De beste ontspanning na een hike – een traditionele Finse sauna

door

Vijf volle dagen was ik in Lapland en in die paar dagen was ik lekker actief. Fatbiken, kayakken, een spontane trailrun door de bergen van 16 kilometer en ik deed verschillende hikes. Het was dan ook een feestje om aan het einde van deze dagen mijn lichaam wat rust te geven en heerlijk te ontspannen in de prachtige Finse natuur. En dat deed ik volledig in stijl in een traditionele privé Finse sauna, waar ik dankzij een aantal Finnen ervaarde hoe een sauna ervaring volgens hun hoort te zijn.

Bier en worst

Ik ging met Eeva, op en top Finse, voor onze sauna-sessie eerst naar de supermarkt om worst en bier te halen. Ik vond dat opmerkelijk, maar ze legde me uit dat dit onderdeel is van de Finse traditie. Dus vergeet te hydrateren met voldoende water tijdens een sauna sessie (dit zijn overigens niet mijn woorden, ik zou persoonlijk aanraden ook voldoende water tussendoor te drinken). Hier drink je bier en barbecue je er worst bij in de open haard. Ik moet toegeven: bier en worst maakt het wel extra sfeervol!

In Finland gaan zelfs kinderen van een paar maanden oud mee naar de sauna. Het ritueel is zo’n groot onderdeel van de Finse cultuur dat het met niets anders kan worden vergeleken. Eeuwenlang is de Finse sauna een plek voor lichamelijke en spirituele reiniging, jezelf bloot te stellen en te geven in alle betekenissen van het woord, zodat alle invloeden van de natuur direct binnenkomen. Sauna is niet alleen een woord dat voor de plek wordt gebruikt, maar ook als werkwoord wordt gebruikt. Sauna is een manier van leven en gaat over connectie met jezelf en met de persoon waarmee je de sauna deelt. Dit is geen plek voor small talk, hier zijn de gesprekken eerlijk, open en diep. Belangrijke beslissingen worden dan ook genomen in sauna’s en niet in boardrooms of op kantoor. Het is overigens een eer uitgenodigd te worden voor een sauna-sessie en je moet wel een hele goede reden hebben om de uitnodiging af te wijzen. Hartafwijkingen of een open wond zijn eigenlijk de enige twee redenen die op begrip kunnen rekenen.

Even afkoelen

Nu je de culturele context en het belang van de Finse sauna een beetje mee hebt gekregen, wil ik je vooral meegeven dat het echt een hele vette ervaring is om in een houten hutje in de prachtige natuur van Finland heerlijk te relaxen. Veel van de sauna’s staan naast de tal van prachtige meren die Finland rijk is. Deze zijn in de zomer koud en in de winter ijskoud. De perfecte afkoeling voor tussen de hete sessies door.

Finse sauna

Klaar voor de volgende hike!

Zelf ging ik naar de sauna nadat ik een aantal hikes, een halve trailrun en een fatbike tocht in mijn benen had zitten. Ontspannen in de sauna was precies wat ik nodig had! Wij hadden met onze eigen groep een sfeervolle prive sauna. Ik genoot van de hitte en voelde mijn spieren ontspannen. Nadat de hitte naar mijn hoofd steeg en ik het echt niet meer aan kon, was het tijd voor de duik in het koude meer. Ik sprong er kopje onder in en dat gevoel is zo bevrijdend en fijn! Mijn hele lichaam tintelde en ik voelde me energiek. Dit gevoel nam elke ronde toe en aan het eind van onze sauna sessie voelde ik me fit en voldaan. Ik heb die avond heerlijk geslapen en de volgende ochtend was ik klaar voor een volgende hike. Van de andere kilometers was niks meer te merken. Zeker een aanrader voor de mensen die veel willen wandelen en hiken, maar eigenlijk voor iedereen, want deze ervaring wil je in Finland niet overslaan. 

Ook een traditionele Finse sauna ervaring als je in Lapland bent? Zelf ben ik in deze sauna geweest, een traditionele houten sauna aan het meer Äkäslompolo.

Andere goede opties zijn: 

Verder is dit nog een leuk artikel met de top 10 tips voor Finse sauna voor beginners. Enjoy! 

EuropaFinlandInspiratieTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.