Op groene stadswandeling in Berlijn met deze 20 routes

door


Na een hele dag citytrippen in de stad Berlijn, heb je soms eens behoefte aan een ontspannende hike met wat natuur om je heen. Met de 20 groene stadswandelingen van Berlijn, probeert de stad je daar meteen dichterbij te brengen. Je loopt langs wateren, groene parken, oude spoorlijnen en verkeersarme zijstraatjes. De 20 stadswandelingen van Berlijn strekken zich uit van stadsgrens tot stadsgrens met het ‘groene kruispunt’ van Berlijn, het Tiergartenpark, als groen hart.

stadswandeling berlijn
Tiergarten | Foto © Unsplash

Onze 3 favorieten: op groene stadswandeling in Berlijn

In het totaal omvatten de 20 groene wandelingen van Berlijn een afstand van 575 kilometer aan wandelroutes door de stad. Het doel van de stad Berlijn is dan ook om iedereen een stadswandeling te kunnen aanbieden en de stad en haar omgeving te verkennen. De meeste zijn ver weg van het wegverkeer. Het netwerk gebruikt de groene plekjes van Berlijn om de woonwijken en de dichtstbijzijnde recreatiegebieden met elkaar te verbinden. Wij hebben een selectie gemaakt van onze favorieten. Met deze drie ultieme wandelingen, die in totaal een afstand van 126 kilometer dekken, zie je de groene highlights van Berlijn.

Credits: Florian Wehde – Unsplash

#1 Stadswandeling 5 – North-South-Walk (44 km)

De North-South stadswandeling begint aan de noordelijke stadsgrens van Berlijn en volgt de kleine rivier Panke, een zijrivier van de “Spree”, tot haar historische samenvloeiing met de Spree tegenover het station Friedrichstraße. Maar dat is slechts de helft van de Noord-Zuid wandeling, want dan zit je in het midden van Berlijn. Aan de andere kant van de Spree gaat de wandeling verder naar de zuidgrens van de stad in Marienfelde. Nu het nieuw aangelegde Park Am Gleisdreieck onlangs geopend is, loopt de route door een groen gebied met veel recreatiemogelijkheden. Tussen de stations Yorckstraße en Südkreuz worden momenteel andere groenzones en aansluitende wandelroutes aangelegd. Hierdoor krijgt het stadsdeel Tempelhof-Schöneberg met de North-South wandelroute een directe wandelroute naar het historische centrum van de stad.

#2 Stadswandeling 1 – The River Spree Walk (59 km)

De wandeling langs de rivier de Spree beslaat in totaal 59 km en is daarmee verreweg de langste groene stadswandeling in Berlijn. Hij loopt van het noordwesten naar het zuidoosten van Berlijn en volgt de rivier die door de stad kronkelt. Je krijgt inzicht in de vele verschillende facetten van Berlijn, van prachtige bossen aan de rand van de stad tot grote industriegebieden met aangrenzende volkstuinen, de middeleeuwse stadscentra van Spandau en Köpenick en in het midden, het bruisende centrum van Berlijn. De River Spree Walk loopt zelfs door het hart van de regeringswijk, langs de kanselarij en het parlementsgebouw Reichstag.

stadswandeling berlijn
Rivier Spree en Reichstag | Foto © Unsplash

#3 Stadswandeling Berlijn 19 – The Tiergarten Ring Walk (23 km)

De Tiergarten Ring Walk loopt rond de Tiergarten, het grootste park van Berlijn. Langs het oostelijke deel van de route loop je door het historische stadscentrum. De wandeling loopt langs vele groene oases van Berlijn. Ze biedt je een kans om een reeks grote en kleine parken en tuinen en groene stadspleinen te ontdekken. Bovendien volgt bijna de helft van de wandeling de rivieren en waterwegen van Berlijn, met de Spree als belangrijkste. De Tiergarten Ring Walk belicht ook politiek en cultuur. De route loopt langs Schloss Bellevue (de officiële residentie van de Duitse president), het Haus der Kulturen der Welt (ook wel de “zwangere oester” genoemd), de Kanselarij (herkenbaar aan het grijze beton), het monument voor de Berlijnse Muur en de stalinistische neoklassieke architectuur van de huizen aan de Strausberger Platz.

De 20 groene stadswandelingen in Berlijn

Kan jij ook niet genoeg krijgen van wandelen door de groene hoofdstad van Europa? Ben je benieuwd naar de andere 17 routes? Geen zorgen, want er zijn nog voldoende andere routes om uit te testen. De GPS coördinaten en alle andere info die je nodig hebt, kan je hier terugvinden.

stadswandeling berlijn
Schlachtensee Berlijn | Foto © Unsplash

DagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel