Hiken op het ijs van de Franz Josef gletsjer

door

Hiken kun je eigenlijk bijna overal waar je bent. Over bergen, door de bossen of langs het strand. Iedereen heeft zo zijn favoriete omgeving waar het hikers-hart sneller van gaat kloppen. De meeste plekken die we uitkiezen voor een wandeling door moeder natuur zijn vaak vrij toegankelijk. Maar er zijn ook hikes die heel lastig zijn te bereiken. Het gaat er dan niet om hoe lang of hoe moeilijk de hike is, maar het bereiken van deze unieke locatie is dan het grootste avontuur. Zo’n hike is er ook in Nieuw Zeeland. Vandaag nemen we jullie mee naar Franz Josef, een piepklein dorpje aan de westkust van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland, voor een hele bijzonder hike. We gaan namelijk hiken over een gletsjer. En nee, je hoeft niet helemaal de berg op te lopen om bij de gletsjer te komen. Je wordt namelijk bovenop de Franz Josef gletsjer gedropt door een helikopter. Hoe vaak begin je een hike met de legendarische woorden ‘Get to the chopper!’?

Franz Josef gletsjer
Franz Josef gletsjer

Franz Josef gletsjer

De Glacier Heli Hike is een must-do

Er is maar één bedrijf dat dit legendarische avontuur aanbiedt en dat is Franz Josef Glacier Guides. Zij hebben exclusieve rechten om verschillende activiteiten op de Franz Josef gletsjer aan te bieden aan toeristen. Maar je bent niet zomaar boven… Er hangt wel een stevig prijskaartje aan een hike over de gletsjer. Je betaalt 485 Nieuw Zeelandse dollar, dat is omgerekend zo’n 264 euro. Naast een dikke portemonnee, moet je ook erg geluk hebben met het weer. Zodra het regent of hard waait gaat het feest niet door. Ongeveer de helft van de vluchten vertrekt uiteindelijk richting de gletsjer, maar dan heb je ook wat! Want die glimlach krijg je niet van je gezicht wanneer je met een snelheid richting de Zuiderlijke Alpen raast.

Voordat je de helikopter instapt, krijg je je speciale uitrusting toegewezen: bergschoenen met stijgijzers, een winterbroek, jas en muts. Het is wel handig om je eigen zonnebril mee te nemen! Eenmaal omgekleed maak je een kleine wandeling door het bos naar het helidek. Spannend!

Franz Josef gletsjer

Eén van de steilste gletsjers van de wereld

Eenmaal in de helikopter begint het echt te kriebelen. Je vliegt namelijk in zo’n 10 minuten naar het punt waar je gedropt zal worden en waar de hike over één van de steilste gletsjer van start gaat. Fact of the day: de Franz Josef gletsjer is de steilste gletsjer in de wereld waar commerciële tours gegeven worden. Best wel uniek dus. Eenmaal aangekomen ga je de stijgijzers die je hebt meegekregen om je schoenen binden. Hierdoor glij je niet uit over het ijs. Je begint onderaan en in ongeveer twee uur maak je een rondje over de gletsjer. De hike zelf is niet zwaar of moeilijk, maar dat maakt ook niet uit want je kijkt je ogen uit.

Elke groep heeft één gids, die vooraan loopt met een pikhouweel om het ijs weg te hakken. De gidsen letten erg goed op jouw veiligheid, dus van de gebaande paden afwijken zit er niet in. De kans is groot dat de gidsen er een spectaculaire route van hebben gemaakt, slingerend naar boven over de in het ijs gehakte trappen en door verschillende natuurlijke ijstunnels. Maar vergeet niet dat de gletsjer langzaam schuift, dus de route kan een week later weer anders zijn.

Franz Josef gletsjer
Franz Josef gletsjer

Nagenieten in het dorpje Franz Josef

Na deze unieke hike stap je weer in de helikopter en is het nog even 10 minuten genieten van het uitzicht voor je weer met beide benen op de grond staat. Als je wilt dan kan je nog de rest van de dag relaxen en nagenieten in de hot pools. Dit verwarmde zwembad bevindt zich in hetzelfde gebouw als waar je de kaartjes koopt en is gratis als je een tour hebt gedaan. Dikke aanrader, zeker als het koud is. Zoek je nog een gave plek om van de ondergaande zon te genieten? Ga dan mee met Glacier Country Kayaks voor een rustgevend avontuurtje op het meer aan de voet van de Franz Josef Glacier.

Meer zien?

Wil je meer zien van deze Glacier Heli Hike, bekijk dan onderstaande video’s:

DagtochtOceaniëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.