Hiken over vulkanen en bergtoppen in Centraal-Amerika

door


Wil jij een ultiem on-top-of-the-world gevoel ervaren? Ontdek dan de letterlijke hoogtepunten van Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek. Wat dacht je van hiken langs verschillende vulkanen en bergtoppen? Hike langs vulkanen zoals de Tajumulco in Guatemala, de Barú in Panama of langs verschillende bergtoppen zoals bijvoorbeeld Chirripó in Costa Rica of de Duarte in de Dominicaanse Republiek. Je moet er wel een flinke klim voor maken, maar dan heb je ook wat. Vanaf elke top heb je namelijk een geweldig mooi uitzicht. Vandaag vertellen wij jou over de meest epic vulkanen en bergtoppen die zeker een klim waard zijn.

Hiken over de hoogste vulkanen en bergtoppen

Hieronder hebben wij een lijst gemaakt van verschillende bergtoppen en vulkanen die zéker een klim waard zijn. Een on-top-of-the-world gevoel gegarandeerd!

Guatemala, Tajumulco Vulkaan

De vulkaan Tajumulco ligt op 4.222m boven de zeespiegel. Het is de hoogste vulkaan van heel Midden-Amerika. Deze vulkaan slaapt al sinds 1863. De laatste kleine uitbarstingen waren in 1821 en 1863. Als je een goede plek zoekt om te kamperen en te klimmen dan ben je bij deze vulkaan aan het juiste adres. De vulkaan Tajumulco heeft twee toppen. De kleinste top heeft een hoogte van 4100 meter en staat bekend als Cerro Concepción. De hoogste top heeft een kleine krater met een diameter van ongeveer 50 tot 70 meter en bevindt zich aan de oostkant.

Wat is er allemaal te zien tijdens de klim?

Wanneer je je waagt aan de klim van de Tajumulco Vulkaan kom je veel wolschapen tegen. Op de hellingen worden aardappelen, groenten en andere eetbare producten geteeld. De vegetatie ter hoogte van het midden van de berg bestaat voornamelijk uit jeneverbes, eikenbos, conferen en de oyamelspar. Deze zorgen allemaal voor een mooi uitzicht tijdens de klim. Vanaf 4000 meter boven de zeespiegel vind je er eigenlijk alleen nog maar alpenweiden en mossen. Op deze hoogte is er namelijk nooit boomgroei.

Costa Rica, de berg Cerro Chirripó

Het Chirripó National Park is opgericht in 1975. Hier ligt de Cerro Chirripó berg. Deze heeft een hoogte van wel 3820 meter boven de zeespiegel. Daarmee is het ook één van de hoogste bergen van Midden-Amerika. Het park heeft een oppervlakte van 50.920 hectare en ligt in de Cordillera de Talamanca bergketen, die met zijn 320 kilometer lengte de grootste van Costa Rica is.

Wat moet je doen om bij het park te komen? Hiervoor moet je eerst reizen naar het dorp San Gernardo de rivas. Vanaf daar begint de wandeling door het wilde gebied. Wist je dat je vanaf de top van de Cerro Chirripó een supermooi uitzicht hebt op de Caribische en Pacifische kusten? Het moet dan wel een heldere dag zijn, anders heb je kans dat je iets minder van het uitzicht ziet.

Het park is het leefgebied van een groot aantal wilde dieren zoals tapirus, jaguar, quetzal vogel en putter (distelvink). Op verschillende hoogtes van het park heb je de mogelijkheid vogels te spotten. Ook heb je de mogelijkheid om te overnachten in het Mariposa Hotel. Dit is een hostel speciaal voor toeristen. Het ligt in op 3400 meter boven de zeespiegel in de Valle de los Crestones.

hiken over vulkanen en bergtoppen
Photo by Kyle Pearce 

Dominicaanse Republiek, de berg Pico Duarte

De Pico Duarte is een piek die behoort tot de Cordillera Central in de Dominicaanse Republiek. Met een hoogte van 3084 meter is het het hoogste punt van de Antillas Mayores. De Pico Duarte ligt tussen twee nationale parken in. Dit zijn Armando Bermúdez National Park en José del Carmen Ramírez National Park. De piek is te bereiken in een excusie van twee of drie dagen, afhankelijk van de gekozen route.

De meest populaire route neemt twee dagen in beslag. Deze vertrekt vanaf Jarabacoa-Manabao-La Ciénaga-Compartición-Valle de Lilís naar Pico Duarte. Alle routes geven een spectaculair uitzicht op de tropische regenwouden. Je bent hierbij wel verplicht een officiële gids te huren. Ook muilezels zijn verplicht in te huren. Deze kunnen namelijk het eten en de bagage dragen tijdens de klim. Je kan zowel de gids als de muilezels huren bij je hotel of in het het regeringskamp in La Ciénaga. Deze bevindt zich bij de ingang van het José Armando Bermúdez National Park.

Tijdens de reis overnacht je op de officiële campings van Compartición of de Lilís-vallei. Voor de tour heb je wel een redelijk goede conditie nodig. Verder zijn goede wandelschoenen en een aantal laagjes verschillende kleding (voor de lagere temperaturen op grotere hoogte) van belang.

hiken over vulkanen en bergtoppen

Panama, de Baru Vulkaan

In het noorden van Panama vind je het Barú Volcano National Park in de provincie Chiriquí. Het Barú Volcano National Park heeft een oppervlakte van wel 14.325 hectare. In het park lopen verschillende wandelpaden en trails. Zo heb je bijvoorbeeld La Nevera, El Pianista en Los Quetzales. Deze zijn gelegen op 3475 meter boven de zeespiegel en dus gelijk ook op het hoogste punt van het land.

Hoe ziet de beklimming eruit?

De beklimming van de Barú-vulkaan is een pittig zware hike. Deze duurt ongeveer tussen de 4 en 6 uur. Je kan er ook voor kiezen om de top te bereiken met een 4WD auto over een hobbelige weg in 30 minuten. Wist je dat je op een heldere dag vanaf de top van de vulkaan zowel de Atlantische als de Stille Oceaan kan zien? Via paden kan je zelfs tot aan de kraters van de Baru-vulkaan lopen. Hier kan je ook gelijk unieke vogelsoorten spotten.

Houd je niet zo van hoogtes? Dan kan je er ook voor kiezen om lekker te gaan raften of kanoën in rivieren zoals de Chiriquí Viejo. Deze heeft veel stroomversnellingen en is dus perfect voor een raft uitje. Plekken zoals de Respingo-pas zijn perfect om vogels te spotten. Vooral de quetzal en toekan kan je hier goed vinden. Je vindt er tevens prachtige orchideeën, varens en mossen. Aan de voet van de Baru vulkaan vind je het stadje Boquete. Dit stadje ligt in het oosten van Panama en is een prima basis voor deze outdoor activiteiten.

hiken over vulkanen en bergtoppen

BergenMidden- en Zuid-AmerikaTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.