Tijdens mijn reis door het zuiden van Afrika, bezocht ik onder andere de woestijn van Namibië. Vind je de woestijn door de hitte niet aantrekkelijk om te gaan hiken? Na deze blog denk je er gegarandeerd anders over! Van korte hikes van enkele uren tot meerdaagse tochten, er is voor ieder wat wils. Ik zet de mooiste plekken voor je op een rijtje:
Spitzkoppe
De Spitzkoppe is een gezelschap van enkele granieten bergen, die oorspronkelijk vulkanen waren. De hoogste top ligt 700 meter boven de omliggende woestijn. De weg naar deze top is niet lang, om daar te komen is er ook wat klimwerk nodig. Gelukkig kun je onderweg, bij één van de natural pools (in het regenseizoen), jezelf verfrissen als het je iets te warm wordt. Heb je eenmaal de top bereikt, dan is het uitzicht adembenemend! Ik had het geluk om twee maal naar de top te mogen hiken, voor zowel zonsopgang als zonsondergang. Bonustip: Er is ook een spectaculaire ‘Rock Bridge’ waar je zowel overheen als onderdoor kunt hiken, deze heb ik helaas zelf niet kunnen vinden. Bonustip 2: Op sommige plekken zijn er ook eeuwenoude rotstekeningen van de Bushmen te zien.
Sossusvlei
De Sossusvlei is voor mij persoonlijk de meest spectaculaire plek van de woestijn in Namibië. De vallei is omgeven door karakteristieke rode zandduinen. De zandduinen zijn de hoogste in de wereld en zeer populair. Er is maar één zandduin open voor toerisme: ‘Dune 45’. Door de sterke wind is het nog niet zo makkelijk om naar boven te hiken, maar het uitzicht maakt alles goed. Je kijkt uit op alleen maar rode zandduinen met een oneindige horizon. Het meest spectaculaire uitzicht zie je als je nog voor zonsopkomst de duin op bent geklommen.
Dan de Sossusvlei zelf, deze is ontstaan doordat de zandduinen er duizenden jaren geleden voor hebben gezorgd dat de Tsauchub rivier op een gegeven moment niet verder landinwaarts kon stromen. In het achterste deel, de Deadvlei, is het water van de rivier in de loop van de tijd helemaal opgedroogd en wat er overblijft is een uniek stuk natuur. Je ziet er een contrast van vier elementen: witte kleigrond, skeletten van dode bomen, rode zandduinen en strakblauwe lucht. Toegegeven, het is overdag wel zo heet in de vallei dat het eigenlijk niet goed te doen is om hier lang te gaan hiken. Daarom kan je beter de shuttle nemen om alleen de laatste kilometer te voet af te leggen. Mocht je in de vroege ochtend komen, Big Daddy is een prachtige zandduin waar je op kan hiken om van het adembenemende uitzicht op de vallei te genieten.
Fish River Canyon
De Fish River Canyon in Namibië is de één na grootste Canyon van de wereld en is zo’n 160km lang, 27 km breed en 550 meter diep. Daghikes maken is hier geen optie, het is een ‘all or nothing’ principe. Je mag alleen de Canyon in als je voor de vijfdaagse, 85 kilometer lange hike gaat. Ik heb deze hike zelf niet afgelegd, maar hij schijnt heel pittig te zijn! Er zijn slechts twee ‘escape routes’ waar je de Canyon eventueel uit kunt onderweg. Maar als je na vijf dagen de hike hebt volbracht, dan kan je wel genieten van je prestatie in de natural hot springs van Ai- Ais! De tocht start bij Hobas en het uitzicht wat je daar ziet van bovenaf is al spectaculair, ik kan alleen maar dromen hoe geweldig het wel niet moet zijn om daar beneden in te hiken!