Deze herfsthike in het Jenbachtal is een hidden spot in de Beierse vooralpen

door

Wie al eens in de Beierse alpen is geweest, weet dat het druk kan zijn. Of je nu naar de Königssee gaat, bovenop de Zugspitze staat, of de ‘huisbergen’ van München beklimt: je zult deze geweldige plekken moeten delen met heel veel mensen. Wie echt wat meer rust wilt, zal dus wat beter moeten zoeken. Wij hebben een hidden spot voor je gevonden in het niet zo bekende Jenbachtal, en deden hier een prachtige hike, onder het genot van herfstachtige taferelen.

Jenbachtal

Goed te bereiken, vrij onbekend, maar prachtig mooi in de herfst

Deze hike is goed te doen als dagtrip vanuit het nabijgelegen München. Want: vanuit de binnenstad ben je binnen het uur op de plaats van bestemming en kan het avontuur beginnen. Wie met de trein of het vliegtuig naar München is gekomen kan een deelauto huren die overal in de binnenstad geparkeerd staan en via mobiele apps te reserveren zijn. De parkeerplaats waar de wandeling start, ligt op een verlaten plek in het bos, in de buurt van Bad Feilnbach.

De herfst geldt in de Alpenregio’s eigenlijk als laagseizoen; zodra de zomer op zijn eind loopt, verdwijnen de toeristen. Onterecht als je het ons vraagt. De herfst geldt als misschien wel het mooiste jaargetijde in de Alpen: door de lagere temperaturen is het uitzicht op heldere dagen extreem goed. Daarnaast kun je vanaf oktober genieten van een herfstachtige kleurenpracht. De Alpenweides beginnen goudbruin te kleuren en ook de bomen laten zich van hun mooiste kant zien. Als klap op de vuurpijl kun je ook nog eens getrakteerd worden op de eerste sneeuw. Kortom: trek je lange broek aan en je iets dikkere jas en ga op avontuur.

Bergtoppen tellen op de Rampoldplatte en Hochsalwand

Wij doen vandaag een hike van 13 kilometer in het Jenbachtal en komen daarbij over twee toppen. Deze toppen liggen in het vooralpenland. Het grote voordeel hiervan: niet zoveel hoogtemeters en een prachtig uitzicht op zowel de Alpenketen alsook het Beierse laagland. We beginnen vroeg en zijn warm aangekleed, het is namelijk maar een graad of 5 als we kort voor tienen starten. We starten met een klim van ongeveer anderhalf uur naar de Rampoldplatte op ongeveer 1400 meter. Hier heb je het mooiste uitzicht op het Beierse laagland: vanaf de top zie je de Chiemsee, maar kun je bij helder weer zelfs München zien liggen.

Opeens houdt het op: in de vooralpen gaan bergen abrupt over in laagland

We vervolgen nu onze weg naar de Hochsalwand. Voor dit stuk is wat klimervaring vereist; op sommige stukken is het steil en hangt er staaldraad voor extra zekering. De paden zijn echter goed begaanbaar. Door de koude temperaturen lopen we hier in de sneeuw: lekker avontuurlijk. Op de top van de Hochsalwand heb je een fantastisch uitzicht op een heel groot deel van de Alpenketen. Zo zie je in het oosten de Watzmann, één van de markantste bergen in Duitsland, in het zuiden de Grossglockner en Grossvenediger en verder in het westen de Zugspitze.

Panorama uitzicht op de Hochsalwand

’s Middags op de top, ’s avonds met een cocktail in de bar

Wij dalen door het Jenbachtal weer af naar de parkeerplaats en lopen door een prachtig stuk bos. Nu de zon wat lager zakt komen de herfstkleuren extra goed tot hun recht. We stappen de auto in en rijden binnen het uur weer terug naar München. Een paar uurtjes later staan we met een cocktail in de hand na te genieten van een prachtige dag. Want dat is nou precies wat het hiken hier zo fijn maakt: overdag de rust en de spectaculaire natuur, en in de avond met wat vrienden in downtown München nog even lekker naborrelen. Deze hike was in ieder geval meer dan de moeite waard!

DagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.