Gletscherweg Innergschlöss; dichterbij een gletsjer kom je niet met je normale wandelschoenen

door


Wanneer je in Nationalpark Hohe Tauern bent, is een gletsjerwandeling een must do. Er zijn tal van gletsjers die je kan bewandelen, maar de hike over Gletscherweg Innergschlöss is er een die je móet doen. Het grote voordeel is ook dat de hike maar één dag duurt, niet heel zwaar is en dat je niet over de gletsjer loopt, maar hem wel van heel dichtbij bekijkt.

Gletscherweg Innergschlöss

Gletscherweg Innergschlöss

Innergschlöss is een prachtige plek midden in een autovrije vallei. Je komt er door de auto te parkeren bij het Matreier Taurenhaus. Als je bij het Matreier Taurenhaus bent, neem je de taxi (kost een paar euro) naar Innergschlöss. Of je hiket er gewoon naartoe via een prachtige wandeling naar het Venedigerhaus. Mocht je wat extra dagen hebben, blijf dan zeker overnachten in het Venedigerhaus. Vanuit daar vertrekt de tocht over de Gletscherweg Innergschlöss.

Gletscherweg Innergschlöss

De paden op

Uiteraard kan je Gletscherweg Innergschlöss zonder begeleiding lopen. Zorg ervoor dat je een wandelkaart hebt van Hohe Tauern en je kan precies zien waar je heen moet lopen. Een wandelkaart is sowieso handig, want dan kan je de andere dagen ook meteen wat andere tochten uitstippelen. Liever geen kaart? Dan volg je gewoon de gele bordjes met ‘Gletscherweg Innergschlöss’. Een kind kan de was doen. Helemaal easy is het als je met een nationalpark ranger de tocht maakt. Kies je voor de ranger, boek je tour dan uiterlijk een dag vooraf.

Nationalpark ranger

In Hohe Tauern kan je ook bij elk informatiecentrum tours met gidsen boeken. Je betaalt er een klein bedrag voor en gaat met een groep en een ranger op pad. Wij deden Gletscherweg Innergschlöss onder begeleiding van een ranger. Het voordeel daarvan is dat je veel weetjes over de wandeling te weten krijgt, je nooit de verkeerde kant op loopt en je wat mede hikers leert kennen. Het nadeel kan echter zijn dat het tempo niet de jouwe is.

Klaar voor de start

Om 9:00 uur sharp vertrekken we met onze groep en ranger richting Gletscherweg Innergschlöss. Het Vendigerhaus ligt op 1691 meter en de trip naar de gletsjer kent ongeveer 600 hoogtemeters. Al met al is de wandeling ruim 5,5 kilometer en doe je er ongeveer 6 uur over. Dit is uiteraard met her en der uitleg over wat je precies ziet en enkele pauzes. Zorg er dus voor dat je lunch en voldoende water bij je hebt. Mocht je in het Vendigerhaus blijven slapen, dan kan je daar vragen of ze een lunchpakket voor je willen maken.

Wandeling

Na ongeveer een kwartier redelijk vlak te hebben gelopen langs een rivier, begint het echte werk. Je merkt meteen dat je gaat klimmen. Aan het begin nog in een bosrijk gebied langs een redelijke waterval. Naarmate je stijgt krijg je het natuurlijk ook steeds warmer, dus zorg ervoor dat je voldoende laagjes aan trekt. Bij de gletsjer kan het natuurlijk koud zijn en in Oostenrijk kan je altijd een spetter regen krijgen. Uiteindelijk stijg je boven de boomgrens uit en kom je op een steenachtig landschap. Op deze hoogte tochten maken heet ook wel Alpine.

Gletsjer

Na boven de waterval te zijn gekomen, steek je het water over en ga je richting de gletsjer. De gletsjer trekt door het veranderende klimaat elk jaar steeds meer terug. Volgend jaar moet je enkele meters verder lopen om bij de gletsjer te komen. Uiteindelijk zal de gletsjer helemaal verdwenen zijn, maar dat kan nog wel honderden jaren duren. Eenmaal de gletsjer bereikt kan je zien hoe compact het ijs en hoe koud het water is. Omdat het daar wat kouder is, daal je weer iets af om te gaan lunchen. Na de lunch breekt het laatste stuk van de Gletscherweg Innergschlöss aan. Je daalt redelijk snel en komt schapen en geiten tegen. Ondertussen heb je een geweldige view op de vallei. Uiteindelijk kom je weer voldaan aan bij het Vendigerhaus, waar je een heerlijk drankje kan nuttigen.

Gletscherweg Innergschlöss

Benodigdheden

Omdat je niet echt de gletsjer op gaat, heb je relatief eenvoudige materialen nodig. Zo hoef je voor deze tocht geen stijgijzers te hebben. Benodigdheden zijn; goede wandelschoenen, diverse laagjes kleding (afhankelijk van het weer), backpack voor jouw lunch en voldoende water. Eventueel kun je nog wandelstokken, dunne handschoenen, zonnebrand, pet en zonnebril meenemen.

Zelf over de Gletsjer lopen? Je boekt het eenvoudig!

Gletscherweg Innergschlöss

AlpenBergenDagtochtEuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.