljoenen jaren oud en dankt zijn naam aan de platte bovenkant. In 2011 is de Tafelberg tot één van de Seven new wonders of nature uitgeroepen, en daardoor alleen nog maar populairder geworden. Het hoogste punt van de Tafelberg ligt 1086 meter boven zeeniveau en er zijn vele routes om naar de top te komen. Om de Tafelberg zelf goed te kunnen bewonderen, is het aan te raden om de Lion’s Head op te hiken. Met 669 als hoogste punt lang niet zo hoog als de Tafelberg, maar ik vond dit juist een mooiere klim: je kijkt namelijk uit op de Tafelberg. Tijdens mijn verblijf in Kaapstad heb ik tweemaal de Tafelberg en éénmaal de Lion’s Head op gehiked en ik deel je graag mijn ervaringen.

Tafelberg – Plattekip Gorge

De Plattekip Gorge wordt beschreven als de makkelijkste route om de Tafelberg te beklimmen. De trail begint net voorbij het kabelbaanstation. Deze ogenschijnlijke makkelijke route vond ik een aardig pittige klim. Er zijn vele steile stukken en er is weinig schaduw te vinden. Ik liep er midden op de dag in de volle zon, dus dat zal er zeker mee te maken hebben gehad dat ik het best zwaar vond. Het pad zelf is makkelijk te volgen en bestaat uit door de natuur gevormde treden. Het duurt iets minder dan twee uur om via deze route de top te bereiken. Bovenop de Tafelberg kan je nog helemaal naar het Noorden lopen in 45 minuten en daar een andere route naar beneden nemen, maar mocht je helemaal uitgeput van de klim zijn, er is ook een kabelbaan waarmee je naar beneden kan gaan.

Tafelberg – Kasteelspoort via de Pipe Track

De Pipe Track begint aan de kruising van de Tafelberg Road en de Kloof Nek. De route staat niet goed aangegeven maar als je onderweg meerdere oude pijpleiding tegenkomt, weet je dat je op de goede weg bent. Het eerste deel van de hike is vlak en je komt de ‘twelve apostles’ tegen. Na ongeveer een uurtje kom je bordjes tegen die je route van de Kasteelspoort tonen, vanaf dan wordt de route een stuk steiler en uitdagender. Vlak voordat je de top bereikt, passeer je de Old Cable Car. Dit is zeker een punt om even te stoppen en van het uitzicht te genieten, de uitstekende rots die je daar ziet is bovendien een erg fotogenieke plek. Tip: Als je langer van het uitzicht op de Tafelberg wilt genieten, kan je in één van de hutten overnachten. Deze kom je onderweg op deze route tegen.

Lion’s Head inclusief sidetrip naar Wally’s Cave

De start van de Lion’s Head vind je op de Signal Hill, ten noorden van de Tafelberg. Vooraf had ik me laten informeren over Wally’s Cave, een kleine grot op de Lion’s Head die niet heel veel mensen kennen. Je moet hiervoor een side track van de begane route nemen. Er zijn twee hoofdroutes om naar de top te komen. Ik nam de reguliere circulaire route, dit is in het begin een zeer makkelijk zandpad. Als je bij een ijzeren trapje komt, ga je stiekem linksaf langs het prikkeldraad en volg je het onderste pad tot je bij Wally’s Cave uitkomt. Dit is wel een erg smal pad met losliggende stenen, dus kijk goed uit! Maar eenmaal in de grot heb je super gaaf uitzicht op de Tafelberg, zeker de moeite waard. Eenmaal terug bij het ijzeren trapje zette ik de tocht voort naar de top, die vanaf dan ook iets uitdagender wordt. Het duurt iets minder dan een uur (zonder side track) om naar de top te komen. Vanaf de top heb je geweldig uitzicht op onder andere de Tafelberg, die met zonsondergang een rode gloed over zich heen krijgt. Zorg ervoor dat je weer op tijd naar beneden terugloopt, dan ben je voor het helemaal donker is weer op de Signal Hill.

AfrikaBergenDagtochtTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.