K2 Winter; dé mountaineering prestatie die nooit iemand voor elkaar kreeg

door


Het onmogelijke mogelijk maken. Dat is waar superhuman bergbeklimmer ‘Nimsdai’ Nirmal Purja MBE voor gaat. In de winter van ’20/’21 gaat hij proberen de top van de 8611 meter hoge K2 te bereiken. Een prestatie die nog nooit eerder iemand heeft volbracht. Als het hem lukt, dan eist hij daarmee een van de laatst overgebleven grote prijzen in het bergbeklimmen op.

K2
Foto: Maria Ly, Wikimedia Commons

Een barbaarse berg

K2, een berg in de Himalaya, staat bekend als een barbaarse berg. Het is de enige top van ruim 8.000 meter hoogte die nog nooit in de winter is beklommen. Velen beschouwen dat namelijk als een onmogelijke taak. Daar zijn meerdere redenen voor. Maar die redenen komen er allemaal op neer dat de K2 een ongelooflijk gevaarlijke plek is. Zelfs in de zomer is het heel lastig om de top te bereiken. De hellingen zijn ontzettend steil, waardoor het technisch gezien een mega uitdagende klim is. De winter brengt nog eens een heel ander niveau van gevaar en uitdaging met zich mee. Denk aan temperaturen van -65 graden celsius en windsnelheden van orkaan sterkte, maar ook een extreem lage barometerdruk, wat betekent dat er nog minder zuurstof is dan normaal. De foutenmarges zijn dus vrijwel nihil en de kleinste misstap kan rampzalige gevolgen hebben.

K2 winter Nimsdai

Een top team

Je moet dus van goede huize komen om in de winter enige kans te hebben op het succesvol bereiken van de top van de K2. Maar als iemand het kan, dan is het de Nepalese bergbeklimmer ‘Nimsdai’ Nirmal Purja MBE én zijn team. Deze groep is namelijk niet vies van een mooie uitdaging. Onder leiding van Nimsdai Purja MBE braken zij samen al het record voor het bereiken van alle 14 hoogste pieken ter wereld. Daar hadden ze slechts zes maanden en zes dagen tijd voor nodig. Het teamgevoel is daarbij erg belangrijk. Natuurlijk heeft ieder zijn praktische en technische aandeel, maar ook het inbrengen van waarden als kracht, leiderschap, commitment, integriteit en positiviteit zijn essentieel om samen het onmogelijke te bereiken. Deze combi heeft zich voor het Nimsdai team inmiddels bewezen. We zijn benieuwd of zij hun ambities deze winter waar gaan maken. Je kunt Nimsdai volgen via InstagramFacebook en Twitter.

De juiste uitrusting

Tijdens de beklimming wordt Nimsdai niet alleen bijgestaan door zijn team. Hij wordt natuurlijk ook door diverse merken voorzien van de beste uitrusting. Zo gebruikt Nimsdai op de klim zelf onder andere de gloednieuwe Talon Pro van Osprey. Deze innovatieve rugzak is speciaal ontworpen voor extreme buitenomgevingen. De Ultra-Moleculaire Polyethyleen PFC-vrije stof zorgt voor extreme duurzaamheid, terwijl een spuitgegoten rugpaneel zorgt voor hyper-stabiliteit en comfort. De Talon Pro maakt deel uit van Osprey’s innovatieve Spring 2021 collectie. Deze is vanaf januari ’21 verkrijgbaar in de winkels.

AziëReisverhalenTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.