Credits: Fjällräven I Matthias Fend

Fjällräven Classic Germany: een trektocht voor iedereen

door

Heb je ook wel eens het gevoel dat een Nederlandse vierdaagse niet avontuurlijk genoeg is, maar een trektocht voor de eerste keer wel erg spannend? Je bent niet de enige! Fjällräven organiseert hiervoor de zogenaamde Fjällräven Classics over de hele wereld. Dit zijn trektochten die je in groepsverband loopt en als outdoor evenement plaatsvinden. Ik deed mee aan de Fjällräven Classic Germany in de Allgäu streek, en hoe dat was, lees je hier.

Kaart lezen ter voorbereiding
Credits: Fjällräven I Matthias Fend

Ontwaken op het pad

Het is 07:00 en mijn ogen gaan open. De tent waar ik in lig is nog vochtig van de regen vannacht maar in mijn slaapzak is het lekker warm. Buiten de tent hoor ik het eerste geroezemoes van trekkers die ook door de eerste zonnenstralen ontwaken. Ook ik besluit dat het tijd is om me klaar te maken. Mijn stijve spieren kunnen de glimlach echter niet van mijn gezicht halen. Het is de tweede ochtend van de Fjällräven Classic Germany en vandaag belooft goed weer!

Uit de veren met zonsopkomst
Credits: Fjällräven I Matthias Fend

Het merk Fjällräven

Zo, nu heb je een indruk van hoe wakker worden op de Classic is. Wat Fjällräven anders maakt dan andere merken is hun filosofie achter hun gear. Hun gear is namelijk vooral bedoeld om iedereen te laten meedoen op trektochten, niet om per se de snelste te zijn. Fjällräven probeert namelijk zo veel mogelijk mensen de natuur in te krijgen. Super goed natuurlijk, want ookal ben je een beginner met trektochten, betekent dit niet dat je het niet kunt proberen.

De laatste pauze voor aankomst, Fjällräven Classic Germany
Credits: Fjällräven I Matthias Fend

De Fjällräven Classic Germany

Dit slaat ook op de Fjällräven Classic tochten. De eerste Classic was in Zweden over een stuk van de Küngsleden en was bedoeld om de Zweden zelf meer de natuur in hun eigen land te laten ontdekken. Nadat deze tocht een succes was, is het concept uitgebreid naar meerdere landen. Naast Zweden, zijn er ook Classics in Korea, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Onderweg zlef je lunch koken
Credits: Fjällräven I Matthias Fend

Waar is deze Fjällräven Classic precies?

De Fjällräven Classic Germany duurt drie dagen en loopt door de Allgäu streek, ten zuidwesten van München. De trail zelf is 57 kilometer en bevat meer dan 2000 hoogtemeters. Hier wordt het landschap steeds bergachtiger richting de Alpen en bestaat voornamelijk uit hoge beboste heuvels en prachtige meren. Tijdens de tocht draag je al je eigen spullen zoals je tent, slaapzak, matje, kookgerei en voedsel. Hoewel dit voor beginnende trekkers uitdagend klinkt, wordt er veel support gegeven. Zo zijn er uitgebreide paklijsten en video’s om je op weg te helpen. Daarnaast krijg je elke dag eten voor onderweg en staan er kleine paaltjes langs de paden om je de goede kant op te sturen.

Klaarmaken voor de eerste dag

Bij vertrek krijgen we een motiverende speech en worden we onder hoornmuziek op weg gestuurd. Van tevoren heb ik mijn gear nog even gewogen: 12 kilogram schoon aan de haak. Volgende keer toch wat meer thuis laten! De eerste dag regent het hard en er moeten veel hoogtemeters worden gemaakt door de modderige bossen heen. Gelukkig is er een berghut halverwege om op te warmen en Apfelstrüdel te halen! De rest van de dag lopen we door de wolken en regen totdat we bij het eerste tentenkamp aankomen en de regen mindert. Hier wacht een geweldig verrassing in de vorm van gigantische porties Kaiserschmarren.

Met zon richting het einde

De volgende twee dagen op de Fjällräven Classic Germany zijn qua weer fantastisch. De zon schijnt hard en er moet goed zonnenbrand gesmeerd worden om de tomaatkleur te vermijden. Na de eerste dag voelt alles een stuk makkelijker aan. Gelukkig zijn er hier en daar ook berghutjes om een goede pul Radler te bestellen en de gemoederen hoog te houden. Gedurende de dag kom je ook langs verschillende checkpoints om je stempel te halen en hier wordt ook in de gaten gehouden of alles goed gaat met je.

Eenmaal aangekomen bij de laatste kilometers is iedereen heel blij en trots. Duitsers houden ook wel van een plons dus bij het meer aangekomen, vlak bij de finish, gaan de kleren uit en binnen een mum van tijd ligt iedereen in het water. De finish zelf is enorm bijzonder. Bij aankomst klapt iedereen heel hard voor je, niet alleen de vrijwilligers. Nadat je dan gefinisht bent en een Weizen gepakt hebt, doe je dit ook voor iedereen die binnen komt, een traditie. De emotie en blijdschap die vrij komt is goud waard!

De Fjällräven Classic Germany is voor iedereen

De Classics zijn voor iedereen, maar ze moeten niet onderschat worden. Zo zijn er serieuze hoogtemeters en kan het weer zomaar omslaan. Gelukkig is de saamhorigheid dan ook een belangrijk element van de Classics. Niet alleen is het een geschikte tocht voor sportieve beginners maar ook voor ervaren trekkers is het een bijzondere ervaring. Dit komt door het enorme community gevoel. Zoals eerder gezegd doet het denken aan een Nederlandse vierdaagse met het verschil dat iedereen op de Classic een enorm outdoor mens is. Na drie dagen lopen ken je inmiddels een groot deel van de deelnemers en de interactie met iedereen maakt dit erg bijzonder. Ik kan Fjällräven Classic Germany daarom zeer aanbevelen aan zowel beginnende als ervaren trekkers!

Wil je zelf ook graag meedoen aan deze classic? Hiervoor kun je hier een ticket kopen. Benieuwd naar de andere Fjällräven routes? Deze vind je hier.

Groepsfoto bij finish Fjällräven Classic Germany
Credits: Fjällräven I Matthias Fend
De eerste stappen op de trail Fjällräven Classic Germany
Credits: Fjällräven I Matthias Fend
Eindelijk rust na een volle eerste dag, Fjällräven Classic Germany
Credits: Fjällräven I Matthias Fend

DuitslandEuropaEventkalenderFjällrävenGeorganiseerde reizenLangeafstandswandelingNationale parkenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Joke Smit
    12 juni 2023 12:59

    Lijkt mij erg leuk. Wat is de gemiddelde leeftijd van de Fjällraven groepen?
    Ik ben een 69 jarige vrouw wat meestal alleen wandelt. Ik heb dit jaar de Dutch Mountain Trail in 4 dagen gelopen met 10kg bepakking. En in 2021 het Pieterpad in 18 dagen met 10kg bepakking.

    Beantwoorden
    • Willemijn
      15 juni 2023 10:16

      Ha Joke,
      Wat tof dat je het leuk lijkt! De gemiddelde leeftijd verschilt erg per editie dus dat is moeilijk te zeggen. Wel weet ik dat in de wandelcommunity leeftijd écht niks uitmaakt, en dat het altijd een leuke mix is tussen jong en oud. Aan je snelheid is in ieder geval af te lezen dat je fit genoeg bent voor deze tocht! De originele Fjällraven groep in Zweden trekt in verhouding iets meer ‘oudere wandelaars’, maar dat komt omdat deze al wat bekender is.
      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden
  • Hoi!

    Leuk artikel en mooi om terug te lezen na zelf ook te hebben meegedaan.
    Ik heb wat aanvullingen voor je.

    – Er is geen Classic in België en de kans dat die komt is ook erg klein. Wel is er een Classic in Engeland en is Fjällräven bezig met het ontwikkelen van een nieuw Classic.
    – Hoewel er een hoop beginnende hikers meedoen, is de Classic in Duitsland vrij pittig gebleken, met name de eerste dag.
    40 van de 280 deelnemers hebben moet afhaken door o.a. blessures.

    Beantwoorden
    • Ha Jeroen,
      Wat leuk dat je zelf ook mee hebt gedaan! Het klopt inderdaad dat het een vrij pittige tocht is, ik heb de tekst iets aangepast.
      Wat leuk dat er een Classic in Engeland misschien aankomt, heel benieuwd!
      Groetjes, Willemijn

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.