Copyright: The Hike

7x handige tips uit de Kilimanjaro praktijk

door

Op internet kun je veel informatie vinden over hoe je je het beste kunt voorbereiden op een bergtocht, wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. Maar sommige dingen kom je pas achter als je het meemaakt in de praktijk. Zo ontdekte ik deze zeven zaken tijdens mijn hike naar de top van de hoogste berg van Afrika. Ik geef ze jou graag mee als handige tips uit de Kilimanjaro praktijk.

#1 Vermijd de shit, ga in het voorseizoen

Wat mij opviel op de Kilimanjaro is dat er in ieder kamp toiletvoorzieningen zijn. Het zijn voornamelijk houten huisje, maar meestal is er ook een stenen gebouw. Van buiten ziet dat eruit als op de camping in Italië. Mooi betegeld en schoon. Van binnen is de kwaliteit helaas iets minder dan op de camping in Europa. Er is geen pot, maar een diep gat. Tenminste… het is diep als je geluk hebt, want het onderhoud gebeurt in het laagseizoen. Kom je in het hoogseizoen dan zijn velen je inmiddels al voorgegaan op het toilet en kan het zijn dat je in de rij moet staan. Dat is misschien niet zo erg, maar bedenk dat met iedere persoon voor je, die hoop stront en bijbehorende stank steeds dichterbij komt. Moet je je trip nog boeken? Dan raad ik je aan om voor het voorseizoen te kiezen.

#2 Neem niet te(!) veel snacks mee

Mijn tas zat vol met energierepen, koekjes, noten en chocolade. Alleen voor extra energie tijdens en na het lopen. Maar eten kent stiekem best wel wat gewicht. Natuurlijk heb je wel wat nodig voor onderweg, maar ook weer niet heel veel. Boek je reis bij een goede organisatie, zoals Easy Travel, dan wordt er goed voor je gezorgd. De ruime lunchpakketten voor onderweg, koekjes en popcorn na het lopen zorgen ervoor dat je voldoende binnen krijgt, naast de flinke maaltijden die worden verzorgd.

#3 Lang leve de grote waterzak

Op het wereldwijde web lees je overal dat je minimaal 3 liter water per dag moet drinken. Hoe je dat doet, mag je zelf weten. Ik raad je aan om een grote (2,5/3 liter) waterzak te kopen. Die kun je mooi tegen je rug aan plaatsen in je rugzak, waardoor het zwaarste gewicht uit je tas ook nog eens goed wordt verdeeld. Maar bovenal zorgt een waterzak ervoor dat je ook echt voldoende drinkt. Dat kun je namelijk gewoon doen tijdens het lopen, waardoor je je groepsleden niet tot last hoeft te zijn om steeds te stoppen of hen te vragen om je fles te pakken en terug te stoppen.

#4 Water alleen is niet genoeg

Alleen veel water drinken is al goed, maar nog beter is om er wat ORS en Isostar poeder in te doen. De eerste dag had ik dat niet gedaan en mijn moeder wel. Ik merkte dat als ik een slokje van haar nam dat veel meer deed dan wanneer ik een slok van mijn normale water nam. Dat komt doordat ORS zorgt dat het water sneller in je bloed wordt opgenomen en je zouttekort aanvult dat ontstaat door het zweten. De Isostar geeft energie, verbetert je spierwerking tijdens het sporten en helpt sneller herstellen na het lopen. Ik gebruikte 1 zakje ORS en 6 scheppen Isostar op 3 liter water. Dat is voldoende en zo blijft de smaak ook nog enigszins behapbaar.

#5 Ga voor een hoge daypack

Ik noemde het hierboven al even. Bekijk goed hoe je het gewicht verdeelt over je daypack. Het viel mij op dat veel hikers toeters van rugzakken om hadden. Daarmee bedoel ik dat het rugoppervlak relatief klein was en dat er veel lagen naar ‘achteren’ werden gebruikt. Hierdoor wordt je als het ware door je rugzak achterover getrokken. Idealiter wil je de zwaarste spullen zoveel mogelijk tegen je rug hebben zitten en dat je de lichtere spullen eromheen kunt plaatsen. Mijn Fjallraven daypack is daar perfect voor. De rugzak is vooral hoog en breed, maar steekt niet ver uit naar achteren. Door de rits aan de voorkant kun je toch eenvoudig bij al je spullen.

#6 Trek niet meteen al je kleren aan

Overal lees je dat je in de nacht naar de top zoveel mogelijk kleren moet aantrekken. Het is koud, dus je gaat voor thermoshirts en -broeken, vesten, skibroek en -jas, wollen sokken, muts, handschoenen, buff, etc. Heel slim, want koud heb je het niet meer. Maar het maakt je wel tot een Michelin mannetje, wat niet zo lekker loopt. Bovendien stijg je vanaf het kamp naar de top nog 1300 meter. Dat betekent dat het ook steeds kouder wordt. In plaats van alles meteen aantrekken (te warm in het begin!), kun je beter gaandeweg meer lagen toevoegen. Die tussenlagen, wanten en sjaals heb je zo gepakt als je het koud krijgt.

#7 Leer liedjes uit het leger

Heel gezellig hoor, zo’n groepsreis naar de top. Maar na een paar dagen raakt de gespreksstof misschien een beetje op. Samen zingen schept een band en het houdt de sfeer er goed in. Zorg dus dat je een repertoire aan nummertjes kent. Het voordeel van liedjes uit het leger is dat je elkaar nazingt. Dat betekent dat je niet heel de tijd zingt, maar steeds een adempauze hebt. Daardoor blijft je ademhaling goed en de motivatie hoog.

AfrikaBergenNationale parkenTanzaniaTheHike.nlVeiligheidWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.